Suszyć czy mrozić?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Myślę tak o zieleninach na zimę. Aby mieć własne i nie kupować. Mam tego troszkę na działce. Może mrożenie jest lepsze ale zabiera jednak miejsce w zamrażarce. Ale suszone równiez jest bardzo zielone i aromatyczne. Miętę wysuszę a koperek czy natkę pieruszki, nie wiem?
Jak myślicie czy lepiej zamrozić czy suszyć?
Jak sprawdziło się to w waszej kuchni?
- Zarejestrowany: 27.11.2013, 09:38
- Posty: 841
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!
A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)
Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...
Mroziłyście kiedyś szczypior?
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!
A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)
Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...
Mroziłyście kiedyś szczypior?
O warto wiedzieć, czy ktoś mroził szczypiorek, a tak przy okazji - bazylię to można zamrozić...
- Zarejestrowany: 09.10.2015, 18:26
- Posty: 49
Ja wolę mrożone, wydaje mi się że wszystko jest bardziej smaczniejsze.
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja wolę mrożone, wydaje mi się że wszystko jest bardziej smaczniejsze.
o tak :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja suszę i mrożę. Mrożone ma zupelnie inny smak. Naturalny bardziej. I nadają się do zup zimowych. Ale i suszone przyprawy mają swoje plusy. Nadają się bardziej do pieczenia i duszenia mięs.
- Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
- Posty: 3250
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!
A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)
Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...
Mroziłyście kiedyś szczypior?
Hahha o tym to ja nie pomyślałam aby szczypiorek mrozić.. Zawsze można cebule do wody, będzie świezy
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Na razie mrożę koperek resztę zobaczę..
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
Ja suszę w taki sposób:
Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.
Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).
Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje.
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ja zawsze pod koniec lata kupuje koperek i natkę w dużych ilościach. Myje ją suszę w przwiewnym miejscu. Szatkuje i pakuje do słoików. Wszadzam do zamrażarki i korzystam z niej przez połowę zimy.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
Ja suszę w taki sposób:
Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.
Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).
Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje.
Jak ciepło to szybko wysycha, byle nie na słońcu
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
Ja suszę w taki sposób:
Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.
Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).
Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje.
Jak ciepło to szybko wysycha, byle nie na słońcu
wlasnie !
- Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
- Posty: 2861
Tylko i wyłącznie mroże w pojemniakch specjalnych :-) Ma bardziej prawdziwy letni smak :-)
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Tylko i wyłącznie mroże w pojemniakch specjalnych :-) Ma bardziej prawdziwy letni smak :-)
w sumieeee :)
- Zarejestrowany: 24.05.2016, 20:21
- Posty: 46
Ja koperek mrożę, bo nie ma nic pyszniejszego niż ziemnaiki z koperkiem. I on pod wpływem mrożenia nie traci smaku
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Mam pytanko - czy mozna suszyć zioła w suszarce do grzybów. Owoce suszę w suszarce i sa pyszne, a co z zieleniną??
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Mam pytanko - czy mozna suszyć zioła w suszarce do grzybów. Owoce suszę w suszarce i sa pyszne, a co z zieleniną??
mysle kochana ze mozna ;)
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Ja koperek mrożę, bo nie ma nic pyszniejszego niż ziemnaiki z koperkiem. I on pod wpływem mrożenia nie traci smaku
tez uwielbiam :) !
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
koperek już mam zamrożony! natka pietruszki także zamrożona! jedynie co susze to miętę! bo mrożona mi nie podeszła!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
koperek już mam zamrożony! natka pietruszki także zamrożona! jedynie co susze to miętę! bo mrożona mi nie podeszła!
u nas koperek tez zamrozony :))