jak zapasteryzować gulasz - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

jak zapasteryzować gulasz

4odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 17003
Avatar użytkownika gocha2323
gocha2323Poziom:
  • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
  • Posty: 12534
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 sierpnia 2013 19:32 | ID: 998766

ile minut mam pasteryzować gulasz i czy później odwracac słoik do góry denkiem i czy macie jakiś sprawdzony sposób, aby szybko sie nie zepsuł (przynajmniej 1,5tygodnia):] będzie przechowywany w lodówce (z wyjatkiem 10godzin jazdy autem)

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 sierpnia 2013 19:55 | ID: 998788

Myślę, że musisz pogotować słoiki jakieś 20 minut. Ja każdy zaprawiony słoik odwracam do góry dnem. Bigos, mięsko, wszystko...Jak wystygnie to dopiero odwracam normalnie.

Avatar użytkownika Kamila2010
Kamila2010Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
  • Posty: 10745
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 sierpnia 2013 20:03 | ID: 998792

Ja bym nie pasteryzowała,tylko gorący do słoików powkładała i do góry dnem odwróciła,koleżanka moja też tak robi,po co sobie roboty dokładać.Ostygnie i do lodówki.

Avatar użytkownika basiula11
basiula11Poziom:
  • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
  • Posty: 1876
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 sierpnia 2013 20:38 | ID: 998817
Kamila2010 (2013-08-05 22:03:46)

Ja bym nie pasteryzowała,tylko gorący do słoików powkładała i do góry dnem odwróciła,koleżanka moja też tak robi,po co sobie roboty dokładać.Ostygnie i do lodówki.

Szybko i bez kłopotów z gotowaniem słoików, a gulasz nawet dlużej postoi w lodówce.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 sierpnia 2013 13:01 | ID: 1001055
basiula11 (2013-08-05 22:38:47)
Kamila2010 (2013-08-05 22:03:46)

Ja bym nie pasteryzowała,tylko gorący do słoików powkładała i do góry dnem odwróciła,koleżanka moja też tak robi,po co sobie roboty dokładać.Ostygnie i do lodówki.

Szybko i bez kłopotów z gotowaniem słoików, a gulasz nawet dlużej postoi w lodówce.

Raczej też tak robię. Koleżanka robi że z surowego mięska , doprawione jak na gulasz lub mięsko jak na mielona nakłada na 3/4 słoika i wtedy pasteryzuje tak z półtorej godziny. Mężowi na wyjazdy szykuje takie. I do obiadu i do kanapek się nadaje.