Bakłażan w trzech odsłonach! BAKŁAŻAN PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Bakłażan w trzech odsłonach! BAKŁAŻAN PRZEPISY

Bakłażan w trzech odsłonach! BAKŁAŻAN PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Bakłażan przepisy; Designed by Freepik

Ciemnofioletowy o lśniącej skórce bakłażan przywędrował do nas z Indii. Traktujemy go jak warzywo choć z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładniej jagodą. Bakłażan inaczej zwany oberżyną lub gruszką miłosną nie jest szczególnie aromatyczny więc powinniśmy go łączyć z innymi warzywami. Zobacz – bakłażan przepisy!

Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan,  ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką to potrawy lubiane prawie na całym świecie. Z ugotowanych  bakłażanów sporządza się natomiast doskonałe pasty i dipy, bardzo popularne w kuchni arabskiej. Bakłażan przepisy! Przedstawiamy najlepsze :)

Bakłażan faszerowany mięsem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g obranych i posiekanych pomidorów
  • 8 dag  startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 25 dag mielonego mięsa
  • po 1/2 łyżeczki suchych: oregano, bazylii, słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do posmarowania
  • olej do smażenia

Wykonanie KROK PO KROKU

  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy z nich łyżeczką miąższ.
  2.  Łódeczki bakłażanów smarujemy od środka oliwą z dodatkiem soli i  roztartego ząbka czosnku.
  3. Na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną cebulę, rozdrobnione 2 ząbki czosnek i mięso mielone.
  4. Dokładamy miąższ z bakłażanów i pomidory.
  5. Dusimy około 6 minut.
  6. Dodajemy zioła i  przyprawy.
  7. Łódki bakłażana napełniamy farszem.
  8. Posypujemy natką i parmezanem
  9. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Bakłażan faszerowany pieczarkami i porem – bakłażan przepisy

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 pory
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cynamonu
  • pęczek natki pietruszki
  • 25 dag tartej mozzarelli

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Umyte bakłażany  kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1,5 cm dookoła.
  2. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej  i smażymy. Dodajemy pory pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 5 minut.
  3. Dodajemy miąższ z bakłażanów i dusimy dalej.
  4. Doprawiamy  do smaku, oprószamy cynamonem.
  5. Łódeczki bakłażana wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st.C.
  6. Wyjmujemy z piekarnika wypełniamy farszem i posypujemy serem oraz natka pietruszki.
  7. Wszystko zapiekamy jeszcze ok. 20 minut w tej samej temperaturze.

Faszerowany bakłażan; @pixabay.com

Bakłażan przepisy faszerowane bakłażany duszone w pomidorach

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 50 dag filetów z indyka lub kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • po 1/2 łyżeczki chilli  i przyprawy kuchni włoskiej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 małych plastrów miękkiego żółtego sera
  • 2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • świeżo zmielony pieprz do oprószenia bakłażanów
  • 1/2 puszki siekanych pomidorów

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół i delikatnie wydrążamy miąższ ze środka. 
  2. Bakłażany solimy i odstawiamy na bok, aby puściły sok.
  3. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy oliwy i doprawiamy solą, chilli oraz przyprawą włoską i dokładnie mieszamy. 
  4. Czerwoną paprykę, pepperoni, cebulę i pieczarki  kroimy w drobną kostkę. 
  5. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy, dodajemy przygotowaną cebulę, chwilkę podsmażamy, po czym dodajemy roztarty ząbek czosnku, smażymy i gdy czosnek zaczyna pachnieć dodajemy mięso.
  6. Po 7 minutach na patelnię dodajemy obie papryki oraz pieczarki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a papryka stanie się miękka. 
  7. Wszystko doprawiamy do smaku.
  8. Bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i cieniutko smarujemy przecierem lub koncentratem pomidorowym, po czym oprószamy  zmielonym pieprzem. 
  9. Farszem napełniamy bakłażany. 
  10. Na dno garnka dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, oregano oraz czosnkiem, po czym układamy bakłażany.
  11. Dusimy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż bakłażany będą miękkie. 
  12. Pod koniec duszenia, układamy na bakłażanach paski sera żółtego.
  13. Przykrywamy pokrywką i dusimy aż ser się roztopi.


ZOBACZ TAKŻE: TOP 20 Niebanalne przepisy na grilla – SAME PYSZNOŚCI! >>

Najnowsze komentarze