Suszyć czy mrozić? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Suszyć czy mrozić?

46odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 19186
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 lipca 2014, 16:11 | ID: 1128785

Myślę tak o zieleninach na zimę. Aby mieć własne i nie kupować. Mam tego troszkę na działce. Może mrożenie jest lepsze ale zabiera jednak miejsce w zamrażarce. Ale suszone równiez jest bardzo zielone i aromatyczne. Miętę wysuszę a koperek czy natkę pieruszki, nie wiem?


Jak myślicie czy lepiej zamrozić czy suszyć? 


Jak sprawdziło się to w waszej kuchni?

Avatar użytkownika hokus pokus
hokus pokusPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.11.2013, 09:38
  • Posty: 841
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 czerwca 2016, 20:36 | ID: 1325522
gocha2323 (2016-06-26 22:18:05)

dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!

A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)

Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...

Mroziłyście kiedyś szczypior?

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 czerwca 2016, 20:41 | ID: 1325523
Ula K. (2016-06-26 22:36:16)
gocha2323 (2016-06-26 22:18:05)

dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!

A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)

Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...

Mroziłyście kiedyś szczypior?

O warto wiedzieć, czy ktoś mroził szczypiorek, a tak przy okazji - bazylię to można zamrozić...

Ostatnio edytowany: 26.06.2016, 20:42, przez: oliwka
Avatar użytkownika Marta67
Marta67Poziom:
  • Zarejestrowany: 09.10.2015, 18:26
  • Posty: 49
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
26 czerwca 2016, 22:20 | ID: 1325532

 Ja wolę mrożone, wydaje mi się że wszystko jest bardziej smaczniejsze. 

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 05:30 | ID: 1325556
Marta67 (2016-06-27 00:20:53)

 Ja wolę mrożone, wydaje mi się że wszystko jest bardziej smaczniejsze. 

o tak :)

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 09:51 | ID: 1325625

Ja suszę i mrożę. Mrożone ma zupelnie inny smak. Naturalny bardziej. I nadają się do zup zimowych.  Ale i suszone przyprawy mają swoje plusy. Nadają się bardziej do pieczenia i duszenia mięs. 

Avatar użytkownika monika.g
monika.gPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
  • Posty: 3250
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 11:00 | ID: 1325643

Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 11:01 | ID: 1325644
Ula K. (2016-06-26 22:36:16)
gocha2323 (2016-06-26 22:18:05)

dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!

A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)

Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...

Mroziłyście kiedyś szczypior?

Hahha o tym to ja nie pomyślałam aby szczypiorek mrozić.. Zawsze można cebule do wody, będzie świezy

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 11:02 | ID: 1325645

Na razie mrożę koperek resztę zobaczę..

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
29
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 13:49 | ID: 1325716
Monika Góralska (2016-06-27 13:00:20)

Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?

Ja suszę w taki sposób:

Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.

Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).

Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje. 

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
30
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 14:21 | ID: 1325719

Ja zawsze pod koniec lata kupuje koperek i natkę w dużych ilościach. Myje ją suszę w przwiewnym miejscu. Szatkuje i pakuje do słoików. Wszadzam do zamrażarki i korzystam z niej przez połowę zimy.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
31
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 16:05 | ID: 1325747
Dunia (2016-06-27 15:49:23)
Monika Góralska (2016-06-27 13:00:20)

Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?

Ja suszę w taki sposób:

Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.

Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).

Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje. 

Jak ciepło to szybko wysycha, byle nie na słońcu

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
32
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 16:10 | ID: 1325752
Stokrotka (2016-06-27 18:05:53)
Dunia (2016-06-27 15:49:23)
Monika Góralska (2016-06-27 13:00:20)

Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?

Ja suszę w taki sposób:

Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.

Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).

Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje. 

Jak ciepło to szybko wysycha, byle nie na słońcu

wlasnie !

Avatar użytkownika 77ewcia5
77ewcia5Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
  • Posty: 2861
33
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 16:14 | ID: 1325764

Tylko i wyłącznie mroże w pojemniakch specjalnych :-) Ma bardziej prawdziwy letni smak :-)

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
34
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 czerwca 2016, 16:39 | ID: 1325779
77ewcia5 (2016-06-27 18:14:40)

Tylko i wyłącznie mroże w pojemniakch specjalnych :-) Ma bardziej prawdziwy letni smak :-)

w sumieeee :)

Avatar użytkownika snowflake
snowflakePoziom:
  • Zarejestrowany: 24.05.2016, 20:21
  • Posty: 46
35
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 czerwca 2016, 17:33 | ID: 1327080

Ja koperek mrożę, bo nie ma nic pyszniejszego niż ziemnaiki z koperkiem. I on pod wpływem mrożenia nie traci smaku {#lang_emotions_laughing}

Avatar użytkownika Mameks60
Mameks60Poziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
  • Posty: 4899
36
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 lipca 2016, 07:01 | ID: 1327134

Mam pytanko - czy mozna suszyć zioła w suszarce do grzybów. Owoce suszę w suszarce i sa pyszne, a co z zieleniną??

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
37
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 lipca 2016, 07:16 | ID: 1327143
Mameks60 (2016-07-01 09:01:12)

Mam pytanko - czy mozna suszyć zioła w suszarce do grzybów. Owoce suszę w suszarce i sa pyszne, a co z zieleniną??

mysle kochana ze mozna ;)

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
38
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 lipca 2016, 07:17 | ID: 1327145
snowflake (2016-06-30 19:33:10)

Ja koperek mrożę, bo nie ma nic pyszniejszego niż ziemnaiki z koperkiem. I on pod wpływem mrożenia nie traci smaku {#lang_emotions_laughing}

tez uwielbiam :) !

Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
39
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 lipca 2016, 17:25 | ID: 1327355

koperek już mam zamrożony! natka pietruszki także zamrożona! jedynie co susze to miętę! bo mrożona mi nie podeszła!

Avatar użytkownika Patrycja Sobolewska
  • Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
  • Posty: 19647
40
  • Zgłoś naruszenie zasad
1 lipca 2016, 21:12 | ID: 1327400
gocha2323 (2016-07-01 19:25:35)

koperek już mam zamrożony! natka pietruszki także zamrożona! jedynie co susze to miętę! bo mrożona mi nie podeszła!

u nas koperek tez zamrozony :))