Co zrobić aby owoce na cieście nie "czarniały"? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Co zrobić aby owoce na cieście nie "czarniały"?

13odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 31729
Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 stycznia 2011, 18:17 | ID: 393961

Kupiłam dziś babeczki z owocami. Owoce były polane czymś takim przeźroczystym dzięki czemu owoce nie "czarniały, cały czas wyglądały na super świeże. Do tego było to bardzo dobre.


Na dzień Babci do przedszkola chcę zrobic takie babeczki ale jak rano pokroję np. banany czy brzoskwinie to do 15:00 z czarnieją. 


Wiecie może czym były te owoce polane?

Avatar użytkownika moniczka81
moniczka81Poziom:
  • Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
  • Posty: 9066
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 stycznia 2011, 18:25 | ID: 393968

Moja mama kropi owoce sokiem z cytryny i nie czernieją.

Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 stycznia 2011, 18:46 | ID: 393986

    alanml - tak , jak napisała moniczka - moja mama również tak robi, ale nie wszystkie muszą być zakwaszone, 

    niektóre zalewa od razu galaretką - tak nie zczernieją,a jeśli, to minimalnie:-)

    Ostatnio edytowany: 26.01.2011, 18:47, przez: ALBERTA
    Avatar użytkownika alanml
    alanmlPoziom:
    • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
    • Posty: 30511
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 stycznia 2011, 19:33 | ID: 394046

    Ale to była taka maź, przeźroczysta. Oprócz tego, że owoce się "błyszczały" to trzymały się całości, nie spadały z babeczki. 

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 stycznia 2011, 19:37 | ID: 394053
    alanml (2011-01-26 20:33:58)

    Ale to była taka maź, przeźroczysta. Oprócz tego, że owoce się "błyszczały" to trzymały się całości, nie spadały z babeczki. 

    To może jakiś rodziaj lukru był?

    Użytkownik usunięty
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 stycznia 2011, 19:39 | ID: 394058
      alanml (2011-01-26 20:33:58)

      Ale to była taka maź, przeźroczysta. Oprócz tego, że owoce się "błyszczały" to trzymały się całości, nie spadały z babeczki. 

      może to zwykły lukier z cukru:-)

      Użytkownik usunięty
        6
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 stycznia 2011, 04:40 | ID: 394392

        to chyba nie lukier.

        To cos w rodzaju chyba bardziej galaretki-zelatyny.

        Tez nie raz widziałam na ciastach - az kiedys zapytam w cukiernii, moze powiedza :)

         

        Użytkownik usunięty
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          27 stycznia 2011, 07:12 | ID: 394420

          Tez kropie cytryna...ale czy banany? ...ciastkarnie maja rozne polepszacze

          Użytkownik usunięty
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            27 stycznia 2011, 07:16 | ID: 394423

            Alu możesz skropić owoce sokiem z cytryny tak jak radzą dziewczyny. To działa.

            A ta przeźroczysta "maź" to najprawdopodobniej była galaretka - tylko nie owocowa, ale z samej żelatyny z cukrem.

            Avatar użytkownika sysia12
            sysia12Poziom:
            • Zarejestrowany: 10.05.2010, 12:32
            • Posty: 4439
            9
            • Zgłoś naruszenie zasad
            27 stycznia 2011, 07:18 | ID: 394424

            też stawiałabym na sok z cytryny

            Avatar użytkownika alanml
            alanmlPoziom:
            • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
            • Posty: 30511
            10
            • Zgłoś naruszenie zasad
            27 stycznia 2011, 07:25 | ID: 394433

            Dzięki, użyję soku z cytryny bo nie wiem co to za maź była. Ale coś na podobę galretki. Nie bedę eksperymentować. 

            Użytkownik usunięty
              11
              • Zgłoś naruszenie zasad
              27 stycznia 2011, 08:21 | ID: 394506

              Prawdopodobnie mogła to być pektyna spożywcza, ale nie wiem, czy jest ona w sprzedaży detalicznej.

              Avatar użytkownika Maniuśka
              ManiuśkaPoziom:
              • Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
              • Posty: 4401
              12
              • Zgłoś naruszenie zasad
              27 stycznia 2011, 08:34 | ID: 394515

              żeby owoce nie czerniały można je chwilkę przed zrobieniem ciasta i ułożeniem zblanszować,albo tak jak dziewczyny piszą skropić sokiem z cytryny.

              Avatar użytkownika Kinga Szczepaniak
              • Zarejestrowany: 12.11.2014, 23:41
              • Posty: 1
              13
              • Zgłoś naruszenie zasad
              12 listopada 2014, 23:51 | ID: 1162696

              cześć dziewczyny, ta przezroczysta otoczka o której mowa w pierwszym wpisie to prawdopodobnie glazura:) glazury można kupić gotowe lub przygotwać samemu można też użyć galaretki. Ja na swoich tortach stosowałam też czasami (glównie na niedosładzanych śmietanowcach) syropu cukrowego i też działało:) 

              Jeśli ktoś będzie ciekaw glazur i chce poszerzyć temat to w necie jest mnóstwo informacji:) Pozdrawiam