Dodajecie zioła do rosołu? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Dodajecie zioła do rosołu?

50odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 21022
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 czerwca 2012 16:57 | ID: 801745

    Moja sąsiadka do rosołu dodaje pokrzywę i lubczyk, który aktualnie wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, przyprawy "Maggi", różnorodnych kostek bulionowych i zup błyskawicznych

    My często latem wzbogacamy jego smak kurdybankiem- rośliną o właściwościach leczniczych i przyprawowych.

    A czy Wy macie jakieś "patenty" ziołowe na idealny rosół? Jeśli tak, pochwalcie się nimi :)

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 lipca 2012 18:37 | ID: 802013
    apis74 (2012-07-01 20:16:42)

    A dodajecie kapustę i kalafiora? U nas zawsze oprócz "zwykłej" włoszczyzny" w rosole ląduje również liść kapusty włoskiej i cząstka kalafiora :)

    Ja dodaję liście kapusty. Albo łodyżki od kalafiora lub brokuła. 


    I nie dodaję kostek rosołowych. Rosół długo gotowany i z dużą ilością warzyw i przypraw sam nabiera smaku. I tego smaku nie zastąpi żadna kostka. 


    A i jeszcze jedno, jeżeli lubicie smak wątróbki, to dajcie pół do rosołu. Nabierze głębokiego drobiowego smaku. 


    Moja Ola nie lubi a ja uwielbiam. 

    Avatar użytkownika aga_8666
    aga_8666Poziom:
    • Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
    • Posty: 5072
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 lipca 2012 18:38 | ID: 802014
    apis74 (2012-07-01 20:16:42)

    A dodajecie kapustę i kalafiora? U nas zawsze oprócz "zwykłej" włoszczyzny" w rosole ląduje również liść kapusty włoskiej i cząstka kalafiora :)

    Dodaję liść kapusty pekińskiej.

    Ostatnio edytowany: 01.07.2012, 18:39, przez: aga_8666
    Avatar użytkownika kwadracik
    kwadracikPoziom:
    • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
    • Posty: 11242
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 lipca 2012 19:49 | ID: 802031
    aga_8666 (2012-07-01 20:38:52)
    apis74 (2012-07-01 20:16:42)

    A dodajecie kapustę i kalafiora? U nas zawsze oprócz "zwykłej" włoszczyzny" w rosole ląduje również liść kapusty włoskiej i cząstka kalafiora :)

    Dodaję liść kapusty pekińskiej.


    Ja dodaję liśc kapusty włoskiej lub białej.

    Avatar użytkownika ulamisiula
    ulamisiulaPoziom:
    • Zarejestrowany: 24.03.2011, 19:58
    • Posty: 2498
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    2 lipca 2012 09:11 | ID: 802154

    pieprz czarny w całości i troszkę zmielonego, liść laurowy,lubczyk, natka  pietruszki w całośći do gotowania a potem jeszcze na talerz, liście selera i  pora. cebula zasmażona.

    Kostki nie używam. 

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    25
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 kwietnia 2014 16:16 | ID: 1107060

    Ja dodaję tylko włoszczyznę i ziele angileskie ostatnio, Chyba smak mi sie zmienił...

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    26
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 kwietnia 2014 16:46 | ID: 1107073

    Będę miała swój lubczyk do rosołu. Jak wyrośnie!!!{#lol}

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    27
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 kwietnia 2014 16:55 | ID: 1107080

    O kapuście to nie słyszałam {#no2} Lubczyk jeszcze mi na nowym mniejscu nie urósł ale mam troszkę suszu. Lubię świeży koperek, pietruszkę no i musi być ostry. 


    A cebulę dajecie?

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    28
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 kwietnia 2014 17:07 | ID: 1107087
    Stokrotka (2014-04-26 18:55:58)

    O kapuście to nie słyszałam {#no2} Lubczyk jeszcze mi na nowym mniejscu nie urósł ale mam troszkę suszu. Lubię świeży koperek, pietruszkę no i musi być ostry. 


    A cebulę dajecie?

    Ja daję ,w całości:)

    Użytkownik usunięty
      29
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 kwietnia 2014 19:21 | ID: 1107139

      ja dodaje zioło

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      30
      • Zgłoś naruszenie zasad
      27 kwietnia 2014 07:59 | ID: 1107299

      Dodaję liść laurowy, por, pietruszkę korzeń, marchew i natkę pietruszki... Kostek rosołowych nie dodaję...

      Użytkownik usunięty
        31
        • Zgłoś naruszenie zasad
        30 kwietnia 2014 18:54 | ID: 1108492

        Rosół to dla mnie wywar drobiowy lub drobiowo-wołowy z dużą ilością warzyw (marchew, korzeń pietruszki i selera). Oczywiście gotowany na prawdziwym mięsie, a nie na tzw. kostce rosołowej. Na początku gotowania dodaję pieprz w ziarenkach, liście lubczyku, nać selera i por. Połówki cebuli podpiekam w piekarniku lub podsmażam na patelni, tak aby powierzchnia przekroju była ciemnobrązowa (praktycznie przypalona). Dodając taką cebulę do rosołu zyskuje się nie tylko piękny aromat, ale i żółty kolor. Na koniec wyciągam wszystkie "liście" z rosołu i dodaję cienko pokrojoną natkę pietruszki.

        Użytkownik usunięty
          32
          • Zgłoś naruszenie zasad
          1 maja 2014 08:57 | ID: 1108599
          Stokrotka (2014-04-26 18:55:58)

          O kapuście to nie słyszałam {#no2} Lubczyk jeszcze mi na nowym mniejscu nie urósł ale mam troszkę suszu. Lubię świeży koperek, pietruszkę no i musi być ostry. 


          A cebulę dajecie?


          Tak ja dodaje uprzednio ja "opalam" na gazie.
          Dodaje lisc laurowy,ziele angielskie,lubczyk (ale to na koniec gotowania),jak mam to dadaje liscie kapusty wloskiej.Oczywiscie marchew,pietruszka,seler naciowy i korzenny.Rosol zazwyczaj robie drobiowo-wolowy.W okresie zimowym czesto gotuje rosol z kaczki. 

          Avatar użytkownika Stokrotka
          StokrotkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
          • Posty: 66136
          33
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 sierpnia 2014 14:13 | ID: 1139596

          A tak dla przypomienia jakby kto zapomiał jak rosół się gotuje {#biggrin1}

           


          Ale słyszała że liście laurowe trzeba dawać na poczatku gotowania, wtedy najwięcej z siebie dadzą.

          Avatar użytkownika gocha2323
          gocha2323Poziom:
          • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
          • Posty: 12534
          34
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 sierpnia 2014 21:42 | ID: 1139695

          o liściach z kapusty nie slyszalam, że się daje czego ja sie tu na forum nie dowiem. ja daje standardowo ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz, seler naciowy i korzenny, lubczyk, cebule uprzednio na gazie ja podpiekam, marchewke, por, natke pietruszki, pietruszkę

          Użytkownik usunięty
            35
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 sierpnia 2014 21:52 | ID: 1139705

            nie,ziol nie dodaje,tylko podstawowe warzywa plus ziele zngielskie,lisc laurowy i czosnek...ewentualnie jeszcze cebule z powbijanymi gozdzikami

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            36
            • Zgłoś naruszenie zasad
            20 sierpnia 2014 07:33 | ID: 1139738
            jane125 (2014-08-19 23:52:49)

            nie,ziol nie dodaje,tylko podstawowe warzywa plus ziele zngielskie,lisc laurowy i czosnek...ewentualnie jeszcze cebule z powbijanymi gozdzikami

            O, to jest bardzo ciekawe.. a ja nie dawałam gożdzików wcale. 

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            37
            • Zgłoś naruszenie zasad
            20 sierpnia 2014 07:41 | ID: 1139739

            Słyszałam że aby ugotować dobry rosół, musi się bardzo wolno gotować, ledwie pyrkać i mięsko chyab się wkłada na zimną wodę..

            Avatar użytkownika Marietka
            MarietkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
            • Posty: 28005
            38
            • Zgłoś naruszenie zasad
            6 września 2014 10:23 | ID: 1143737

            a jak robicie rosół na żoładkach czy serduszkach???

            Użytkownik usunięty
              39
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 września 2014 11:36 | ID: 1143744
              Stokrotka (2014-08-20 09:41:54)

              Słyszałam że aby ugotować dobry rosół, musi się bardzo wolno gotować, ledwie pyrkać i mięsko chyab się wkłada na zimną wodę..

              Ja tak właśnie robię. Nastawiam już przed 11 a jemy koło 14. Gotuje się baardzo wolno i baardzo  długo, ledwo pyrka właśnie. Mięsko zalewam zimną wodą, dodaję ziarenka pieprzu, ziele ang, liść laurowy, po godzinie daję seler (naciowy), natkę pietruszki i lubczyk a po następnej godzinie marchew, korzeń pietruszki i korzeń selera, opaloną na gazie cebulę i czosnek. Sól, pieprz (mielony) i vegetę daję pod sam koniec gotowania. O liściach z kapusty też słyszałam ale rzadko mam pod ręką.

              Jeśli chodzi o mięso, to zazwyczaj są to udka z kurczaka, podudzia lub skrzydełka, czasem porcje rosołowe i zawsze dodaję coś albo z wołowiny albo z indyka - smak ciekawszy.

              Avatar użytkownika Dunia
              DuniaPoziom:
              • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
              • Posty: 18894
              40
              • Zgłoś naruszenie zasad
              6 września 2014 17:24 | ID: 1143770

              Jutro rano wstawiam rosół drobiowo-wołowy. Zawsze mam w zapasie głaby kapusty. Mrożę  je gdy gotuję bigos lub robię gołabki. Podobnie robię z głąbami kalafiora i brokuła. Jeśli nie mam świeżego lubczyku, to dodaję dużo suszonego.