Co zrobić aby owoce na cieście nie "czarniały"?
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Kupiłam dziś babeczki z owocami. Owoce były polane czymś takim przeźroczystym dzięki czemu owoce nie "czarniały, cały czas wyglądały na super świeże. Do tego było to bardzo dobre.
Na dzień Babci do przedszkola chcę zrobic takie babeczki ale jak rano pokroję np. banany czy brzoskwinie to do 15:00 z czarnieją.
Wiecie może czym były te owoce polane?
- Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
- Posty: 9066
Moja mama kropi owoce sokiem z cytryny i nie czernieją.
alanml - tak , jak napisała moniczka - moja mama również tak robi, ale nie wszystkie muszą być zakwaszone,
niektóre zalewa od razu galaretką - tak nie zczernieją,a jeśli, to minimalnie:-)
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Ale to była taka maź, przeźroczysta. Oprócz tego, że owoce się "błyszczały" to trzymały się całości, nie spadały z babeczki.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ale to była taka maź, przeźroczysta. Oprócz tego, że owoce się "błyszczały" to trzymały się całości, nie spadały z babeczki.
To może jakiś rodziaj lukru był?
Ale to była taka maź, przeźroczysta. Oprócz tego, że owoce się "błyszczały" to trzymały się całości, nie spadały z babeczki.
może to zwykły lukier z cukru:-)
to chyba nie lukier.
To cos w rodzaju chyba bardziej galaretki-zelatyny.
Tez nie raz widziałam na ciastach - az kiedys zapytam w cukiernii, moze powiedza :)
Tez kropie cytryna...ale czy banany? ...ciastkarnie maja rozne polepszacze
Alu możesz skropić owoce sokiem z cytryny tak jak radzą dziewczyny. To działa.
A ta przeźroczysta "maź" to najprawdopodobniej była galaretka - tylko nie owocowa, ale z samej żelatyny z cukrem.
- Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
- Posty: 4439
też stawiałabym na sok z cytryny
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Dzięki, użyję soku z cytryny bo nie wiem co to za maź była. Ale coś na podobę galretki. Nie bedę eksperymentować.
Prawdopodobnie mogła to być pektyna spożywcza, ale nie wiem, czy jest ona w sprzedaży detalicznej.
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
- Posty: 4401
żeby owoce nie czerniały można je chwilkę przed zrobieniem ciasta i ułożeniem zblanszować,albo tak jak dziewczyny piszą skropić sokiem z cytryny.
- Zarejestrowany: 12.11.2014, 23:41
- Posty: 1
cześć dziewczyny, ta przezroczysta otoczka o której mowa w pierwszym wpisie to prawdopodobnie glazura:) glazury można kupić gotowe lub przygotwać samemu można też użyć galaretki. Ja na swoich tortach stosowałam też czasami (glównie na niedosładzanych śmietanowcach) syropu cukrowego i też działało:)
Jeśli ktoś będzie ciekaw glazur i chce poszerzyć temat to w necie jest mnóstwo informacji:) Pozdrawiam