Zupa ogórkowa
To chyba jedna z nielicznych zup których nie jadam. I nie robię. U mnie w domu jej nie było bo nikt za nią nie przepadał. Ale mój Małżonek ją lubi. I ostatnio również za mną chodzą smaki... postanowiłam się więc przemóc i zrobić na obiad zupę ogórkową. Potrzebuję więc Wasze pomocy - podzielcie się swoimi przepisami.
Uwielbiam, a teraz w ciąży to już w ogóle same kwaskowate zupki za mną chodzą
Uwielbiam, a teraz w ciąży to już w ogóle same kwaskowate zupki za mną chodzą
No to podziel się jak ją robisz.
Uwielbiam, a teraz w ciąży to już w ogóle same kwaskowate zupki za mną chodzą
No to podziel się jak ją robisz.
Tak jak każdą zupkę tak jak rosołek, później tylko dorzucam starte ukiszone ogóreczki, ale trzeba je mieć, u mnie już się rozeszły
A może ktoś ma jeszcze lepszy przepis, może jakiś typowo "babciny"?
Ja gotuje wywar (tak jak Agnieszka napisala, jak na rosol, choc czasem gotuje na kosci ze schabu)...dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, jak ziemniaczki sie ugotuja to dodaje ogorki kiszone i odrobine soku z ogorkow (lubie bardzo kwasna zupe)... z tym ze ja ogorki kroje w kostke. Nalezy pamietac, zeby ogorki dodac dopiero jak warzywa w wywarze beda ugotowane.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
utarte na grubej , jarzynowej tarce ogórki można przesmażyć z odrobiną masła . Zupę na końcu zabielam śmietaną ...
Ja gotuje wywar (tak jak Agnieszka napisala, jak na rosol, choc czasem gotuje na kosci ze schabu)...dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, jak ziemniaczki sie ugotuja to dodaje ogorki kiszone i odrobine soku z ogorkow (lubie bardzo kwasna zupe)... z tym ze ja ogorki kroje w kostke. Nalezy pamietac, zeby ogorki dodac dopiero jak warzywa w wywarze beda ugotowane.
O..I razem z sokiem z ogórków, ale sobie ochoty na taką zupkę narobiłam, trzeba po rodzince poszperać, może komuś zostały się jescze ogóreczki kiszone
Wszystko jak dziewczyny powyżej (czyli najpierw gotuję wywar - super do tego nadaje się też kostka rosołowa - Bulion na żeberkach ). Ja zawsze dodaję przecier taki ze słoiczka (ma bardziej jednolitą konsystencję niż taki z ogórków utartych) a oprócz tego ucieram kilka ogórków na grubej tarce. Czasem gotuję na żeberkach, a czasem na skrzydełkach z kurczaka z odrobiną wątróbki drobiowej. I tak jak napisała anibunny, ogórki należy dodać jak już mamy wszystko inne w zupce mięciutkie.
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
utarte na grubej , jarzynowej tarce ogórki można przesmażyć z odrobiną masła . Zupę na końcu zabielam śmietaną ...
Moja teściowa tak robi. My wszyscy lubimy, a młody szczegolnie.
...gotuję żeberka albo skrzydełka, albo na kostce rosołowej...ogórki obieram, tarkuję na grubych oczkach i wrzucam do rosołu...
oddzielnie gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, troszeczkę korzenia pietruszki ...
kiedy ogóreczki i warzywa są miękkie łączę je i przyprawiam / uważać na sól, bo ogórki zawsze słone, /...zaprawiam łyżeczką mąki ziemniaczanej rozbełtanej w zimnej wodzie i dodaję śmietanę wprost do garnka i zagotowuję...niektórzy śmietanę dodają do zupy na talerzu...
posypuję zieleninką...
- Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
- Posty: 5072
Gotuję udka i doprawiam kucharkiem, jak się wywar zrobi a udka dojdą do siebie to je wyciagam a wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę i starta marchewkę, jak udka ostygną to zdzieram mięsko, kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków, jak będa miękkie to daję ogórki starte na grubych oczkach razem z woda z nich, calosć gotuje jeszcze troszkę potem dodaję śmietany i gotowe.
mój mąż uwielbia tą zupkę.
Mamo Tymka - ale trafiłaś z tematem! Od wczoraj ogórkowa za mną chodzi i nie daje spokoju Może wreszcie i ja się przemogę, aby zrobić... :)
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Nie jadam ogórkowej;)
No dobra - wyciągnę sobie średnią z Waszych przepisów i zrobię ogórkową po świętach.
Powiedzcie mi tylko jaki przecier najlepiej kupić. Nie mam własnego.
kocham ogórkową, przepisów już trochę masz więc napewno coś dla siebie wybierzesz:)
Czytam Was i wszystkie zupy są z ziemniaczkami... to kto mi powie jak się robi taką z ryżyem? I dlaczego to musi być z ryżem... z ryżem to ja lubie tylko rosół. I to od wielkiego święta.
:((((
- Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
- Posty: 4439
Ja gotuje wywar (tak jak Agnieszka napisala, jak na rosol, choc czasem gotuje na kosci ze schabu)...dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, jak ziemniaczki sie ugotuja to dodaje ogorki kiszone i odrobine soku z ogorkow (lubie bardzo kwasna zupe)... z tym ze ja ogorki kroje w kostke. Nalezy pamietac, zeby ogorki dodac dopiero jak warzywa w wywarze beda ugotowane.
robię tak samo tylko ze tarkuję ogórki
Jak ogórkowa to tylko na żeberkach. Gotuję mięcho, dodaję kostkę rosołową i pieprz, Seler marchew i pietruszke tr na tartce grubej i wrzucam i gotuję, na koniec tarte ogórki, trochę tej wody z ogórków, i na koniec śmietanka.
U mnie się podaje z makaronem albo z grzankami.
Na wywarze z mięska (zgadzam sie, z enajlepiej na zeberkach) gotuję ogórkową:
najpierw wrzucam startą włoszczyznę: marchew, korzeń pietruszki, seler. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekana cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dokładam potarte ogórki kiszone. Pozwalam sie temu wszystkiemu razem jeszcze trochę podgotować, a pod koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. vegetą. Zaciagam zupę wodą z mąką i dolewam słodką śmietankę (hartując ją uprzednio). Jeśli posiadam posypuję zupę koperkiem.
Na wywarze z mięska (zgadzam sie, z enajlepiej na zeberkach) gotuję ogórkową:
najpierw wrzucam startą włoszczyznę: marchew, korzeń pietruszki, seler. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekana cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dokładam potarte ogórki kiszone. Pozwalam sie temu wszystkiemu razem jeszcze trochę podgotować, a pod koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. vegetą. Zaciagam zupę wodą z mąką i dolewam słodką śmietankę (hartując ją uprzednio). Jeśli posiadam posypuję zupę koperkiem.
Tak tak zapomniałam o koperku, do ogórkowej fajna sprawa