jak wyczyscic piekarnik?
- Zarejestrowany: 19.05.2009, 23:36
- Posty: 473
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511

nie mam przekonania do wpuszczania chemi do wnętrza, gdzie jest stycznosc z żywnością. Sól i sodę musze zapamietać jakby co. Wszystkie blachy do pieczenia zabezpieczam papierem do pieczenia, żaroodporne naczynia zakrywam- nie ma prawa nic pryskać. Narazie się sprawdza i piekarnik jak nowy.
- Zarejestrowany: 18.02.2009, 21:24
- Posty: 2779


a sposób na bezchemiczne oczyszczanie kuchenki mikrofalowej zna ktoś?

- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
Przypadkowo znalazłam ten wątek. Jestem wstępnym czyszczeniu piekarnika sloą i rzeczywiście pomaga. Potem skoczę po sodę i dalej będę się bawić.
- Zarejestrowany: 14.11.2012, 08:46
- Posty: 9
zalecam wypróbować specjalistyczny preparat czyszczący Trix do przypaleń - ja zamawiałam w internetowej hurtowni chemicznej to-ma
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
- Posty: 4401
ja mam Tytan aktywny płyn i wystarczy popsikać a po 15 min wytrzeć zmywakiem. Chyba że brud jest silniejszy to wtedy poszorować.
Soda jest również dobra do czyszczenia płytek na podłodze o chropowatej powierzchni. Polecam!
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
ja mam Tytan aktywny płyn i wystarczy popsikać a po 15 min wytrzeć zmywakiem. Chyba że brud jest silniejszy to wtedy poszorować.
Soda jest również dobra do czyszczenia płytek na podłodze o chropowatej powierzchni. Polecam!
Sodą czyszczę też zacieki na płytkach:) Octem zaś słuchawkę od prysznica:)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Informacja z wp.pl...
Piekarnik
O czyszczeniu piekarnika zdarza się zapomnieć niejednej gospodyni. O przypalonych resztkach pozostawionych w urządzeniu przypominamy sobie zwykle przy okazji następnego pieczenia, gdy ze środka zamiast apetycznego aromatu pieczonego ciasta wydobywa się woń spalenizny. Na szczęście nawet z dużym osadem można sobie poradzić.
• Dół i blachy piekarnika należy posypać solą kuchenną, a następnie mocno rozgrzać urządzenie, aż sól zbrązowieje. Gdy piekarnik wystygnie, wystarczy przetrzeć go do czysta wilgotną szmatką.
• Przypalone miejsca skutecznie wyczyścimy za pomocą pasty z sody oczyszczonej. Wystarczy dodać do sody trochę wody i rozetrzeć pastę na blasze piekarnika. Można także posypać wnętrze urządzenia sodą i następnie zwilżyć je za pomocą spryskiwacza. Po 2-3 godzinach należy umyć piekarnik wilgotną gąbką.
• Zabrudzone blachy można włożyć do wanny wypełnionej roztworem sporządzonym z dwóch części sody oczyszczonej i czterech części gorącej wody. Po godzinie takiej kąpieli najlepiej umyć je delikatnym płynem do naczyń.
• Jeśli piekarnik nie jest bardzo brudny, wystarczy rozgrzać go do ok. 150 stopni i włożyć do środka żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Gorąca para wodna sprawi, że gdy piekarnik ostygnie, łatwo zmyjemy tłusty osad.
• Przypalony piekarnik pomoże natomiast uratować posmarowanie go mieszaniną parafiny i soli (1 łyżka parafiny i dwie łyżki soli). Po usunięciu zabrudzeń najlepiej umyć piekarnik wodą z dodatkiem soli kuchennej.