Chrzan- warzywo zdrowia.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Chrzan został okrzyknięty warzywem zdrowia. Nie od dziś zresztą to wiadomo. Ja w sumie dowiedziałam się dziś.
Chrzan działa dobrze na układ trawienny, pomaga nam w infekcjach, odpedza bakterie, wzmacnia organizm...Poza tym może być ''zamiennikiem" pieprzu:) W ten sposób najłatwiej "przemycić" go dziecom...
Co o tym myślicie? Używacie chrzan w kuchni?
Więcej tutaj..
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Bardzo lubię wszystko , co z chrzanem . Robię z nim sosy do mięsa i wędlin / na zimno i na ciepło / . Pyszna jest zupa chrzanowa oraz surówka z marchewki , jabłka i chrzanu .
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
My używamy tylko do kiszenia ogórków...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Bardzo lubię wszystko , co z chrzanem . Robię z nim sosy do mięsa i wędlin / na zimno i na ciepło / . Pyszna jest zupa chrzanowa oraz surówka z marchewki , jabłka i chrzanu .
Alinko, a jak robisz zupę chrzanową? Ja jej nie potrafię, a chciałabym spróbować...
Bardzo lubię wszystko , co z chrzanem . Robię z nim sosy do mięsa i wędlin / na zimno i na ciepło / . Pyszna jest zupa chrzanowa oraz surówka z marchewki , jabłka i chrzanu .
Alinko, a jak robisz zupę chrzanową? Ja jej nie potrafię, a chciałabym spróbować...
U nas "chrzanówka" jest tylko na Wielkanoc, podobnie jak buraczki z chrzanem. Ale zawsze w lodówce mamy słoiczek chrzanu - często mama robi sos chrzanowy i podaje z gotowymi jajkami do ziemniaków jako II danie, lub z mięsem :)
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Bardzo lubię wszystko , co z chrzanem . Robię z nim sosy do mięsa i wędlin / na zimno i na ciepło / . Pyszna jest zupa chrzanowa oraz surówka z marchewki , jabłka i chrzanu .
Alinko, a jak robisz zupę chrzanową? Ja jej nie potrafię, a chciałabym spróbować...
Robię podobnie , jak zurek , tylko zamiast zakwasu dodaję na koniec chrzan do smaku . Nie doprawiam też majerankiem / majeranek do zurku zawsze dodaję / .
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Bardzo lubię wszystko , co z chrzanem . Robię z nim sosy do mięsa i wędlin / na zimno i na ciepło / . Pyszna jest zupa chrzanowa oraz surówka z marchewki , jabłka i chrzanu .
Alinko, a jak robisz zupę chrzanową? Ja jej nie potrafię, a chciałabym spróbować...
Robię podobnie , jak zurek , tylko zamiast zakwasu dodaję na koniec chrzan do smaku . Nie doprawiam też majerankiem / majeranek do zurku zawsze dodaję / .
O, dziękuję Ci bardzo:) Muszę wypróbować. Może moim chłopakom podpasuje:)))
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Bardzo lubię wszystko , co z chrzanem . Robię z nim sosy do mięsa i wędlin / na zimno i na ciepło / . Pyszna jest zupa chrzanowa oraz surówka z marchewki , jabłka i chrzanu .
Alinko, a jak robisz zupę chrzanową? Ja jej nie potrafię, a chciałabym spróbować...
U nas "chrzanówka" jest tylko na Wielkanoc, podobnie jak buraczki z chrzanem. Ale zawsze w lodówce mamy słoiczek chrzanu - często mama robi sos chrzanowy i podaje z gotowymi jajkami do ziemniaków jako II danie, lub z mięsem :)
Chrzan uwielbiam do golonki:) Bez niego golonka juz tak nie smakuje;) A do jajek taki sos, fajna sprawa:) też spróbuję tak zrobić;) Może juz na piątek:)
- Zarejestrowany: 20.02.2011, 19:09
- Posty: 13427
A ja tak nie lubię chrzanu :(
- Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
- Posty: 14675
- Zarejestrowany: 02.10.2012, 09:16
- Posty: 333
Często używamy chrzanu. Najczęściej tego ze swojego ogródka 0 taki najlepszy ;) Nawet jajka ostatnio zamiast z majonezem z chrzanem jemy :D
- Zarejestrowany: 19.03.2012, 15:52
- Posty: 17675
rzadko uzywam, lubie do kielbaski z grilla chrzan zamiast ketchupu :)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Często używamy chrzanu. Najczęściej tego ze swojego ogródka 0 taki najlepszy ;) Nawet jajka ostatnio zamiast z majonezem z chrzanem jemy :D
Taki smak nie moze równać się z niczym:) ten kupny inny smak ma,...
Jem chrzan do kiełbasy na ciepło :) tak mam. Chrzan musi być ostry. Muszę czuć, jak mi zatoki przeczyszcza :) Lubię tez biały serek z chrzanem i do tego pomidor.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Jem chrzan do kiełbasy na ciepło :) tak mam. Chrzan musi być ostry. Muszę czuć, jak mi zatoki przeczyszcza :) Lubię tez biały serek z chrzanem i do tego pomidor.
Jak go oczyszczasz to też zatoki przeczyszcza:))) szczególnie tak swój, z ogródka;) A bialego sera z chrzanem jeszcze nie próbowałam...Dodajesz do sera bezpośrednio, czy smarujesz np kanapkę?
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Lubię chrzanik:-)Szczególnie do wędliny:-)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Lubię chrzanik:-)Szczególnie do wędliny:-)
Do białej kiełbaski....
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Lubię chrzanik:-)Szczególnie do wędliny:-)
Do białej kiełbaski....
O tak:-))Albo do mięsa pieczonego-mniammm.
Taki własnoręcznie robiony jest boski:-)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Lubię chrzanik:-)Szczególnie do wędliny:-)
Do białej kiełbaski....
O tak:-))Albo do mięsa pieczonego-mniammm.
Taki własnoręcznie robiony jest boski:-)
I ja taki lubię. Tylko w tym roku (tzn w tamtym) nie robiłam, bo Mąż mi randapem chrzan poczęstował i muszę czekać, aż się ''rozmnoży'':)
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Lubię chrzanik:-)Szczególnie do wędliny:-)
Do białej kiełbaski....
O tak:-))Albo do mięsa pieczonego-mniammm.
Taki własnoręcznie robiony jest boski:-)
I ja taki lubię. Tylko w tym roku (tzn w tamtym) nie robiłam, bo Mąż mi randapem chrzan poczęstował i muszę czekać, aż się ''rozmnoży'':)
A to łobuz :-) Ja mam u siebie niezłą plantację.Tata kiedyś robił bardzo dobry chrzan.
Jem chrzan do kiełbasy na ciepło :) tak mam. Chrzan musi być ostry. Muszę czuć, jak mi zatoki przeczyszcza :) Lubię tez biały serek z chrzanem i do tego pomidor.
O tak, chrzan musi być ostry. Kiełbasa biała na gorąco z dodatkiem chrzanu jest rewelacyjna. Chrzanu dodaję także do żurku, do mięs pieczonych i do sosu do ryby.