Gdzie szukać ciasta fransuskiego - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Gdzie szukać ciasta fransuskiego

18odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 24522
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    18 stycznia 2010, 09:30 | ID: 115087
    Nie orientujecie się w jakim dziale w hipermarketach można znaleźć ciasto fransuskie - takie gotowe.
    Twoje usta jak skrzydła motyla... tak łatwo jest zwariować
    Avatar użytkownika alanml
    alanmlPoziom:
    • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
    • Posty: 30511
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    18 stycznia 2010, 09:37 | ID: 115092
    W lodówkach. Np. w tesco leży tam gdzie mrozone pierogi, krokiety itd.
    www.102design.pl
    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      18 stycznia 2010, 09:56 | ID: 115103
      w biedronce i netto też w lodówkach - przy krokietach, bagietkach, wędlinach porcjowanych itp.
      Chwała temu co bez gniewu idzie...
      Użytkownik usunięty
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        18 stycznia 2010, 09:57 | ID: 115105
        ok. dzięki - zostało mi farszu z pierogów ruskich i wymyśliłam takie bułki z ciasta fransuskiego na ciepło
        Twoje usta jak skrzydła motyla... tak łatwo jest zwariować
        Avatar użytkownika maleństwo
        maleństwoPoziom:
        • Zarejestrowany: 11.01.2010, 10:14
        • Posty: 145
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        18 stycznia 2010, 10:28 | ID: 115154
        w lidl'u tez jest w lodowkach
        Avatar użytkownika Wxxx
        WxxxPoziom:
        • Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
        • Posty: 9899
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        18 stycznia 2010, 10:39 | ID: 115180
        A co robicie z ciasta francuskiego? Dajcie jakis sprawdzony przepis
        Użytkownik usunięty
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          18 stycznia 2010, 10:44 | ID: 115196
          Ja będę robiła ciastka (bułeczki) z nadzieniem z farszu do pierogów ruskich - jadłam takie w Angli i powiem że jak na angielskie jedzenie to były rewelacyjne :)
          Twoje usta jak skrzydła motyla... tak łatwo jest zwariować
          Użytkownik usunięty
            7
            • Zgłoś naruszenie zasad
            18 stycznia 2010, 10:46 | ID: 115200
            właśnie zauważyłam że się uparłam na tę literkę S w nazwie francuskie... nie wiem czemu. Ale jedno wiem na pewno - EDYCJA TO BY SIĘ PRZYDAŁA JAK NIC!!!
            Twoje usta jak skrzydła motyla... tak łatwo jest zwariować
            Avatar użytkownika osa
            osaPoziom:
            • Zarejestrowany: 26.11.2009, 13:35
            • Posty: 998
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            18 stycznia 2010, 11:04 | ID: 115235
            Napewno w biedronce w lodówkach i w Lidlu.
            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              18 stycznia 2010, 11:07 | ID: 115239
              Robiłam niedawno na śniadanie takie koperty francuskie z jabłuszkiem i cynamonem. Jabłko pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody na dno, dodać trochę cukru i cynamon. Uprażyć ok. 10 minut. Z ciasta francuskiego wycinać kwadraty, nałożyć jabłuszko, uformować "kopertę" i do pieca na 12-15 minut. Śniadanko pychota....
              Avatar użytkownika Isabelle
              IsabellePoziom:
              • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
              • Posty: 21159
              10
              • Zgłoś naruszenie zasad
              18 stycznia 2010, 18:21 | ID: 115629
              A ja robię czasem z ndzieniem z nutelii i pomysł na to mam z familie tylko już nie pamiętam od kogo:-/
              Słońce wstało zwariowało...
              Avatar użytkownika monaaa71
              monaaa71Poziom:
              • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
              • Posty: 28735
              11
              • Zgłoś naruszenie zasad
              18 stycznia 2010, 18:36 | ID: 115656
              z dżemem też pyszne,no ale przy nutelli się chowa albo z mięsem do barszczyku,mniam
              ehhh,życie...:)
              Avatar użytkownika plascynacja
              plascynacjaPoziom:
              • Zarejestrowany: 31.05.2008, 11:55
              • Posty: 421
              12
              • Zgłoś naruszenie zasad
              18 stycznia 2010, 18:40 | ID: 115684
              A ja udziergałąm niedawno z ciasta francuskiego; paróweczek i żółtego  wśrodku przekaskę - idealna do barszczyku :)
              Użytkownik usunięty
                13
                • Zgłoś naruszenie zasad
                18 stycznia 2010, 19:55 | ID: 115979
                można upiec rożki z nadzieniem  z siekanej szynki i ogórka. Kiedyś coś podobnego można było kupić w Omarze.
                Avatar użytkownika Wxxx
                WxxxPoziom:
                • Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
                • Posty: 9899
                14
                • Zgłoś naruszenie zasad
                18 stycznia 2010, 21:06 | ID: 116018
                A z ta nutella to jak robicie?
                Użytkownik usunięty
                  15
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  18 stycznia 2010, 22:20 | ID: 116066
                  u koleżanki jadłam z bananem polane czekoladą mniam!
                  Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia....
                  Użytkownik usunięty
                    16
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    19 stycznia 2010, 08:12 | ID: 116161
                    Wxxx napisał 2010-01-18 22:06:10
                    A z ta nutella to jak robicie?
                    wystarczy posmarować nutellą ciasto, posypać posiekanymi orzechami (trochę) i zawijać ciasto - z jednej strony na 2/3a resztę z drugiej, tak aby powstało coś na wzór, przy czym jedno "oczko"ma być większe. miejsce łączenia delikatnie zwilżyć wodą i docisnąć. tak zrolowane ciasto kroić na "plastry" grubości o ok. 3cm, układać na pergaminie i piec ok. 15-25 minut.
                    Chwała temu co bez gniewu idzie...
                    Avatar użytkownika Wxxx
                    WxxxPoziom:
                    • Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
                    • Posty: 9899
                    17
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    19 stycznia 2010, 09:31 | ID: 116259
                    Dzieki Goska, jeszcze dzis wyprobuje :-)
                    Użytkownik usunięty
                      18
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      19 stycznia 2010, 09:34 | ID: 116271
                      Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego

                       

                      Składniki: ciasto francuskie 3-4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cynamonu 1 jajko Wykonanie: Gotowe ciasto rozwałkować, tak aby powstał prostokąt (ja kupiłam już takie rozwałkowane więc wystarczyło odwinąć). Następnie roztrzepanym jajkiem posmarować dokładnie wierzch. Wymieszać cukier z cynamonem (ponieważ miałam tylko gruby, kandyzowany, brązowy cukier, dodałam szczyptę miałkiego, białego cukru) i posypać dokładnie dość grubą warstwą ciasto. Zrolować dwustronnie dłuższe brzegi ciasta, tak aby spotkały się w na środku. Całość delikatnie docisnąć i z wierzchu jeszcze raz posmarować ciasto jajkiem. Pokroić na kawałki o długości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Można położyć bokiem i w takcie pieczenia przewrócić na drugą stronę ciasteczka. Wg przepisu piec w temp. 180 st. przez ok. 15 minut. Ja piekłam na oko, do zarumienienia się ciasta. Smacznego :) a te z nutellą i orzechami to ma tak samo wyglądać.
                      Chwała temu co bez gniewu idzie...