Dżemy, soczki, syropki, ogórki kiszone i mrożone owoce - czyli na zimę zapasy ;)
- Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
- Posty: 4749
Zabieram się pomału za robienie przetworów.
Dziś zabiorę się za dżem z truskawek, bo to już ich ostatnie pojawienie się, potem będą syropy z malin i ogórki kiszone.
Chciałabym abyśmy się dzieliły pomysłami na dżemy i na soki, na sposoby przygotowania, na sposoby przechowywania.
Czy wolicie, mrozić całe owoce a może i warzywa, czy lepiej zamknać ich smak w słoikach?
Pamiętam, że któraś wygotowywała w soli przykrywki - czy macie przepis na takie gotowanie?
Co Wy na to?
Chyba już pora przetwarzania... ;)
- Zarejestrowany: 08.09.2010, 10:50
- Posty: 876
ja ma koperek i pietruszkę ale może jeszcze zmiksuję truskawki na koktajl zimą jak znalażł ale ostatnio już ich nie widziałam nigdzie..
ogórki to teściowa da napewno ale kompot z wiśni zrobię jeszcze!
Macie jakies przepisy na sałatki czy tez surówki do zaprawienia?
Ja poszukuję przepisu na ogórki w słoikach- ale właśnie sałatki! Kobitki pomóżcie, bo po tygodniu zerwałam takie dryblasy z ogródka, że na coś chcę je wykorzystać:)
Ja gotuję zakrętki, które mam po innych przetworach , lub używam ponownie Wkładam do garnka z wodą sypie 3-4 łyżki soli i gotuję do 15 min. trzymają super
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja też wyczytałam w jakimś mądrym czasopiśmie.....Sprawdzony i mam pewność że się nie otworzą...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja też wyczytałam w jakimś mądrym czasopiśmie.....Sprawdzony i mam pewność że się nie otworzą...
Napewno sprpóbuję Basieńko:))
ja nawet nie wiedzialam o czyms takim jak wygotowywanie pokrywek....:) po prostu jak stare sie powypaczaly i nie trzymaly to dawalam nowe.
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735
narobiłam dziś ogórków konserwowych,pomroziłam fasolkę.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
U nas robią się teraz ogórki kiszone - mąż trochę jeszcze z działki przyniósł, konserwowych nie robię bo nie jemy...
U nas robią się teraz ogórki kiszone - mąż trochę jeszcze z działki przyniósł, konserwowych nie robię bo nie jemy...
U nas też nie lubią konserwowych...
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
uwaga. moimi raczkami zrobiłąm AZ 3 słoiki ogorkow kiszonych ha ha
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
U nas robią się teraz ogórki kiszone - mąż trochę jeszcze z działki przyniósł, konserwowych nie robię bo nie jemy...
No i wyszło aż 7 słoików... he he he...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
uwaga. moimi raczkami zrobiłąm AZ 3 słoiki ogorkow kiszonych ha ha
To faktycznie "CUD"...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja dziś (chociaż niedziela) będę musiała jechać na pole zerwać ogórki.... A jutro jadę na pirzeczki i wiśnie.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Ja dziś (chociaż niedziela) będę musiała jechać na pole zerwać ogórki.... A jutro jadę na pirzeczki i wiśnie.
I u nas czerone porzeczki są jeszcze do zerwania.. wiśni i śliwek brak...
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
uwaga. moimi raczkami zrobiłąm AZ 3 słoiki ogorkow kiszonych ha ha
To faktycznie "CUD"...
ha ha
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
uwaga. moimi raczkami zrobiłąm AZ 3 słoiki ogorkow kiszonych ha ha
To faktycznie "CUD"...
ha ha
To teraz MARTA pójdzie, jak po maśle, robienie przetworów na zimę...
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
U mnie obrodziły pomidory. W necie jest dużo przepisów na ich przerób. Robiłam różnie, czysty, z cukinią itp. Chciałabym zrobić słoiki dla syna, aby robił szybki sos do makaronu, ryżu. Ma ktos ciekawy, sprawdzony przepis?
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja wczoraj robiłam buraczki, sałatkę z ogórków i korniszony.,
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
- Posty: 4401
U mnie obrodziły pomidory. W necie jest dużo przepisów na ich przerób. Robiłam różnie, czysty, z cukinią itp. Chciałabym zrobić słoiki dla syna, aby robił szybki sos do makaronu, ryżu. Ma ktos ciekawy, sprawdzony przepis?
jak wezmę przepis od mamy to podam przepis na sos słodko kwaśny idealny do spaghetti i do miesa kurczaka.