Rosół dobry na wszystko - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Rosół dobry na wszystko

42odp.
Strona 2 z 3
Odsłon wątku: 8832
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 listopada 2010, 21:10 | ID: 330092
Rosół jest jednym z najpopularniejszych domowych środków leczniczych. Wiele badań wykazało że hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych przez ograniczenie gromadzenia się białych krwinek. Gdy w domu mamy osobę przeziębioną lub chorą na grypę warto ugotować duży gar rosołu. Bogaty wywar zmniejsza blokadę dróg oddechowych a dodatki jak cebula czy czosnekmają właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Dlatego warto dodać do prawie gotowej już zupy kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku- to zwiększy jego właściwości lecznicze. Oto dokładny przepis. 1 cały kurczak pokrojony na 8 części. 1 kg marchewki pokrojonej w kostkę 300g pietruszki korzenia 150g selera 1kg cebuli 4 zgniecione ząbki czosnku natka pietruszki Kawałki kurczaka umieścić w dużym, garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować podczas gotowania szumowinę. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez dwie- trzy godziny w razie potrzeby dolewając wody tak by mięso było zanurzone. Dodaj zgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki. Jeśli chcesz by rosół był gęstszy wyjmij warzywa i zmiksuj je. Przewidziana porcja na 10 osób Jeśli do poniższego przepisu dodasz jeszcze trochę pieprzu kajeńskiego i łyżkę posiekanego imbiru rosół będzie miała silniejsze właściwości odblokowujące zatkane drogi oddechowe. http://www.tipy.pl/artykul_1539,jak-ugotowac-rosol.html
Użytkownik usunięty
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    18 listopada 2010, 12:41 | ID: 330630
    Kasiella napisał 2010-11-18 13:32:21
    Rosołek tylko z wiejskiej KURY do tego,dużo marchewki,pietruszka,seler,cebulka PYSZOTA
    ...dokładnie tak!!!...nigdy nie dodawałam do rosołku czosnku, kapusty ani koperku...
    Avatar użytkownika mallinka
    mallinkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 19.05.2010, 18:46
    • Posty: 57
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 grudnia 2010, 10:10 | ID: 364930

    Z pietruszką i najlepszy jest z kilku rodzajów mięsiwa nie tylko drobiowy.

    Użytkownik usunięty
      23
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 grudnia 2010, 10:14 | ID: 364932

      Uwielbiam rosół!!!!! Taki mocny!!!! I z domowym makaronem. Ale już chyba o tym pisałam.

      Użytkownik usunięty
        24
        • Zgłoś naruszenie zasad
        30 grudnia 2010, 12:36 | ID: 365067

        U nas uwielbiają rosołek i to z domowymi kluseczkami przeze mnie gniecionymi...Na katar bardzo dobry jest rosół z kury . Najpierw wdychamy gorące opary przez kil­ka minut, a potem zjadamy zupę.

        Użytkownik usunięty
          25
          • Zgłoś naruszenie zasad
          30 grudnia 2010, 14:48 | ID: 365212

          Lubie rosol ....wlasnie dzisiaj gotowalam

          Użytkownik usunięty
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 stycznia 2011, 12:16 | ID: 366813

            "Odszumowywujecie" rosoł podczas gotowania? Ja gdzieś kiedyś wyczytałam, ze nie powinno się go "odszumowywać", poniewaz pozbywamy się wtedy cennych witamin pochodzących z mięsa. Poza tym gotować pod przykryciem czy bez przykrycia? Jedne źródła mówią, żeby absolutnie nie przykrywać, inne, żeby przykrywac, bo witaminy uciekają :) I już sama nie wiem, generalnie nie przykrywam, bo jak tylko go przykryję to zaraz nabiera takiej temp, że aż wrze, a nie powinien przecież... Pytanie może banalne, ale jestem ciekawa jak wy postępujecie z rosołkiem :)

            Avatar użytkownika Stokrotka
            StokrotkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
            • Posty: 66136
            1
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 stycznia 2011, 12:21 | ID: 366819

            https://www.familie.pl/Forum-18-352/m330092-1,Rosol-dobry-na-wszystko.html

            Użytkownik usunięty
              2
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 stycznia 2011, 12:23 | ID: 366822

              A i jeszcze kiedy dodajecie włoszczyznę? Ja zazwyczaj ddawałam od razu na początku razem z mięsem, ale mięso zazwyczaj "dochodziło" dużo później i warzywa były rozgotowane, od jakiegoś czasu wrzucam włoszczyzne troszkę później, gdy już mięsko jest miękkawe, wtedy warzywa nie są takie rozgotowane, a i rosół też nie zauważyłam, żeby smakował jakoś gorzej...

              Użytkownik usunięty
                3
                • Zgłoś naruszenie zasad
                2 stycznia 2011, 12:24 | ID: 366823

                ok, dzięki, poczytam :))

                Użytkownik usunięty
                  26
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  2 stycznia 2011, 14:35 | ID: 366945

                  Kocham rosołek ze swoim makaronem:)

                  Avatar użytkownika Isabelle
                  IsabellePoziom:
                  • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
                  • Posty: 21159
                  27
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  2 stycznia 2011, 14:36 | ID: 366946

                  Dziś mieliśmy rosołek! Miałam lenia- zjadłam i się zabrałam do pracy! Jak widać na lenia tez pomaga

                  Użytkownik usunięty
                    28
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    2 stycznia 2011, 15:50 | ID: 366987

                    Też lubie rosół. Mój mąż też, tylko on musi mieć obowiązkowo do rosołu ugotowane ziemniaki. Takie zboczenie;)

                    Avatar użytkownika Alina63
                    Alina63Poziom:
                    • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
                    • Posty: 18946
                    29
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    2 stycznia 2011, 15:52 | ID: 366988

                    Bardzo lubię rosół , ale jem go bez warzyw , czysty najbardziej mi smakuje ...

                    Użytkownik usunięty
                      30
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 stycznia 2011, 16:38 | ID: 367012

                      Ja gotuję rosół od razu z warzywami i przyprawami oraz z solą. Nie szumuję. Gotuję długo na wolnym ogniu. A na koniec przecedzam przez sito. Dodaję tylko pokrojoną marchew i mięsko. I kto lubi zieloną pietruszkę. 

                      Avatar użytkownika monaaa71
                      monaaa71Poziom:
                      • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
                      • Posty: 28735
                      31
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 stycznia 2011, 17:52 | ID: 367106

                      rosół stawia na nogi !

                      Avatar użytkownika Sonia
                      SoniaPoziom:
                      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
                      • Posty: 112855
                      32
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      2 stycznia 2011, 18:24 | ID: 367131
                      monik231 (30-12-2010 13:36:45)

                      U nas uwielbiają rosołek i to z domowymi kluseczkami przeze mnie gniecionymi...Na katar bardzo dobry jest rosół z kury . Najpierw wdychamy gorące opary przez kil­ka minut, a potem zjadamy zupę.

                      Tego nie wiediałam:) Ale jutro u nas rosół zagości!!! Katar mnie trzyma i napewno wypróbuję ten sposób!!!

                      Użytkownik usunięty
                        33
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        3 stycznia 2011, 21:09 | ID: 368273

                        jeśli rosół, to u mnie zawsze z dodatkiem świeżego lubczyku i opieczonej cebuli wrzuconej na koniec.

                        Użytkownik usunięty
                          34
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          3 stycznia 2011, 21:13 | ID: 368274
                          marteczka (dzisiaj, 22:09)

                          jeśli rosół, to u mnie zawsze z dodatkiem świeżego lubczyku i opieczonej cebuli wrzuconej na koniec.

                          podobno taka wlasnie cebula klaruje wywar...tak slyszlam, ale czy to prawda to nie wiem, bo nie dodaje :)

                          Avatar użytkownika oliwka
                          oliwkaPoziom:
                          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
                          • Posty: 161880
                          35
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          3 stycznia 2011, 21:22 | ID: 368280
                          Krystyna83 (18-11-2010 13:41:28)
                          Kasiella napisał 2010-11-18 13:32:21
                          Rosołek tylko z wiejskiej KURY do tego,dużo marchewki,pietruszka,seler,cebulka PYSZOTA
                          ...dokładnie tak!!!...nigdy nie dodawałam do rosołku czosnku, kapusty ani koperku...

                          Czasami razem z natką pietruszki... sypnę ale w maluśkich ilościach. Selera nie dodaję bo u mnie nie znoszą jego zapachu...

                           

                          Oliweczka rosołek by na okrągło jadła...

                          Avatar użytkownika oliwka
                          oliwkaPoziom:
                          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
                          • Posty: 161880
                          36
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          3 stycznia 2011, 21:23 | ID: 368284
                          Ania_29 (wczoraj, 13:23)

                          A i jeszcze kiedy dodajecie włoszczyznę? Ja zazwyczaj ddawałam od razu na początku razem z mięsem, ale mięso zazwyczaj "dochodziło" dużo później i warzywa były rozgotowane, od jakiegoś czasu wrzucam włoszczyzne troszkę później, gdy już mięsko jest miękkawe, wtedy warzywa nie są takie rozgotowane, a i rosół też nie zauważyłam, żeby smakował jakoś gorzej...

                          Włoszczyznę dodaję pożniej - zawsze...bo jak piszesz jak od razu to za bardzo się rozgotowuje...