mięso z królika - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

mięso z królika

54odp.
Strona 3 z 3
Odsłon wątku: 17166
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    22 stycznia 2011 23:11 | ID: 390001

    Dzisiaj dostałam od Babci kawał mięsa z królika. Jako, że rzadko mam z tego typu mięsiwem do czynienia, nie mam zielonego pojęcia co można z takiego mięsa przyrządzić. Chciałabym zrobić z niego coś na jutrzejszy obiad, może doradzicie mi coś. A może można dodać kawałek do rosołu???

    Avatar użytkownika Izabel55
    Izabel55Poziom:
    • Zarejestrowany: 07.08.2012, 11:58
    • Posty: 79
    41
    • Zgłoś naruszenie zasad
    12 stycznia 2013 13:55 | ID: 892019

    Juz dawno nie jadlam ale uwielbiam mieso z krolika U nas zawsze robiony był duszony krolik z sosem smietankowo koperkowym Pycha

    Użytkownik usunięty
      42
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 stycznia 2013 15:14 | ID: 892085

      My na mięsie z królika gotujemy rosół oraz barszcz biały.

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      43
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 marca 2014 20:23 | ID: 1098855

      Zrobiłam dzisiaj królika w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.Piotrek mówi że pycha a ja mu wierzę na słowo bo ja nie zamierzam tego jeść...Biedny króliczek...

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      44
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 marca 2014 20:24 | ID: 1098856
      Kamila2010 (2014-03-29 21:23:31)

      Zrobiłam dzisiaj królika w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.Piotrek mówi że pycha a ja mu wierzę na słowo bo ja nie zamierzam tego jeść...Biedny króliczek...

      Tez tak mam, niestety:(((

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      45
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 marca 2014 20:45 | ID: 1098861

      Lubię królicze mięsko - swego czasu mieliśmy swoje ale to dawne dzieje...

      Teraz od czasu do czasu dostajemy od chrześniaka męża ale oddajemy je synowi by mieli dla Ziemusia..

      Avatar użytkownika wamat
      wamatPoziom:
      • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
      • Posty: 4075
      46
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 marca 2014 21:45 | ID: 1098880

      Chociaż pochodzę z gospodarstwa, dotąd nie zabiłam żadnego zwierzęcia. Raczej z tego powodu, że nigdy w młodości nie zabijałam, to tego nie potrafię. Natomiast nie robi na mnie wrażenia oprawienie i rozebranie tuszki. Dla Mateusza hodowaliśmy też króliki (część była na sprzedaż). Najlepsze mięso to obsmażone i duszone w sosie własnym. Przyprawy wg własnego gustu. Comber można też ubić jak kotlet, ale najlepszy w całości, jest bardzo kruchy. Zupy z poślednich części robiłam tylko dla dziecka. 

      Avatar użytkownika Mameks60
      Mameks60Poziom:
      • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
      • Posty: 4899
      47
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 marca 2014 22:11 | ID: 1098881

      Hodowlą i oprawianiem królików zajmował się mąż.Robiłam z mięsa przerozne dania, wekowałam ale najlepszy był pasztet.

      Avatar użytkownika CzystaMoc
      CzystaMocPoziom:
      • Zarejestrowany: 11.01.2016, 08:17
      • Posty: 10
      48
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 kwietnia 2016 12:50 | ID: 1305413

      tutaj znajdziesz sporo przepisów

      Ostatnio edytowany: 25.04.2016, 17:01, przez: Stokrotka
      Avatar użytkownika 77ewcia5
      77ewcia5Poziom:
      • Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
      • Posty: 2861
      49
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 kwietnia 2016 13:15 | ID: 1305420

      Ja np z królika od teściowej piekę mięso w naczyniu żaroodpornym, z duża ilością warzyw pokrojonych w słupki, plus ziemniaki z sosem koperkowym :-0 Pycha

      Avatar użytkownika Mela134
      Mela134Poziom:
      • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
      • Posty: 1080
      50
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 kwietnia 2016 13:54 | ID: 1305436

      Ja jestem miłosniczką królików, ale żywych. Moje kolejne miniaturki, które trzymałam w domu to Szpulka, Malkolm i Melka. W zyciu nie zjadłabym królika.

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      51
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 kwietnia 2016 17:01 | ID: 1305454
      77ewcia5 (2016-04-25 15:15:42)

      Ja np z królika od teściowej piekę mięso w naczyniu żaroodpornym, z duża ilością warzyw pokrojonych w słupki, plus ziemniaki z sosem koperkowym :-0 Pycha

      Mmm dobre, też takiego kiedyś jadłam.. 

      Avatar użytkownika monika.g
      monika.gPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
      • Posty: 3250
      52
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 kwietnia 2016 12:52 | ID: 1305682

      Ja dziś gotuję zupę na mięsie z królika, bo dostałam od mamy. Takie mięso jest bardzo dobre i zdrowe dla dzieci, mama zawsze robiła nam z nim zupki. Kiedyś szkoda mi było królików, ale takie jest życie, niestety, a mięsko bardzo dobre.

      Avatar użytkownika gocha2323
      gocha2323Poziom:
      • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
      • Posty: 12534
      53
      • Zgłoś naruszenie zasad
      28 kwietnia 2016 20:04 | ID: 1306512

      królika jadłam raz w życiu u koleżanki!

      Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
      • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
      • Posty: 19647
      54
      • Zgłoś naruszenie zasad
      29 kwietnia 2016 05:12 | ID: 1306578
      gocha2323 (2016-04-28 22:04:53)

      królika jadłam raz w życiu u koleżanki!

      a ja dawalam gabrysiowi :)