Autor zdjęcia/źródło: shutterstock
Większość pełnoetatowych mam żyje w biegu i ma mało czasu na relaks. Jednocześnie kawa jest stałym elementem naszej codzienności – prawie co trzecia Polka przyznaje, że pije ją, żeby zregenerować siły. Wbrew pozorom częściej po filiżankę czarnego naparu sięgamy nie rano, ale w chwilach, w których chcemy mieć moment oddechu, oczyścić umysł i móc z energią wrócić do różnych obowiązków. Dla wielu mam kawa oznacza relaks i chwilę odpoczynku, dlatego sięgają po nią nie tylko ze względu na smak. Małej czarnej potrzebują, żeby się obudzić i zrobić sobie małą przerwę od zajmowania się dzieckiem. Kawa ma również tę cenną zaletę, że można ją pić zarówno w towarzystwie, jak i samemu. Jednak, aby w pełni cieszyć się jej smakiem i wykorzystać moment relaksu, przywiązujmy dużą wagę do jakości i sposobu przyrządzania kawowych napojów.
Wybór mieszanki decyduje o smaku kawy
Niektórzy producenci czarnego napoju proponują swoim klientom kompozycje wzbogacone kawą z Ameryki Łacińskiej oraz Półwyspu Indyjskiego. To mieszanki o głębszym, intensywniejszym i bardziej wyrazistym aromacie niż tradycyjne kawy rozpuszczalne. Uzyskują swoje właściwości w procesie palenia specjalnie dobranych ziaren. Te suszone przez ciepły monsunowy indyjski wiatr o ciemnym profilu palenia nabierają niepowtarzalnego charakteru i nadają kawie bogaty, mocny i lekko pikantny smak. Z kolei średnio palone ziarna z górskich rejonów Ameryki Łacińskiej sprawiają, że kawa ma zrównoważony smak, z charakterystycznym delikatnym posmakiem orzechów i czekolady, a także łagodną nutką słodyczy, wyczuwalną jedynie w mieszankach pochodzących z tego regionu świata. Jak z takich kaw wyczarować pyszny czarny napój, pisze między innymi serwis przepisynakawe.pl.
Dobre parzenie kawy to 80 proc. sukcesu
Gdy przygotowujemy kawę w domu, ważne jest dobranie odpowiedniego naczynia do parzenia. Najlepiej będzie się do tego nadawać kawiarka, czyli po prostu mały czajniczek ciśnieniowy. Składa się on z trzech części. Do dolnej należy wlać tyle wody, aby jej poziom nie przekroczył zaworka. Filtr ze specjalną rurką wkładamy do wody i cały napełniamy kawą, nie ubijając jej. Ważne jest, aby na kuchenkach gazowych płomień nie wychodził poza dolną część czajniczka. Trzeba na bieżąco kontrolować parzenie. Gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie i zobaczymy wylatującą parę, to znak, że kawiarkę trzeba szybko zdjąć z ognia. Przeoczenie tego momentu może spowodować, że kawa zrobi się gorzka i niesmaczna. Dobrze zaparzona kawa to świetna baza, która, po dodaniu spienionego mleka, daje pyszne cappuccino lub caffè latte.