Zioła w kuchni
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Bazylia wspomaga pracę:
- układu trawiennego - poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
- układu nerwowego - ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.
Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
Napary z tymianku mozżna stosować wewnętrznie i zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła. Tymianek pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi napady kaszlu. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i przy anginie. Ma też zastosowanie przy nieżytach żołądka i jelit. Zapobiega wzdęciom, nadmiernej fermentacji, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przywraca apetyt. Szczególnie zalecany przy potrawach tłustych i ciężkostrawnych.
Olejek tymiankowy stosowany jest też w przemyśle spożywczym i chemicznym. W kosmetyce stosowany do wyrobu płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów, mydeł dezynfekujących. W farmacji ma zastosowanie w syropach przeciwkaszlowych, ekstraktach, herbatkach leczniczych.
Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki mają właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.
Czy znacie te przyprawy? Czy używacie?
Ja posiadam, bazylię, miętę i melisę na parapecie kuchennym. Bazyli podobno odstrasza również komary.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Bazylia, mięta to jest u mnie. Tymianku nie mam, bo sam zapach mnie odrzuca. Tymianek mam w tabletkach- na kaszel.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Masz w ogródku czy w doniczkach? Ciekawe jak w zimę w doniczkach się zachowują?
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Bazylie mam i w ogródku i w doniczce...mięte mam w ogródku przed domem,i ususzoną już.tymianku nie używam.
- Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
- Posty: 2849
Używam wielu ziół w swojej kuchni - niestety zazwyczaj są suszone z torebki. Ostatnio moim ulubionym ziołem jest lubczyk. Stosuję go do zup, gulaszów itp.
Zioła pomagaja nam też w leczeniu. Zazwyczaj staram się kupowac leki ziołowe. Na gardło tymianek i podbiał, na przeziębienie lipa, na zatoki ostatnio kupiłam herbatkę i tabletki z wyciągiem z wielu ziół. A teraz siedzę i popijam herbatę z pokrzywy - podobno poprawia wyniki krwi (ostatnio przyplątała mi się anemia)
- Zarejestrowany: 04.07.2013, 21:37
- Posty: 330
Uwielbiam świeże zioła. Doskonale nadają się do potraw i są zdrowe. Dobrze je mieć zawsze pod ręką. Ja swoje mam w doniczkach, w domu.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Używam wielu ziół w swojej kuchni - niestety zazwyczaj są suszone z torebki. Ostatnio moim ulubionym ziołem jest lubczyk. Stosuję go do zup, gulaszów itp.
Zioła pomagaja nam też w leczeniu. Zazwyczaj staram się kupowac leki ziołowe. Na gardło tymianek i podbiał, na przeziębienie lipa, na zatoki ostatnio kupiłam herbatkę i tabletki z wyciągiem z wielu ziół. A teraz siedzę i popijam herbatę z pokrzywy - podobno poprawia wyniki krwi (ostatnio przyplątała mi się anemia)
Ciekawa jestem jak smakuje pokrzywa? Słyszałam że dobry jest również sok ze świeżych pokrzyw a nawet sałatki. Ja wzmacniam moje roślinki wyciągiem z pokrzyw.
- Zarejestrowany: 30.09.2011, 09:47
- Posty: 304
Świeże zioła w kuchni do podstawa. Uwielbiam moment kiedy kupię świeżą bazylię w sklepie i wracam z nią do domu, ten zapach rozchodzący się po samochodzie mnie zniewala (a jak wracam z sobotnich zakupów z całym zestawem "śmierdzących" serów i ten zapach serów z zapachem bazylii i jakiegoś wędzonego mięska...mhmm toż to rozkosz dla mojego węchu, zmora dla mojego odchudzania).
W ogródku mam miętę (do drinków z wermutem idealna). szczypiorek (chociaż to chyba nie zioła), bazylię w lato i koperek. W zimę kupuję w sklepach i trzymam w takich wazonach, dość długo utrzymują świeżość:
- Zarejestrowany: 10.08.2013, 21:53
- Posty: 21
Non stop używam bazylii (zdobi mój parapet w kuchni), poza tym niezastąpiona mięta, szałwia, koperek...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Przez te ostatnie upały meliska mi padła, nie było mnie w domu, a deszczyk nie padał.. Lubczyku też używam. Lubię ten intensywny zapach. Na zimę mrożę, koperek , pietruszkę i liście selera też.
- Zarejestrowany: 17.08.2013, 23:53
- Posty: 18
Mam swój mały ogródek z warzywami z czego się bardzo cieszę, bo przynajmniej wiem co jem, bez chemii, mam też ogródek w doniczkach na parapecie w kuchni, a tam moją ulubioną bazylię i oregano
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Używam wielu ziół w swojej kuchni - niestety zazwyczaj są suszone z torebki. Ostatnio moim ulubionym ziołem jest lubczyk. Stosuję go do zup, gulaszów itp.
Zioła pomagaja nam też w leczeniu. Zazwyczaj staram się kupowac leki ziołowe. Na gardło tymianek i podbiał, na przeziębienie lipa, na zatoki ostatnio kupiłam herbatkę i tabletki z wyciągiem z wielu ziół. A teraz siedzę i popijam herbatę z pokrzywy - podobno poprawia wyniki krwi (ostatnio przyplątała mi się anemia)
Ciekawa jestem jak smakuje pokrzywa? Słyszałam że dobry jest również sok ze świeżych pokrzyw a nawet sałatki. Ja wzmacniam moje roślinki wyciągiem z pokrzyw.
Pokrzywa jest smaczna:) Właśnie popijam. Kupuję herbatkę ekspresową z pokrzywy, jest smaczna i zdrowa. Nawet na włosy i paznokcie dobrze działa;)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
https://www.familie.pl/Forum-5-72/m1000023-1,Ziola-w-kuchni.html
Tu jest identyczny watek:) Stokrotka załozyła;)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Na lato moje zioła powędrowały do ogrodu. Na zimę chyba je z powrotrm zadoptuję na kuchenny parapet.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Mam szczypiorek na parapecie i rzeżuchę dziś kupiłam. Może wsadzę jeszcze pietruszkę, będzie świeża natka
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
Ja hoduje w kuchni jedynie mięte, szczypiorek i bazylię. Ale chce w tym roku znacznie rozszerzyć hodowlę.
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
ja już ni emogę doczekac ise kiedy będe miała szczypiorek w ogródku!
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Ja mam jeszcze wiele zamrożonych ziół . Nie mam szczypiorku , bo źle się mrozi.
- Zarejestrowany: 28.01.2017, 11:33
- Posty: 8
Ja używam bardzo dużo ziół w kuchni. Nie potrzeba tyle soli używać , zdrowo:) Polecam Bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
W biedronce mają świeże w doniczkach.. zastanawiałam się czy nie zakupić.. byłyby już takie do korzystania, duże, ładnie wyrośnięte
W biedronce mają świeże w doniczkach.. zastanawiałam się czy nie zakupić.. byłyby już takie do korzystania, duże, ładnie wyrośnięte
Pewnie dobrze nawozami zasilone. Chociaż i ja mam chęć ale chyba się wstrzymam.
Dostałam nasiona rzeżuchy,ale stare były,nic nie kielkuja.