mięso z królika
Dzisiaj dostałam od Babci kawał mięsa z królika. Jako, że rzadko mam z tego typu mięsiwem do czynienia, nie mam zielonego pojęcia co można z takiego mięsa przyrządzić. Chciałabym zrobić z niego coś na jutrzejszy obiad, może doradzicie mi coś. A może można dodać kawałek do rosołu???
- Zarejestrowany: 07.08.2012, 11:58
- Posty: 79
Juz dawno nie jadlam ale uwielbiam mieso z krolika U nas zawsze robiony był duszony krolik z sosem smietankowo koperkowym Pycha
My na mięsie z królika gotujemy rosół oraz barszcz biały.
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Zrobiłam dzisiaj królika w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.Piotrek mówi że pycha a ja mu wierzę na słowo bo ja nie zamierzam tego jeść...Biedny króliczek...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Zrobiłam dzisiaj królika w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.Piotrek mówi że pycha a ja mu wierzę na słowo bo ja nie zamierzam tego jeść...Biedny króliczek...
Tez tak mam, niestety:(((
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Lubię królicze mięsko - swego czasu mieliśmy swoje ale to dawne dzieje...
Teraz od czasu do czasu dostajemy od chrześniaka męża ale oddajemy je synowi by mieli dla Ziemusia..
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Chociaż pochodzę z gospodarstwa, dotąd nie zabiłam żadnego zwierzęcia. Raczej z tego powodu, że nigdy w młodości nie zabijałam, to tego nie potrafię. Natomiast nie robi na mnie wrażenia oprawienie i rozebranie tuszki. Dla Mateusza hodowaliśmy też króliki (część była na sprzedaż). Najlepsze mięso to obsmażone i duszone w sosie własnym. Przyprawy wg własnego gustu. Comber można też ubić jak kotlet, ale najlepszy w całości, jest bardzo kruchy. Zupy z poślednich części robiłam tylko dla dziecka.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Hodowlą i oprawianiem królików zajmował się mąż.Robiłam z mięsa przerozne dania, wekowałam ale najlepszy był pasztet.
- Zarejestrowany: 11.01.2016, 08:17
- Posty: 10
tutaj znajdziesz sporo przepisów
- Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
- Posty: 2861
Ja np z królika od teściowej piekę mięso w naczyniu żaroodpornym, z duża ilością warzyw pokrojonych w słupki, plus ziemniaki z sosem koperkowym :-0 Pycha
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ja jestem miłosniczką królików, ale żywych. Moje kolejne miniaturki, które trzymałam w domu to Szpulka, Malkolm i Melka. W zyciu nie zjadłabym królika.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja np z królika od teściowej piekę mięso w naczyniu żaroodpornym, z duża ilością warzyw pokrojonych w słupki, plus ziemniaki z sosem koperkowym :-0 Pycha
Mmm dobre, też takiego kiedyś jadłam..
- Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
- Posty: 3250
Ja dziś gotuję zupę na mięsie z królika, bo dostałam od mamy. Takie mięso jest bardzo dobre i zdrowe dla dzieci, mama zawsze robiła nam z nim zupki. Kiedyś szkoda mi było królików, ale takie jest życie, niestety, a mięsko bardzo dobre.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
królika jadłam raz w życiu u koleżanki!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
królika jadłam raz w życiu u koleżanki!
a ja dawalam gabrysiowi :)