Jak zrobić kiszoną kapustę? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Jak zrobić kiszoną kapustę?

14odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 5551
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 09:22 | ID: 1042832

Ma ktoś może jakiś tajemny przepis? A tak najbardziej to mnie interesuje ile soli na kilogram kapusty, czy dajecie marchewkę, słyszałam o jabłkach. A jakie przyprawy, czy tylko sól? A może jesze liść laurowy, ziele angielski, bo o tych też słyszałam.

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 09:23 | ID: 1042835

Trzeba mieć dobrze umyte nogi i deptać w beczce;))){#djavulsk} ja nie kiszę kapusty, kupuję...

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 09:29 | ID: 1042846
Sonia (2013-11-16 10:23:49)

Trzeba mieć dobrze umyte nogi i deptać w beczce;))){#djavulsk} ja nie kiszę kapusty, kupuję...

{#lol}  aż tyle nie robię, chyba by mi nogi nie weszły..

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 09:30 | ID: 1042848
Sonia (2013-11-16 10:23:49)

Trzeba mieć dobrze umyte nogi i deptać w beczce;))){#djavulsk} ja nie kiszę kapusty, kupuję...

{#lol} może w trakcie się umyją !

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 09:30 | ID: 1042850
Stokrotka (2013-11-16 10:29:45)
Sonia (2013-11-16 10:23:49)

Trzeba mieć dobrze umyte nogi i deptać w beczce;))){#djavulsk} ja nie kiszę kapusty, kupuję...

{#lol}  aż tyle nie robię, chyba by mi nogi nie weszły..

{#lol}

 


Ja wiem, że moja Mama dawała sól, marchewkę.... babcia dodawała jeszcze kminek, ale ja z kminkiem nie lubię....

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 09:46 | ID: 1042861

Moja teściowa robiła ale bez marchewki, i sparzała wrzątkiem, nie wiem czy to tak dobrze?! A z przypraw tylko sól.

Avatar użytkownika Kreska
KreskaPoziom:
  • Zarejestrowany: 02.10.2012, 09:16
  • Posty: 333
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 10:24 | ID: 1042880

Ja do kiszonej kapusty dodaję tylko trochę marchwi dla koloru. Zakisiliśmy już całą beczkę razem z główkami na gołąbki. A soli daję na 11 kilo 100 gram mniej więcej. O parzeniu wrzątkiem nie słyszałam. Robię to najprościej jak się da, czyli poszatkowaną kapustę mieszam z niewielką ilością tartej marchwi i solą (porcjami), i wygniatam. Przekładam do beczki lub garnka gdzie ma kisnąć i ubijam. Biorę kolejną porcję kapusty, marchwi i soli do michy i znów wygniatam, przekładam itd. aż mi się produkty wyczerpią.

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 10:29 | ID: 1042883

daje się 1 łyżkę soli na 1 kg kapusty . Moja ciocia szatkowała kapustę do dużej miski , mieszała z utartą marchwią i solą , dobrze ugniatała . Codziennie przebijała w kilku miejscach trzonkem od drewnianego wałka . Mniej więcej po tygodniu przekładała do słoików ...

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 11:00 | ID: 1042896
Alina63 (2013-11-16 11:29:27)

daje się 1 łyżkę soli na 1 kg kapusty . Moja ciocia szatkowała kapustę do dużej miski , mieszała z utartą marchwią i solą , dobrze ugniatała . Codziennie przebijała w kilku miejscach trzonkem od drewnianego wałka . Mniej więcej po tygodniu przekładała do słoików ...

Moja teściowa była specjalistką od kiszenia kapusty. Kisiła ją w podobny sposób ale w dużym kamiennym kotle. 

Tylko jest jedna rzecz: zawsze mówila, z kapustę kisi się do Wszystkich Świętych, bo potem się już psuje. A co jej się dzieje ( kapuście) tego nie wiem?

Avatar użytkownika Joaśka35
Joaśka35Poziom:
  • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
  • Posty: 8329
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 11:01 | ID: 1042897
Alina63 (2013-11-16 11:29:27)

daje się 1 łyżkę soli na 1 kg kapusty . Moja ciocia szatkowała kapustę do dużej miski , mieszała z utartą marchwią i solą , dobrze ugniatała . Codziennie przebijała w kilku miejscach trzonkem od drewnianego wałka . Mniej więcej po tygodniu przekładała do słoików ...

robie identycznie,sól,marches i nic więcej,jest pyszna,tylko sól sypie na oko ,trzeba po wymieszaniu kapusty w misce z solą i marchwią spróbować,musi być dosyć słona,i do gara.....pyszniutka kupna się chowa.....

Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
  • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
  • Posty: 7326
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
16 listopada 2013 12:19 | ID: 1042926

przebijać trzeba by gazy wypuścić, podstawa znaleść dobra kapuste, my robimy z marchwia teściowa bez, jak nie ma kamiennego gara do w plactikowy ale trzeba specjalny worek spozywczy mieć.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 listopada 2014 22:33 | ID: 1161425

No to będę kisić. Kapustę zamówiłam {#yes}  Może trochę późno ale w tym roku tak ciepło że dopiero teraz się do niej zabieram

Użytkownik usunięty
    12
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 listopada 2014 06:36 | ID: 1161444

    Też bym chętnie zjadła takiej domowej kapustki. Może się i ja odważę zakisić. Kapusta nie jest droga, więc nawet jak nie wyjdzie, to żadna strata...

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    13
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 listopada 2014 08:03 | ID: 1161454

    Ja robię tez tak niedużo, uwielbiam na surówki w zimie.

    Avatar użytkownika Joaśka35
    Joaśka35Poziom:
    • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
    • Posty: 8329
    14
    • Zgłoś naruszenie zasad
    9 listopada 2014 15:59 | ID: 1161597
    Stokrotka (2014-11-08 23:33:26)

    No to będę kisić. Kapustę zamówiłam {#yes}  Może trochę późno ale w tym roku tak ciepło że dopiero teraz się do niej zabieram

    ja bym nie ryzykowala,szkoda kapusty.


    zawsze kisze przed Wszystkimi Świętymi,wychodzi wyśmienita