Kalafior...Jak go przygotowujecie?
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Taki wiosenny kalafior ma zupelnie inny smak.
A więc jak go przygotowujecie?
Ja przyrządzam go na takie sposoby:
1. Tradycyjnie obgotowany polany maselkiem i tartą bułka.
2. Podzielony na róże duże , obgotowany i te róze smażone w panierce tak jak schabowe. Wygląda jak
grzybki.
3. Zapiekany pod beszamelem.
4. Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem, koprem i majonezem.
A może macie inne propozycje?
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Oprócz punktu trzeciego robię podobnie;) Moje dzieciaki uwielbiają kalafior przyrządzany tak, jak schabowe;) Każdą "różyzczkę" oddzielam i smażę jak kotlety:) Może właśnie jutro taki obiadek zrobię???? Z tym, że u nas kalafiory muszą być dwa, bo jeden to za mało:)))
Taki wiosenny kalafior ma zupelnie inny smak.
A więc jak go przygotowujecie?
Ja przyrządzam go na takie sposoby:
1. Tradycyjnie obgotowany polany maselkiem i tartą bułka.
2. Podzielony na róże duże , obgotowany i te róze smażone w panierce tak jak schabowe. Wygląda jak
grzybki.
3. Zapiekany pod beszamelem.
4. Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem, koprem i majonezem.
A może macie inne propozycje?
Ja robię jak ty Wandziu,tyle ze załatkę robię tylko z pietruszka :).
Wczoraj mieliśmy opiekany jak schabowe.Mniam.
Taki wiosenny kalafior ma zupelnie inny smak.
A więc jak go przygotowujecie?
Ja przyrządzam go na takie sposoby:
1. Tradycyjnie obgotowany polany maselkiem i tartą bułka.
2. Podzielony na róże duże , obgotowany i te róze smażone w panierce tak jak schabowe. Wygląda jak
grzybki.
3. Zapiekany pod beszamelem.
4. Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem, koprem i majonezem.
A może macie inne propozycje?
Ja robię jak ty Wandziu,tyle ze załatkę robię tylko z pietruszka :).
Wczoraj mieliśmy opiekany jak schabowe.Mniam.
Jeszcze robię zupkę kalafiorową z koperkiem i ryżem i zabielam śmietanką.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
jadłam kiedyś kotlety z kalafiora , robione tak , jak kotlety mielone , były bardzo dobre ...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
jadłam kiedyś kotlety z kalafiora , robione tak , jak kotlety mielone , były bardzo dobre ...
Moja znajoma tak robi. Do kalafiora dodaje ugotowaną zmiksowaną fasolę "piękny jaś":)))
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Najczęściej z bułką i masełkiem,czasem w panierce.Bardzo lubie zupę kalafiorową albo sałatkę z kalafiora z sosem śmietanowo-jogurtowym.
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Oprócz punktu trzeciego robię podobnie;) Moje dzieciaki uwielbiają kalafior przyrządzany tak, jak schabowe;) Każdą "różyzczkę" oddzielam i smażę jak kotlety:) Może właśnie jutro taki obiadek zrobię???? Z tym, że u nas kalafiory muszą być dwa, bo jeden to za mało:)))
Żanetko - panierujesz surowy czy obgotowany kalafior ?
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Oprócz punktu trzeciego robię podobnie;) Moje dzieciaki uwielbiają kalafior przyrządzany tak, jak schabowe;) Każdą "różyzczkę" oddzielam i smażę jak kotlety:) Może właśnie jutro taki obiadek zrobię???? Z tym, że u nas kalafiory muszą być dwa, bo jeden to za mało:)))
Żanetko - panierujesz surowy czy obgotowany kalafior ?
Obgotowany:) Inaczej za długo się smaży i trzeba w głębokim oleju:) A tak, moment i już jest:)))) Najlepszy taki prosto z patelni gorący:)
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Oprócz punktu trzeciego robię podobnie;) Moje dzieciaki uwielbiają kalafior przyrządzany tak, jak schabowe;) Każdą "różyzczkę" oddzielam i smażę jak kotlety:) Może właśnie jutro taki obiadek zrobię???? Z tym, że u nas kalafiory muszą być dwa, bo jeden to za mało:)))
Żanetko - panierujesz surowy czy obgotowany kalafior ?
Obgotowany:) Inaczej za długo się smaży i trzeba w głębokim oleju:) A tak, moment i już jest:)))) Najlepszy taki prosto z patelni gorący:)
muszę tak zrobić ...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Wątek Dunii mnie zainspirował:) Wróciłam właśnie ze sklepu z dwoma kalafiorami, i wstawiłam wodę do nich:) Będą na kolację, zrobię tak jak schabowe;))))
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Grażynko, zapraszam do mnie:) Kalafiorek już jest zrobiony:) CHłopcy już jedli, ja równeż;) Pyszny wyszedł:))0
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Grażynko, zapraszam do mnie:) Kalafiorek już jest zrobiony:) CHłopcy już jedli, ja równeż;) Pyszny wyszedł:))0
Z chęcią bym wpadła ale po tak późnym obiadku to już na jedzonko
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
wiecie co ? jutro jemy kalafior :))) ale mi smaka narobiłyście. najczęściej obgotowuję a potem albo obsmażam jak kotlety albo polewam masłem i bułką tartą.
Najczęściej z bułką i masełkiem,czasem w panierce.Bardzo lubie zupę kalafiorową albo sałatkę z kalafiora z sosem śmietanowo-jogurtowym.
To tak jak u nas. Często jadamy też zupę kalafiorową, a zimą często gotuję mrożonego kalafiora na kolację i zjadam samego (bez dodatków)
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Najczęściej z bułką i masełkiem,czasem w panierce.Bardzo lubie zupę kalafiorową albo sałatkę z kalafiora z sosem śmietanowo-jogurtowym.
To tak jak u nas. Często jadamy też zupę kalafiorową, a zimą często gotuję mrożonego kalafiora na kolację i zjadam samego (bez dodatków)
U nas tak właśnie jedli dziś chłopcy:)( Z tym, że ja smazyłam w jajku i bułce tartej:) Opanowali całego kalafiora;) Ale to dobrze, bo to same witaminki:)
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Jak nic jutro będzie kalafior do obiadu.Uwielbiam zupę kalafiorową,ale Piotrek nie bardzo,to i rzadko ją robię.Ale jako dodatek kalafior jak najbardziej:))
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
mój mąż za kalafiorem nie przepada , ale może dziś go przekonam ...
- Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
- Posty: 2849
A ja dziś zrobię zapiekankę
Gotuję kalafior i brokuły. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i obsmażam. 500 ml śmietany 18% (slodkiej) gotuję, dodaje do tego 2 serki topione śmietankowe (Hochland) doprawiam solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układam rózyczki kalafiora i brokuł, dokładam usmazoną pierś z kurczaka i zalewam wszystko sosem serowo-śmietanowym. Zapiekam około 30 min.
Pychotka
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
A ja dziś zrobię zapiekankę
Gotuję kalafior i brokuły. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i obsmażam. 500 ml śmietany 18% (slodkiej) gotuję, dodaje do tego 2 serki topione śmietankowe (Hochland) doprawiam solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układam rózyczki kalafiora i brokuł, dokładam usmazoną pierś z kurczaka i zalewam wszystko sosem serowo-śmietanowym. Zapiekam około 30 min.
Pychotka
Świetne danie. Jutro zrobię!!!!