Klub Tradycyjnych Kucharek. - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Klub Tradycyjnych Kucharek.

295odp.
Strona 5 z 15
Odsłon wątku: 33129
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 kwietnia 2010 14:18 | ID: 183654
    Pod wpływem postów AlusiSz i jej kulinarnych zapędów niniejszym zakładam Klub Tradycyjnych Kucharek. Chętnych z załącznikami zapraszam na ten post. Załączniki mogą być różne . Butelczane też.
    Avatar użytkownika Marcin1984
    Marcin1984Poziom:
    • Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
    • Posty: 2879
    81
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 kwietnia 2010 09:34 | ID: 197448
    Babcia Ali napisał 2010-04-21 20:22:07
    Marcin1984 napisał 2010-04-21 15:18:21
    a kucharzy przyjmujecie? 
    Wpisowe i jesteś nasz!!!
    ok, to poszukam wpisowego w weekend :-)
    Avatar użytkownika etka
    etkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
    • Posty: 2849
    82
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 kwietnia 2010 09:42 | ID: 197453
    oaza09 napisał 2010-04-23 11:33:05
    Ratunku! Zawsze wychodzi mi mętny rosół! co robię nie tak???
    też tak kiedyś miałam, podstawowa zasada - mięso wrzucamy do zimnej wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu, jak zacznie się gotować zbieramy tzw szum. Rosół musi gotować się powoli, nie bulgotać. I jeszcze jedno, nie dolewamy do gotującego się rosołu wody, wtedy właśnie mętnieje (przynajmniej tak mówiła moja mama). 
    Avatar użytkownika etka
    etkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
    • Posty: 2849
    83
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 kwietnia 2010 09:45 | ID: 197456
    Żeby rosół miał ładny kolor można dodać w czasie gotowania opaloną na ogniu cebulę, sprawdza się też niewielka ilość kurkumy, która barwi na piękny żółty kolor. Można wtedy ograniczyć ilość dodawanej Vegety. 
    Avatar użytkownika dziecinka
    dziecinkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
    • Posty: 26147
    84
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 kwietnia 2010 10:04 | ID: 197465
    Marcin1984 napisał 2010-04-23 11:34:00
    Babcia Ali napisał 2010-04-21 20:22:07
    Marcin1984 napisał 2010-04-21 15:18:21
    a kucharzy przyjmujecie? 
    Wpisowe i jesteś nasz!!!
    ok, to poszukam wpisowego w weekend
    wpisowe to trzy buziaczki;)
    Avatar użytkownika Kasiella
    KasiellaPoziom:
    • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
    • Posty: 3823
    85
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 kwietnia 2010 10:43 | ID: 197484
    A ja właśnie piekę torcik RAFAELLO na jutrzejsze Urodzinki MOJEJ Mamy...;)
    Użytkownik usunięty
      86
      • Zgłoś naruszenie zasad
      23 kwietnia 2010 11:55 | ID: 197542
      etka napisał 2010-04-23 11:42:31
      oaza09 napisał 2010-04-23 11:33:05
      Ratunku! Zawsze wychodzi mi mętny rosół! co robię nie tak???
      też tak kiedyś miałam, podstawowa zasada - mięso wrzucamy do zimnej wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu, jak zacznie się gotować zbieramy tzw szum. Rosół musi gotować się powoli, nie bulgotać. I jeszcze jedno, nie dolewamy do gotującego się rosołu wody, wtedy właśnie mętnieje (przynajmniej tak mówiła moja mama). 
      Dziękuje EtkaUśmiech
      Avatar użytkownika Isabelle
      IsabellePoziom:
      • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
      • Posty: 21159
      87
      • Zgłoś naruszenie zasad
      23 kwietnia 2010 12:08 | ID: 197560
      Też słyszałam, że rosołek musi wolno dochodzić:) I zawsze mięso wkładam do zimnej wody i szumowiny zbieram! Moja siostra ma hopla i wymienia wodę po odszymowaniu mięsa! Czyli zaraz jak zbierze szumowiny i mięso gotuje dalej w czystej wodzie!
      Słońce wstało zwariowało...
      Użytkownik usunięty
        88
        • Zgłoś naruszenie zasad
        23 kwietnia 2010 13:07 | ID: 197630

        A ja wkładam do gara mięso, warzywa, przyprawy razem i solę. Wody wlewam sporo i doprowadzam do zawrzenia a potem na małym ogniu długo gotuję. Nie solę po ugotowaniu bo mętnieje. A potem odcedzam na gęstym sitku. Kroję marchew I dodaję na talerzach z makaron i zieloną pietruszką. Dzisiaj będę piekła nasze ulubione herbatniki dwa razy pieczone. Przepis podam później, bo teraz nie mam czasu.

        Co nas nie zniszczy , to nas wzmocni.
        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        89
        • Zgłoś naruszenie zasad
        23 kwietnia 2010 13:38 | ID: 197648
        Kasiella napisał 2010-04-23 12:43:27
        A ja właśnie piekę torcik RAFAELLO na jutrzejsze Urodzinki MOJEJ Mamy...;)
        Oj mniam, mniam, mniam.... co za rozkosz dla podniebienia....

        Avatar użytkownika Kasiella
        KasiellaPoziom:
        • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
        • Posty: 3823
        90
        • Zgłoś naruszenie zasad
        23 kwietnia 2010 13:54 | ID: 197657
        Jak mi się uda zrobić zdjęcie to pokaże WAM Kobietki jak mi wyszedł TORCIK.... Nie chce się chwalić,ale biszkopt chyba pierwszy raz taki SUPEROWY mi wyszedł tak samo z kremami....Pyszotaaaaa
        Avatar użytkownika Alina63
        Alina63Poziom:
        • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
        • Posty: 18946
        91
        • Zgłoś naruszenie zasad
        23 kwietnia 2010 14:49 | ID: 197670
        Rosół może być też mętny , jeśli mięso , na którym go gotujemy nie było do końca rozmrożone .
        Avatar użytkownika jkm
        jkmPoziom:
        • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
        • Posty: 4222
        92
        • Zgłoś naruszenie zasad
        23 kwietnia 2010 20:45 | ID: 197949
        a ja na jutro robię lasagne moje własne takie strasznie smakusiaste i może ciasto bananowe
        Użytkownik usunięty
          93
          • Zgłoś naruszenie zasad
          23 kwietnia 2010 20:46 | ID: 197952
          jkm napisał 2010-04-23 22:45:41
          a ja na jutro robię lasagne moje własne takie strasznie smakusiaste i może ciasto bananowe
          Nigdy nie robiłam lasagne, a zawsze chciałam ją zrobić.
          Avatar użytkownika jkm
          jkmPoziom:
          • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
          • Posty: 4222
          94
          • Zgłoś naruszenie zasad
          24 kwietnia 2010 17:01 | ID: 198363
          Ala zapraszam do mnie do różnowa na spacerek z Adasiem wózkiem i na lasgne bo dużo po obiedzie zostało
          Avatar użytkownika Kasiella
          KasiellaPoziom:
          • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
          • Posty: 3823
          95
          • Zgłoś naruszenie zasad
          24 kwietnia 2010 18:28 | ID: 198439
          Obiecałam,że wkleję zdjęcie Torcika,który robiłam specjalnie dla Mojej Mamy na dzisiejsze urodzinki.... Proszę Bardzo....
          Użytkownik usunięty
            96
            • Zgłoś naruszenie zasad
            24 kwietnia 2010 18:29 | ID: 198443
            jkm napisał 2010-04-24 19:01:28
            Ala zapraszam do mnie do różnowa na spacerek z Adasiem wózkiem i na lasgne bo dużo po obiedzie zostało

            Dzięki, niestety dziś byliśmy w Ostródzie na urodzinach u siostrzenicy. 

            Kasiella- tort rewelacja.

            Avatar użytkownika Alina63
            Alina63Poziom:
            • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
            • Posty: 18946
            97
            • Zgłoś naruszenie zasad
            24 kwietnia 2010 18:32 | ID: 198447
            Tort śliczny i na pewno pyszny . Mogę prosić o przepis ?
            Avatar użytkownika Kasiella
            KasiellaPoziom:
            • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
            • Posty: 3823
            98
            • Zgłoś naruszenie zasad
            24 kwietnia 2010 18:59 | ID: 198463
            Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyzka proszku do pieczenia 1i 1/2 szklanki cukru łyzka stołowa octu Krem: 3 szklanki mleka 1 szklanak cukru 1 szklanka maki pszennej 1kostka margaryny(najlepiej KASIA) 15dag wiórków kokosowych 2 łyzki masła Poncz do nasączenia TORTU: 1/2 szklanki wody 3 łyzki wódki sok z cytryny Sposób przyżądzenia: Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier (można nieco zmniejszyć jego ilość) i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółtka, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce (zamiast octu może być sok z 1/2 cytryny, ważny jest kwas, który zetnie białka) i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z 1 szklanką Cukru,nastepnie do gotującego się mleka wlać 1,5 szklanki mleka wymieszanego z 1 szklanką mąki pszennej  UGOTOWAĆ z tegp budyń.Zimny Budyń wymieszać z jedną kostką Margaryny dokładnie wymieszać.Krem który powstał podzielić na 2 części.Jedną cześć wymieszać z wiórkami kokosowymi miksować przez ok.3 minuty.Druga częśc Kremu będzie służyła do przyozdobienia TORTU na wierzchu.Biszkopt przekroić wzdłuż przełożyć połową wcześniej przyżądzonego kremu(krem z kokosem). Poncz: Wszystkie składniki WYMIESZAĆ Przekrojony na pół Biszkopt dobrze nasączyć ponczem Ja do TEGO przepisu dodałam jeszcze dżem z jabłuszek tzn.wysamrowałam przekrojoną części tortu dżemem. Pyszota..... SMACZNEGO Ps.Jeżeli ktoś czegoś nie rozumie PROSZĘ Pisać mogłam coś niejasno Napisać
            Użytkownik usunięty
              99
              • Zgłoś naruszenie zasad
              24 kwietnia 2010 19:18 | ID: 198486
              AlusiaSz napisał 2010-04-24 20:29:55

              Dzięki, niestety dziś byliśmy w Ostródzie na urodzinach u siostrzenicy. 

              Kasiella- tort rewelacja.

              Przepraszam, niefortunnie się wyraziłam. Miało być- niestety nie uda się dzisiaj.
              Avatar użytkownika jkm
              jkmPoziom:
              • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
              • Posty: 4222
              100
              • Zgłoś naruszenie zasad
              24 kwietnia 2010 19:21 | ID: 198489
              Ala rozumiem i tak bez wyjaśnień czekam na twoje odwiedziny już tak długo, że te trochę też poczekam