Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować zaczyn z drożdży: rozgnieść, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i trochę ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Do miski wsypać przez sito mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać jajka (na każde żółtko sypnąc szczyptę soli), ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i dodać zaczyn. Wymieszać i dosypywać mąkę do momentu gdy ciasto będzie można wyrabiać ręką. Musi być dość rzadkie nie za ścisłe. Wyrabiać dopóki nie zacznie odklejać się od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę z masła, mąki i cukru pudru. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na dużą blachę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Zwilżonymi rękoma rozprowadzić ciasto na całej powierzchni. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do momentu gdy lekko upiecze się. Nałożyć usmażony rabarbar, rozłożyć pokrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu gdy kruszonka zarumieni się leciutko a ciasto po bokach nabierze złotego koloru. Ostudzić i można kroić.
(Autorem przepisu jest: Dunia)
Ciasteczka kwadraciki z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Dekoracja:
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół, rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Każdy placek zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 10 min. Konfiturę wymieszać z migdałami. W natłuszczonej, prostokątnej formie ułożyć jeden blat ciasta, posmarować konfiturą i przykryć drugim blatem. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzone ciasto polukrować i pokroić w kostki. Udekorować je gwiazdkami wyciętymi z masy marcepanowej.
(Autorem przepisu jest: apis74)
Masz chęć na więcej przepisów naszych użytkowniczek?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.