Dodajecie zioła do rosołu?
Moja sąsiadka do rosołu dodaje pokrzywę i lubczyk, który aktualnie wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, przyprawy "Maggi", różnorodnych kostek bulionowych i zup błyskawicznych
My często latem wzbogacamy jego smak kurdybankiem- rośliną o właściwościach leczniczych i przyprawowych.
A czy Wy macie jakieś "patenty" ziołowe na idealny rosół? Jeśli tak, pochwalcie się nimi :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
A dodajecie kapustę i kalafiora? U nas zawsze oprócz "zwykłej" włoszczyzny" w rosole ląduje również liść kapusty włoskiej i cząstka kalafiora :)
Ja dodaję liście kapusty. Albo łodyżki od kalafiora lub brokuła.
I nie dodaję kostek rosołowych. Rosół długo gotowany i z dużą ilością warzyw i przypraw sam nabiera smaku. I tego smaku nie zastąpi żadna kostka.
A i jeszcze jedno, jeżeli lubicie smak wątróbki, to dajcie pół do rosołu. Nabierze głębokiego drobiowego smaku.
Moja Ola nie lubi a ja uwielbiam.
- Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
- Posty: 5072
A dodajecie kapustę i kalafiora? U nas zawsze oprócz "zwykłej" włoszczyzny" w rosole ląduje również liść kapusty włoskiej i cząstka kalafiora :)
Dodaję liść kapusty pekińskiej.
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
A dodajecie kapustę i kalafiora? U nas zawsze oprócz "zwykłej" włoszczyzny" w rosole ląduje również liść kapusty włoskiej i cząstka kalafiora :)
Dodaję liść kapusty pekińskiej.
Ja dodaję liśc kapusty włoskiej lub białej.
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
- Posty: 2498
pieprz czarny w całości i troszkę zmielonego, liść laurowy,lubczyk, natka pietruszki w całośći do gotowania a potem jeszcze na talerz, liście selera i pora. cebula zasmażona.
Kostki nie używam.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja dodaję tylko włoszczyznę i ziele angileskie ostatnio, Chyba smak mi sie zmienił...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Będę miała swój lubczyk do rosołu. Jak wyrośnie!!!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
O kapuście to nie słyszałam Lubczyk jeszcze mi na nowym mniejscu nie urósł ale mam troszkę suszu. Lubię świeży koperek, pietruszkę no i musi być ostry.
A cebulę dajecie?
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
O kapuście to nie słyszałam Lubczyk jeszcze mi na nowym mniejscu nie urósł ale mam troszkę suszu. Lubię świeży koperek, pietruszkę no i musi być ostry.
A cebulę dajecie?
Ja daję ,w całości:)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Dodaję liść laurowy, por, pietruszkę korzeń, marchew i natkę pietruszki... Kostek rosołowych nie dodaję...
Rosół to dla mnie wywar drobiowy lub drobiowo-wołowy z dużą ilością warzyw (marchew, korzeń pietruszki i selera). Oczywiście gotowany na prawdziwym mięsie, a nie na tzw. kostce rosołowej. Na początku gotowania dodaję pieprz w ziarenkach, liście lubczyku, nać selera i por. Połówki cebuli podpiekam w piekarniku lub podsmażam na patelni, tak aby powierzchnia przekroju była ciemnobrązowa (praktycznie przypalona). Dodając taką cebulę do rosołu zyskuje się nie tylko piękny aromat, ale i żółty kolor. Na koniec wyciągam wszystkie "liście" z rosołu i dodaję cienko pokrojoną natkę pietruszki.
O kapuście to nie słyszałam Lubczyk jeszcze mi na nowym mniejscu nie urósł ale mam troszkę suszu. Lubię świeży koperek, pietruszkę no i musi być ostry.
A cebulę dajecie?
Tak ja dodaje uprzednio ja "opalam" na gazie.
Dodaje lisc laurowy,ziele angielskie,lubczyk (ale to na koniec gotowania),jak mam to dadaje liscie kapusty wloskiej.Oczywiscie marchew,pietruszka,seler naciowy i korzenny.Rosol zazwyczaj robie drobiowo-wolowy.W okresie zimowym czesto gotuje rosol z kaczki.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A tak dla przypomienia jakby kto zapomiał jak rosół się gotuje
Ale słyszała że liście laurowe trzeba dawać na poczatku gotowania, wtedy najwięcej z siebie dadzą.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
o liściach z kapusty nie slyszalam, że się daje czego ja sie tu na forum nie dowiem. ja daje standardowo ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz, seler naciowy i korzenny, lubczyk, cebule uprzednio na gazie ja podpiekam, marchewke, por, natke pietruszki, pietruszkę
nie,ziol nie dodaje,tylko podstawowe warzywa plus ziele zngielskie,lisc laurowy i czosnek...ewentualnie jeszcze cebule z powbijanymi gozdzikami
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
nie,ziol nie dodaje,tylko podstawowe warzywa plus ziele zngielskie,lisc laurowy i czosnek...ewentualnie jeszcze cebule z powbijanymi gozdzikami
O, to jest bardzo ciekawe.. a ja nie dawałam gożdzików wcale.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Słyszałam że aby ugotować dobry rosół, musi się bardzo wolno gotować, ledwie pyrkać i mięsko chyab się wkłada na zimną wodę..
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
a jak robicie rosół na żoładkach czy serduszkach???
Słyszałam że aby ugotować dobry rosół, musi się bardzo wolno gotować, ledwie pyrkać i mięsko chyab się wkłada na zimną wodę..
Ja tak właśnie robię. Nastawiam już przed 11 a jemy koło 14. Gotuje się baardzo wolno i baardzo długo, ledwo pyrka właśnie. Mięsko zalewam zimną wodą, dodaję ziarenka pieprzu, ziele ang, liść laurowy, po godzinie daję seler (naciowy), natkę pietruszki i lubczyk a po następnej godzinie marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera, opaloną na gazie cebulę i czosnek. Sól, pieprz (mielony) i vegetę daję pod sam koniec gotowania. O liściach z kapusty też słyszałam ale rzadko mam pod ręką.
Jeśli chodzi o mięso, to zazwyczaj są to udka z kurczaka, podudzia lub skrzydełka, czasem porcje rosołowe i zawsze dodaję coś albo z wołowiny albo z indyka - smak ciekawszy.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Jutro rano wstawiam rosół drobiowo-wołowy. Zawsze mam w zapasie głaby kapusty. Mrożę je gdy gotuję bigos lub robię gołabki. Podobnie robię z głąbami kalafiora i brokuła. Jeśli nie mam świeżego lubczyku, to dodaję dużo suszonego.