Opublikowany przez: Kasia P. 2015-01-07 16:35:57
Większość pełnoetatowych mam żyje w biegu i ma mało czasu na relaks. Jednocześnie kawa jest stałym elementem naszej codzienności – prawie co trzecia Polka przyznaje, że pije ją, żeby zregenerować siły. Wbrew pozorom częściej po filiżankę czarnego naparu sięgamy nie rano, ale w chwilach, w których chcemy mieć moment oddechu, oczyścić umysł i móc z energią wrócić do różnych obowiązków. Dla wielu mam kawa oznacza relaks i chwilę odpoczynku, dlatego sięgają po nią nie tylko ze względu na smak. Małej czarnej potrzebują, żeby się obudzić i zrobić sobie małą przerwę od zajmowania się dzieckiem. Kawa ma również tę cenną zaletę, że można ją pić zarówno w towarzystwie, jak i samemu. Jednak, aby w pełni cieszyć się jej smakiem i wykorzystać moment relaksu, przywiązujmy dużą wagę do jakości i sposobu przyrządzania kawowych napojów.
Wybór mieszanki decyduje o smaku kawy
Niektórzy producenci czarnego napoju proponują swoim klientom kompozycje wzbogacone kawą z Ameryki Łacińskiej oraz Półwyspu Indyjskiego. To mieszanki o głębszym, intensywniejszym i bardziej wyrazistym aromacie niż tradycyjne kawy rozpuszczalne. Uzyskują swoje właściwości w procesie palenia specjalnie dobranych ziaren. Te suszone przez ciepły monsunowy indyjski wiatr o ciemnym profilu palenia nabierają niepowtarzalnego charakteru i nadają kawie bogaty, mocny i lekko pikantny smak. Z kolei średnio palone ziarna z górskich rejonów Ameryki Łacińskiej sprawiają, że kawa ma zrównoważony smak, z charakterystycznym delikatnym posmakiem orzechów i czekolady, a także łagodną nutką słodyczy, wyczuwalną jedynie w mieszankach pochodzących z tego regionu świata. Jak z takich kaw wyczarować pyszny czarny napój, pisze między innymi serwis przepisynakawe.pl.
Dobre parzenie kawy to 80 proc. sukcesu
Gdy przygotowujemy kawę w domu, ważne jest dobranie odpowiedniego naczynia do parzenia. Najlepiej będzie się do tego nadawać kawiarka, czyli po prostu mały czajniczek ciśnieniowy. Składa się on z trzech części. Do dolnej należy wlać tyle wody, aby jej poziom nie przekroczył zaworka. Filtr ze specjalną rurką wkładamy do wody i cały napełniamy kawą, nie ubijając jej. Ważne jest, aby na kuchenkach gazowych płomień nie wychodził poza dolną część czajniczka. Trzeba na bieżąco kontrolować parzenie. Gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie i zobaczymy wylatującą parę, to znak, że kawiarkę trzeba szybko zdjąć z ognia. Przeoczenie tego momentu może spowodować, że kawa zrobi się gorzka i niesmaczna. Dobrze zaparzona kawa to świetna baza, która, po dodaniu spienionego mleka, daje pyszne cappuccino lub caffè latte.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.