Agrest, ze względu na swój nieco kwaśnawy smak, nie jest lubiany przez wszystkich. A szkoda, bo owoc ten obfituje w bogactwo witaminy C,B6, a także witaminy A i innych składników odżywczych. Co więc zrobić z agrestu? Mamy dla Was bardzo proste przepisy, bo z agrestu można zrobić zarówno pyszny dżem, jak i ciasto. Doskonale będzie również smakować kompot zrobiony z agrestu czy agrestowy mus, który może być równocześnie smacznym i naturalnym sorbetem lodowym.
Co zrobić z agrestu? Przepisy na pyszne dania agrestowe
Mus agrestowy – pyszny deser dla dzieci
Co zrobić z agrestu? Proponujemy agrestowy mus! Dzieci uwielbiają musy, dlatego latem warto pokusić się o prosty mus agrestowy. Co będzie potrzebnego musu agrestowego?
- ok. 30 dag agrestu
- 3-4 łyżki cukru (płaskie) lub mniej według upodobania. Cukier możemy zastąpić ksylitolem
- Śmietanka – lub dla dzieci opcja bez dodatków
Jak zrobić mus agrestowy? Agrest należy umyć i odszypułkować. Owoce agrestu mają twarde skórki, więc dobrze jest je poddusić chwilę (ok. 10 -20 min.) aż będą miękkie. Następnie należy je zblendować i włożyć do lodówki do przestudzenia. W tym czasie należy ubić śmietankę, a po rozłożeniu masy agrestowej do pucharków, nałożyć 2-3 łyżki śmietanki na wierzch. Dla dzieci polecamy mus agrestowy bez dodatków – a jeśli przez chwilę zmrozimy go w zamrażalniku, otrzymamy pyszny sorbet agrestowy.
Co zrobić z agrestu? Prosty kompot z agrestu
Kompot z agrestu to chyba najprostsza potrawa, jaką możemy przygotować z tego owocu latem. Agrest w proporcji pól na pół zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 20 min. Na koniec możemy dodać trochę cukru, bo owoce agrestu mogą być nieco kwaśne. Po przestudzeniu będziemy mieć doskonały napój na upalne dni.
Dżem agrestowy – to możesz zrobić z agrestu
To bardzo prosty babciny przepis na dżem agrestowy. Będzie pysznym dodatkiem do gofrów czy naleśników. Na kilogram agrestu potrzebujemy ok. 2 szklanek cukru (zależy, jak słodki dżem lubimy. Można go też zastąpić ksylitolem). Połowę agrestu – umytego i odszypułkowanego, miażdżymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej do lodówki). Potem gotujemy całość na bardzo małym ogniu i jak masa zaczyna gęstnieć dodajemy resztę całego agrestu i dalej gotujemy. Po ok. 2 godzinkach można dżem przelewać do słoika. Jeśli lubimy dżem o gładkiej konsystencji, można w trakcie gotowania przetrzeć go przez sito – wówczas usuniemy pestki i skórki. Oczywiście potem należy masę dobrze podgotować.
Prosty placek z agrestem
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanka cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki śmietany
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce agrestu + ewentualnie kilka truskawek
Do sporej miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i śmietanę –mieszając na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na dużą formę do pieczenia posmarowaną masłem, aby nie przylegało. Na wierzchu układamy owoce agrestu (lub mieszane). Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-175 stopni.
CZYTAJ TEŻ >> Od kiedy można podać dziecku bób?