Autor zdjęcia/źródło: Photl.com
Niedobór błonnika może powodować: spowolnioną przemianę materii, zaparcia, otyłość, a nawet raka. Natomiast zbyt duża ilość błonnika w diecie przyczynia się do problemów żołądkowych,wzdęć, bóli brzucha.
Błonnik w nadmiarze może także spowodować ograniczone wchłanianie niektórych składników pokarmowych, jak magnez czy wapń. Dzienna dawka błonnika powinna wynosić około 30 - 35 g. Dostarczany go do organizmu wraz z jedzeniem - jeśli więc zdrowo się odżywiamy dodatkowe preparaty nie są nam potrzebne.
Źródła błonnika:
- otręby: pszenne, żytnie, owsiane
- kasze (szczególnie gryczana, jęczmienna)
- pieczywo żytnie, razowe, makarony pełnoziarniste
- płatki: żytnie, owsiane, pszenne, jęczmienne, kukurydziane
- owoce (najwięcej błonnika mają m.in. maliny, jeżyny, porzeczki, marakuja, awokado, daktyle oraz owoce suszone)
- warzywa (jak fasola czerwona, biała, bób, soczewica, soja, marchew i inne)
- orzechy (najwięcej błonnika znajdziemy w orzechach kokosowych, migdałach, orzechach laskowych, ziemnych, włoskich i pistacjowych)
- mak.
Aby uniknąć problemów żołądkowych, np. wzdęć, najlepiej przyjmować błonnik pokarmowy mniejszymi porcjami w 3-4 godzinnych odstępach czasu.
"Po godzinach" dodatek do "Gazety Olsztyńskiej"