Kawa - parzona czy rozpuszczalna? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Kawa - parzona czy rozpuszczalna?

68odp.
Strona 2 z 4
Odsłon wątku: 9413
Avatar użytkownika ULA
ULAPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.03.2008, 09:47
  • Posty: 6183
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 września 2010, 13:37 | ID: 282924
Proponuję bitwę kaw - którą bardziej lubicie? Ciekawa jestem, która wygra...  śmiech 
Użytkownik usunięty
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 września 2010, 18:34 | ID: 283160
    rozpuszczalna+mleczkoUśmiech
    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 września 2010, 21:59 | ID: 283296
    centaurek napisał 2010-09-01 17:20:02
    Rozpuszczalna. Z cukrem, bez mleka.
    Hihihi a u mnie bez cukru ale za to z mlekiem
    Avatar użytkownika Katianka
    KatiankaPoziom:
    • Zarejestrowany: 21.11.2009, 20:05
    • Posty: 2636
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    2 września 2010, 05:25 | ID: 283328
    alanml napisał 2010-09-01 19:19:29
    Rozpuszczalna lub z ekspresu, zawsze z mlekiem i bez cukru.
    Ja też tak mamUśmiech
    Avatar użytkownika jaQub
    jaQubPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.04.2010, 19:10
    • Posty: 83
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    2 września 2010, 05:26 | ID: 283330
    Od zawsze: czarna parzona, bez cukru i mleka. Ważne by wybrać dobry gatunek kawy :)   Aromat i smak naturalnej kawy jest niezastąpiony.
    Użytkownik usunięty
      25
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 05:35 | ID: 283336
      Rozpuszczalna ale tylko z mlekiem, bez cukru!!! Pycha!
      Avatar użytkownika alanml
      alanmlPoziom:
      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
      • Posty: 30511
      26
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 05:40 | ID: 283337
      Rozpuszczalna wygrywa z wielką przewaga ale czy to prawda, że jest bardziej szkodliwa, że to "śmietnik"?
      DZIECKO TO: czarodziej, zamieniający parę w rodzinę
      Avatar użytkownika Alina63
      Alina63Poziom:
      • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
      • Posty: 18946
      27
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 05:59 | ID: 283346
      alanml napisał 2010-09-02 07:40:37
      Rozpuszczalna wygrywa z wielką przewaga ale czy to prawda, że jest bardziej szkodliwa, że to "śmietnik"?
      Kawa rozpuszczalna podobno jest zdrowsza , nie drażni tak żolądka jak kawa parzona tradycyjnie ...
      Avatar użytkownika plascynacja
      plascynacjaPoziom:
      • Zarejestrowany: 31.05.2008, 11:55
      • Posty: 421
      28
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 06:37 | ID: 283357
      Zdecydowanie najlepiej kupić w ziarnach i mielić przed zaparzeniem - mam super zaparzacz, który ma już ze 30 lat, taki mały na 2 filiżanki, który stawia się na ogień - kawka rewelacyjna....
      Avatar użytkownika plascynacja
      plascynacjaPoziom:
      • Zarejestrowany: 31.05.2008, 11:55
      • Posty: 421
      29
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 06:38 | ID: 283358
      ach....i bez cukru :-)
      Avatar użytkownika plascynacja
      plascynacjaPoziom:
      • Zarejestrowany: 31.05.2008, 11:55
      • Posty: 421
      30
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 06:45 | ID: 283361
      grzesk napisał 2010-09-01 20:21:58
      Rozpuszczalna? To nie kawa, to imitacja kawy. 
      Spróbujcie kawy w ziarnach, zmielonej tuż przed zaparzeniem... polecam.
      Zgadzam się z Tobą! Ale mam dzisiaj pecha....skończyła mi się kawka w pracy i.....piję rozpucha od koleżanek :-) z mlekiem smakuje jak cappucino albo kakao :P
      Avatar użytkownika Bartt
      BarttPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.05.2009, 20:23
      • Posty: 5452
      31
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 września 2010, 06:49 | ID: 283367
      Zazwyczaj piłem rozpuszczalną, na zasadzie gorące mleko + kilka łyżeczek kawy (bez wody). Teraz powoli przerzucam się na parzoną.
      Demokracja bez wartości zamienia się w totalitaryzm...
      Użytkownik usunięty
        32
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 września 2010, 06:56 | ID: 283373
        Raniuto gdy tylko otworzę oczęta, zaparzam mnóstwo kawy w ekspresie do kawy. Jak chcę się popisać , to do pojemnika z sypką kawą wrzucam ciut cynamonu, kardamonu ze dwa goździki, czasem ciut wanilii. A córcia i synuś robią dla swojej mamusi kawusię w zaparzaczu na gazie. Generalnie do kawy dodaję ciut miodu lub brązowego cukru. A rozpuszczalnej nie lubię. Piję gdy muszę, kiedy normalna wyjdzie z domu. A najlepsza jest taka świeżo zmielona. I ten zapach w domu!!!!!
        Avatar użytkownika grzesk
        grzeskPoziom:
        • Zarejestrowany: 01.09.2010, 18:18
        • Posty: 8
        33
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 września 2010, 07:31 | ID: 283399
        Alina63 napisał 2010-09-02 07:59:04
        alanml napisał 2010-09-02 07:40:37
        Rozpuszczalna wygrywa z wielką przewaga ale czy to prawda, że jest bardziej szkodliwa, że to "śmietnik"?
        Kawa rozpuszczalna podobno jest zdrowsza , nie drażni tak żolądka jak kawa parzona tradycyjnie ...
        Badania naukowe wykazały, że kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który jest niezbędny do życia w niewielkich ilościach, ale w nadmiarze może prowadzić do różnych schorzeń, od reakcji alergicznych do rozwoju nowotworów.
        Kawa w ziarnach to 100% czystej, naturalnej kawy.
        Avatar użytkownika Soho
        SohoPoziom:
        • Zarejestrowany: 07.05.2010, 07:04
        • Posty: 351
        34
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 września 2010, 08:09 | ID: 283433
        Kawa (bo mówmy o kawie, a nie napoju kawowym) to jest w ziarnach, zmielona przed zaparzeniem. Wtedy czujemy smak, aromat i to "coś" co ma świeżo zaparzona kawa. Sposób parzenia oczywiście w zalezności od upodobań i chęci. I nikt mnie nie przekona, że kawa rozpuszczalna to kawa. Cudów nie ma  - im bardziej przetworzone tym mniej wartościowe.
        Użytkownik usunięty
          35
          • Zgłoś naruszenie zasad
          2 września 2010, 08:22 | ID: 283441
          Może kawa rozpuszczalna nie jest prawdziwą kawą... ale jaka jest smaczna :)))))
          Mój mężczyzna nr 2
          Avatar użytkownika etka
          etkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
          • Posty: 2849
          36
          • Zgłoś naruszenie zasad
          2 września 2010, 08:33 | ID: 283444
          Kawka musi być tradycyjnie parzona, czarna i bez cukru  Właśnie skończyłam pić swoją 
          Avatar użytkownika grzesk
          grzeskPoziom:
          • Zarejestrowany: 01.09.2010, 18:18
          • Posty: 8
          37
          • Zgłoś naruszenie zasad
          2 września 2010, 08:36 | ID: 283448
          Zatem musisz spróbować kawy w ziarnach, dopiero wtedy poczujesz prawdziwy smak ;)
          Użytkownik usunięty
            38
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 września 2010, 08:40 | ID: 283449
            grzesk napisał 2010-09-02 10:36:55
            Zatem musisz spróbować kawy w ziarnach, dopiero wtedy poczujesz prawdziwy smak ;)
            Próbowałam. Nie jestem zwolennikiem :))))
            Mój mężczyzna nr 2
            Avatar użytkownika grzesk
            grzeskPoziom:
            • Zarejestrowany: 01.09.2010, 18:18
            • Posty: 8
            39
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 września 2010, 09:58 | ID: 283524
            Rozpuszczalna powoli traci na rzecz kawy w ziarnach ;)
            Avatar użytkownika dziecinka
            dziecinkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
            • Posty: 26147
            40
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 września 2010, 10:45 | ID: 283584
            Zaznaczyłam parzona, bo w moim otoczeniu ten rodzaj kawy jest najbardziej popularny. Ja pijąc kawę od wielkiego święta, wybieram raz parzona, innym razem - rozpuszczalną.