Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko! - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko!

Wiosna! Trochę ciepła i od razu mamy więcej energii, prawda? Chce się żyć, uśmiechać. Działać! Czas na porządki w naszych szafach, ale i... w kuchni! Nowalijki, cudowny smak wiosny, a nas napędza do zmian w żywieniu. Lekkie sałatki? Tak! Delikatne potrawy! Tak! Rabarbar? Poznaj kilka naszych sprawdzonych pomysłów na dania z rabarbarem - mięsne i nie tylko.

Tuńczyk z rabarbarem

Składniki:

  • 2 filety z tuńczyka po 150 g każdy
  • 300 g rabarbaru, pokrojonego na 5 cm kawałki (mój nie wymagał obierania)
  • 4 małe okrągłe cebulki szalotki (większe podzielić na połówki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulki i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty, dodać cukier. Mieszając, smażyć, aż cebulki się zarumienią i będą pokryte cukrem. Dodać rabarbar i chwilę razem podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie. Zdjąć z ognia, na wierzch ułożyć tuńczyka. Rybę posolić, posypać pieprzem oraz natką pietruszki. Polać oliwą z oliwek.Rozgrzać do 200 stopni grill w piekarniku.

Włożyć patelnię do piekarnika (jeśli jest do tego przystosowana) lub też przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i wstawić pod rozgrzany grill na 10 minut. Po tym czasie tuńczyk powinien być całkowicie wysmażony i lekko zarumieniony.

Smacznego!