Zupa ogórkowa - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Zupa ogórkowa

22odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 5115
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 kwietnia 2011, 09:29 | ID: 492317

    To chyba jedna z nielicznych zup których nie jadam. I nie robię. U mnie w domu jej nie było bo nikt za nią nie przepadał. Ale mój Małżonek ją lubi. I ostatnio również za mną chodzą smaki... postanowiłam się więc przemóc i zrobić na obiad zupę ogórkową. Potrzebuję więc Wasze pomocy - podzielcie się swoimi przepisami.

    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      16 kwietnia 2011, 09:34 | ID: 492323

      Uwielbiam, a teraz w ciąży to już w ogóle same kwaskowate zupki za mną chodzą

      Użytkownik usunięty
        2
        • Zgłoś naruszenie zasad
        16 kwietnia 2011, 09:35 | ID: 492328
        aguska798 (2011-04-16 11:34:00)

        Uwielbiam, a teraz w ciąży to już w ogóle same kwaskowate zupki za mną chodzą

        No to podziel się jak ją robisz.

        Użytkownik usunięty
          3
          • Zgłoś naruszenie zasad
          16 kwietnia 2011, 09:40 | ID: 492338
          Mama Tymka (2011-04-16 11:35:08)
          aguska798 (2011-04-16 11:34:00)

          Uwielbiam, a teraz w ciąży to już w ogóle same kwaskowate zupki za mną chodzą

          No to podziel się jak ją robisz.

          Tak jak każdą zupkę tak jak rosołek, później tylko dorzucam starte ukiszone ogóreczki, ale trzeba je mieć, u mnie już się rozeszły

          A może ktoś ma jeszcze lepszy przepis, może jakiś typowo "babciny"?

          Ostatnio edytowany: 16.04.2011, 09:41, przez: aguska798
          Użytkownik usunięty
            4
            • Zgłoś naruszenie zasad
            16 kwietnia 2011, 09:55 | ID: 492349

            Ja gotuje wywar (tak jak Agnieszka napisala, jak na rosol, choc czasem gotuje na kosci ze schabu)...dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, jak ziemniaczki sie ugotuja to dodaje ogorki kiszone i odrobine soku z ogorkow (lubie bardzo kwasna zupe)... z tym ze ja ogorki kroje w kostke. Nalezy pamietac, zeby ogorki dodac dopiero jak warzywa w wywarze beda ugotowane.

            Avatar użytkownika Alina63
            Alina63Poziom:
            • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
            • Posty: 18946
            5
            • Zgłoś naruszenie zasad
            16 kwietnia 2011, 09:59 | ID: 492353

            utarte na grubej , jarzynowej tarce ogórki można przesmażyć z odrobiną masła . Zupę na końcu zabielam śmietaną ...

            Użytkownik usunięty
              6
              • Zgłoś naruszenie zasad
              16 kwietnia 2011, 10:38 | ID: 492369
              anibunny (2011-04-16 11:55:13)

              Ja gotuje wywar (tak jak Agnieszka napisala, jak na rosol, choc czasem gotuje na kosci ze schabu)...dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, jak ziemniaczki sie ugotuja to dodaje ogorki kiszone i odrobine soku z ogorkow (lubie bardzo kwasna zupe)... z tym ze ja ogorki kroje w kostke. Nalezy pamietac, zeby ogorki dodac dopiero jak warzywa w wywarze beda ugotowane.

              O..I razem z sokiem z ogórków, ale sobie ochoty na taką zupkę narobiłam, trzeba po rodzince poszperać, może komuś zostały się jescze ogóreczki kiszone

              Użytkownik usunięty
                7
                • Zgłoś naruszenie zasad
                16 kwietnia 2011, 10:44 | ID: 492371

                Wszystko jak dziewczyny powyżej (czyli najpierw gotuję wywar - super do tego nadaje się też kostka rosołowa - Bulion na żeberkach ). Ja zawsze dodaję przecier taki ze słoiczka (ma bardziej jednolitą konsystencję niż taki z ogórków utartych) a oprócz tego ucieram kilka ogórków na grubej tarce. Czasem gotuję na żeberkach, a czasem na skrzydełkach z kurczaka z odrobiną wątróbki drobiowej. I tak jak napisała anibunny, ogórki należy dodać jak już mamy wszystko inne w zupce mięciutkie.

                Użytkownik usunięty
                  8
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  16 kwietnia 2011, 10:46 | ID: 492373

                  TAK SOBIE LUBIE ALE ROBIC NIEROBIE 

                  Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
                  • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
                  • Posty: 7326
                  9
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  16 kwietnia 2011, 10:49 | ID: 492375
                  Alina63 (2011-04-16 11:59:35)

                  utarte na grubej , jarzynowej tarce ogórki można przesmażyć z odrobiną masła . Zupę na końcu zabielam śmietaną ...

                  Moja teściowa tak robi. My wszyscy lubimy, a młody szczegolnie.

                  Użytkownik usunięty
                    10
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    16 kwietnia 2011, 11:02 | ID: 492382

                    ...gotuję żeberka albo skrzydełka, albo na kostce rosołowej...ogórki obieram, tarkuję na grubych oczkach i wrzucam do rosołu...

                    oddzielnie gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, troszeczkę korzenia pietruszki ...

                    kiedy ogóreczki i warzywa są miękkie łączę je i przyprawiam / uważać na sól, bo ogórki zawsze słone, /...zaprawiam łyżeczką mąki ziemniaczanej rozbełtanej w zimnej wodzie i dodaję śmietanę wprost do garnka i zagotowuję...niektórzy śmietanę dodają do zupy na talerzu...

                    posypuję zieleninką...

                    Avatar użytkownika aga_8666
                    aga_8666Poziom:
                    • Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
                    • Posty: 5072
                    11
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    16 kwietnia 2011, 11:10 | ID: 492388

                    Gotuję udka i doprawiam kucharkiem, jak się wywar zrobi a udka dojdą do siebie to je wyciagam a wrzucam ziemniaki pokrojone w kostkę i starta marchewkę, jak udka ostygną to zdzieram mięsko, kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków, jak będa miękkie to daję ogórki starte na grubych oczkach razem z woda z nich, calosć gotuje jeszcze troszkę potem dodaję śmietany i gotowe.

                    mój mąż uwielbia tą zupkę.

                    Użytkownik usunięty
                      12
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      16 kwietnia 2011, 11:25 | ID: 492406

                      Mamo Tymka - ale trafiłaś z tematem! Od wczoraj ogórkowa za mną chodzi i nie daje spokoju Może wreszcie i ja się przemogę, aby zrobić... :)

                      Avatar użytkownika kingurcia
                      kingurciaPoziom:
                      • Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
                      • Posty: 4294
                      13
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      16 kwietnia 2011, 19:38 | ID: 492818

                      Nie jadam ogórkowej;)

                      Użytkownik usunięty
                        14
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        17 kwietnia 2011, 13:05 | ID: 493172

                        No dobra - wyciągnę sobie średnią z Waszych przepisów i zrobię ogórkową po świętach.

                        Powiedzcie mi tylko jaki przecier najlepiej kupić. Nie mam własnego.

                        Użytkownik usunięty
                          15
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          17 kwietnia 2011, 13:07 | ID: 493174

                          kocham ogórkową, przepisów już trochę masz więc napewno coś dla siebie wybierzesz:)

                          Użytkownik usunięty
                            16
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            17 kwietnia 2011, 13:35 | ID: 493191

                            Czytam Was i wszystkie zupy są z ziemniaczkami... to kto mi powie jak się robi taką z ryżyem? I dlaczego to musi być z ryżem... z ryżem to ja lubie tylko rosół. I to od wielkiego święta.

                            :((((

                            Avatar użytkownika sysia12
                            sysia12Poziom:
                            • Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
                            • Posty: 4439
                            17
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            17 kwietnia 2011, 13:37 | ID: 493193
                            anibunny (2011-04-16 11:55:13)

                            Ja gotuje wywar (tak jak Agnieszka napisala, jak na rosol, choc czasem gotuje na kosci ze schabu)...dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, jak ziemniaczki sie ugotuja to dodaje ogorki kiszone i odrobine soku z ogorkow (lubie bardzo kwasna zupe)... z tym ze ja ogorki kroje w kostke. Nalezy pamietac, zeby ogorki dodac dopiero jak warzywa w wywarze beda ugotowane.

                            robię tak samo tylko ze tarkuję ogórki

                            Użytkownik usunięty
                              18
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              18 kwietnia 2011, 07:17 | ID: 493810

                              Jak ogórkowa to tylko na żeberkach. Gotuję mięcho, dodaję kostkę rosołową i pieprz, Seler marchew i pietruszke tr na tartce grubej i wrzucam i gotuję, na koniec tarte ogórki, trochę tej wody z ogórków, i na koniec śmietanka.

                              U mnie się podaje z makaronem albo z grzankami.

                              Użytkownik usunięty
                                19
                                • Zgłoś naruszenie zasad
                                18 kwietnia 2011, 08:13 | ID: 493892

                                Na wywarze z mięska (zgadzam sie, z enajlepiej na zeberkach) gotuję ogórkową:

                                najpierw wrzucam startą włoszczyznę: marchew, korzeń pietruszki, seler. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekana cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dokładam potarte ogórki kiszone. Pozwalam sie temu wszystkiemu razem jeszcze trochę podgotować, a pod koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. vegetą. Zaciagam zupę wodą z mąką i dolewam słodką śmietankę (hartując ją uprzednio). Jeśli posiadam posypuję zupę koperkiem.

                                Użytkownik usunięty
                                  20
                                  • Zgłoś naruszenie zasad
                                  18 kwietnia 2011, 08:23 | ID: 493910
                                  Mama Julki (2011-04-18 10:13:39)

                                  Na wywarze z mięska (zgadzam sie, z enajlepiej na zeberkach) gotuję ogórkową:

                                  najpierw wrzucam startą włoszczyznę: marchew, korzeń pietruszki, seler. Do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekana cebulę. Kiedy warzywa zmiękną dokładam potarte ogórki kiszone. Pozwalam sie temu wszystkiemu razem jeszcze trochę podgotować, a pod koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. vegetą. Zaciagam zupę wodą z mąką i dolewam słodką śmietankę (hartując ją uprzednio). Jeśli posiadam posypuję zupę koperkiem.

                                  Tak tak zapomniałam o koperku, do ogórkowej fajna sprawa