jak zapasteryzować gulasz
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
ile minut mam pasteryzować gulasz i czy później odwracac słoik do góry denkiem i czy macie jakiś sprawdzony sposób, aby szybko sie nie zepsuł (przynajmniej 1,5tygodnia):] będzie przechowywany w lodówce (z wyjatkiem 10godzin jazdy autem)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Myślę, że musisz pogotować słoiki jakieś 20 minut. Ja każdy zaprawiony słoik odwracam do góry dnem. Bigos, mięsko, wszystko...Jak wystygnie to dopiero odwracam normalnie.
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Ja bym nie pasteryzowała,tylko gorący do słoików powkładała i do góry dnem odwróciła,koleżanka moja też tak robi,po co sobie roboty dokładać.Ostygnie i do lodówki.
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
Ja bym nie pasteryzowała,tylko gorący do słoików powkładała i do góry dnem odwróciła,koleżanka moja też tak robi,po co sobie roboty dokładać.Ostygnie i do lodówki.
Szybko i bez kłopotów z gotowaniem słoików, a gulasz nawet dlużej postoi w lodówce.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja bym nie pasteryzowała,tylko gorący do słoików powkładała i do góry dnem odwróciła,koleżanka moja też tak robi,po co sobie roboty dokładać.Ostygnie i do lodówki.
Szybko i bez kłopotów z gotowaniem słoików, a gulasz nawet dlużej postoi w lodówce.
Raczej też tak robię. Koleżanka robi że z surowego mięska , doprawione jak na gulasz lub mięsko jak na mielona nakłada na 3/4 słoika i wtedy pasteryzuje tak z półtorej godziny. Mężowi na wyjazdy szykuje takie. I do obiadu i do kanapek się nadaje.