Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Aby twój malec był zdrowy jak ryba@fikr.com/Marcin Chady
Mięso ryb zawiera bardzo ważne składniki dla zdrowia dziecka. Jest ono źródłem pełnowartościowego białka. Chuda ryba ma tyle samo tłuszczu co pierś kurczaka, natomiast tłusta tyle, co wieprzowina. W tym przypadku powiedzenie „tłuszcz tłuszczowi nierówny” się zgadza, gdyż w mięsie zwierzęcym występują głównie tłuszcze nasycone a w rybach wielonienasycone w tym cenne kwasy omega-3. W tłustych rybach znajdziemy też witaminę D i A. Ryby zawierają także witaminy z grupy B oraz składniki mineralne jak fosfor, wapń, żelazo, cynk, selen a morskie także jod.
Jak rozpoznać, że ryba jest świeża?
Zdrowa, świeża ryba ma jędrne mięso i błyszczącą sprężystą skórę, czerwone skrzela i wypukłe oczy. Powinna pachnieć rybą, a nie starym mięsem. Gdy kupujesz ryby, zwróć uwagę na ich pochodzenie. Mogą się w nich znajdować szkodliwe substancje lub metale ciężkie pochodzące z zanieczyszczonych wód. Spośród ryb morskich wybieraj małe okazy. Zawierają one o wiele mniej zanieczyszczeń niż duże ryby.
Kiedy dzieci mogą jeść ryby?
Dzieci mogą już jeść ryby, gdy skończą siedem miesięcy. Na początek możesz podać 10 gram ryby jako dodatek do zupki, a w kolejnych miesiącach możesz podwoić porcję. Gdy maluch skończy 10 miesięcy, ryba może stanowić już składnik drugiego dania. Do pierwszego roku podawaj dziecku rybę raz lub dwa razy w tygodniu. Gdy skończy już roczek, dziecko powinno jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
Ja podawać dzieciom ryby?
Dzieci powinny jeść zarówno ryby tłuste jak halibuty, łososie, makrele, sardynki czy szprotki oraz chude dorsze, pstrągi czy morszczuki. Równie zdrowe są ryby morskie i słodkowodne. Maluchowi podawaj gotowaną rybę. Możesz ją przyrządzić na parze, udusić z warzywami lub upiec w folii. Rybę smażoną na niewielkiej ilości tłuszczu i bez panierki możesz podać dziecku, gdy skończy trzy lata. Dzieci nie powinny jeść ryb konserwowych, które zawierają różne zagęstniki i przyprawy nie zalecane dzieciom. Także dla dzieci niewskazane są ryby marynowane w occie, solone i wędzone. Te procesy pozbawiają rybę potasu i witaminy A. Ryby mrożone, przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują wartości odżywcze świeżych ryb. Nie rozmrażaj ich do końca przed przygotowaniem, gdyż będą się rozpadać. Przed gotowaniem lekko je rozmroź. Przyrządzaj dziecku ryby świeże i mrożone bez grubej panierki i innych zbędnych dodatków.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Patrycja Sobolewska 2016.07.25 18:31
najzdrowsze :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.