Instagram pełen jest ciekawych pomysłów przełamujących codzienną rutynę szczególnie pożądanych w czasie nużącej kwarantanny. Ostatnio króluje na nim dalgona coffee, która jak na Instagram przystało jest bardzo fotogeniczna i wygląda obłędnie. Ma również wyjątkowy smak, dlatego warto jej spróbować. Taką kawą zaskoczysz swoich domowników i sprawisz, że poczują się jak w prawdziwej kawiarni bez wychodzenia z domu.
Dalgona coffee – co to takiego?
Nazwa dalgona coffee nawiązuje do tradycyjnych koreańskich słodyczy dalgona candy, ponieważ ma ona tak samo karmelowy kolor i słodki smak. Dalgona coffee w smaku bardziej przypomina deser niż napój. Ma kremową, aksamitną konsystencję. Jest bardzo słodka, więc być może nie przypadnie do gustu koneserom espresso. Jednak warto jej spróbować chociażby ze względu na sam jej wygląd i po prostu dla tak potrzebnej w obecnych czasach odmiany. Ta kawa na pewno poprawi Ci nastrój, więc do dzieła!
Dalgona coffee – najważniejsze uwagi
Do wykonania dalgona cofffee potrzebujesz blendera (ręcznego lub kielichowego) lub miksera najlepiej z końcówką do ubijania jaj. Możesz też użyć rózgi do ubijania jaj, ale wtedy będziesz potrzebować dużo więcej czasu na ubicie wszystkich składników i otrzymanie właściwej konsystencji. Z przedstawionych składników zrobisz 2 kawy, ale możesz podzielić otrzymaną piankę na jeszcze mniejsze porcje i uzyskać większą ilość kaw jeśli wolisz mniej słodki napój. Możesz również zwiększyć ilość składników, ale pamiętaj o zachowaniu proporcji. Jeśli użyjesz 3 łyżek kawy to dodaj również po 3 łyżki cukru i wody, itp.
Dalgona coffee – jak zrobić? PRZEPIS
Składniki:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru białego lub brązowego
- 2 łyżki gorącej wody
- 0,5 szklanki zimnego lub ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
- kilka kostek lodu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W naczyniu umieść kawę rozpuszczalną, cukier i wodę.
- Wszystkie składniki wymieszaj, aż się ze sobą połączą, a następnie miksuj lub blenduj przez ok. 4-5 minut, aż do uzyskania kremowej pianki w kolorze jasnego karmelu. Masa musi być puszysta i sztywna. Ubijając ją ręcznie zajmie Ci to ok. 7 minut.
- Do szklanki wlej mleko do połowy jej wysokości.
- Gotową piankę wykładaj delikatnie łyżką porcja po porcji na mleko w szklance tak, aby karmelowa pianka unosiła się na mleku.
- Jeśli robisz zimny napój do szklanki możesz najpierw włożyć kostki lodu, następnie zalać je zimnym mlekiem i wyłożyć piankę.
- Dalgona coffee możesz ozdobić szczyptą kakao, cynamonu, płatkami czekolady lub kolorową posypką. Smacznego!
CZYTAJ TEŻ:
TOP 5 składników które podkręcą Twój nastrój w czasie pandemii!>>