Botwinka: pyszna i łatwa do zrobienia zupa z młodych buraków - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Botwinka: pyszna i łatwa do zrobienia zupa z młodych buraków

Botwinka: pyszna i łatwa do zrobienia zupa z młodych buraków

Autor zdjęcia/źródło: Obraz Mabel Amber z Pixabay

Zupa z młodych buraczków jest bardzo smaczna i zdrowa. Oto przepis na botwinkę bez mięsa, najbardziej wiosenną z zup!

Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna pogoda nie rozpieszcza. Wersję warzywną tej wiosennej zupy proponujemy na ciepłe dni, do zjedzenia w ogrodzie, na tarasie lub balkonie.

Składniki:

  • 0.5 kg botwinki z buraczkami 

  • Ok. 2 l bulionu warzywnego

  • 1 marchewka (może być większa)

  • 1 pietruszka

  • ½ selera

  • ¾ kubka śmietany do zupy

  • Ok. 1 łyżki masła

  • Sok z połowy cytryny

Jak zrobić botwinkę:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać.

  1. Ugotować (lub zagrzać) bulion.

  1. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, włożyć do gotującego bulionu i chwilę gotować.

  1. Liście botwinki i buraczki dość drobno pokroić, dodać do bulionu z warzywami i gotować do miękkości.

  1. Pod koniec gotowania dodaj masło. 

  1. Zahartuj śmietanę i dodaj do jeszcze gorącej botwinki.

  1. Dodaj sok z cytryny.

Do botwinki możesz dodać świeży koper, szczypiorek lub ugotowane jajka (dobrze, jeśli żółtko będzie na półtwardo).

Smacznego!