Swojskie wędliny - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Swojskie wędliny

22odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 7193
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
6 grudnia 2009, 15:30 | ID: 87798
CZy ktoś z was robił kiełbaski w domowych warunkach? Może jakieś ciekawe podpowiedzi macie? Co dodajecie do mięska?
Avatar użytkownika kaskur
kaskurPoziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2009, 08:54
  • Posty: 6450
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
6 grudnia 2009, 19:08 | ID: 87864
kiedyś kiedy byłam mała babcia robiła taka wędlinkę, była pyyyyyszna, teraz juz nie robię
Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 grudnia 2009, 19:54 | ID: 87876
    Mam pod domem mały sklepik z wędlinami z przydomowej, małej masarni. Uwielbiam taki schab wędzony, który wcześniej leży kilka dni w solance, a później trafia do wędzenia. 100 proc. mięsa, żadnych dodatków sztucznych, super. Kuzynka kiedyś moczyła sama szynkę w takim roztworze słonym, a później tylko do wędzarni woziła.
    Avatar użytkownika Karen
    KarenPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.08.2009, 19:31
    • Posty: 141
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 grudnia 2009, 20:27 | ID: 87880
    Mój tato ostatnimi czasy robi sam szyneczki,pyyyyyszne są,ale dokładnie nie wiem jak je robi,musiałabym podpytać ;)
    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    6 grudnia 2009, 22:15 | ID: 87921
    My robimy zawsze jak bijemy świniaczka...  na te święta nie będziemy bo mamy jeszcze trochę mięsa, kości i golonki z poprzedniego, a i kawałek swojej wędzonej szyneczki i boczusia też jest i kiełbaska z dziczyzny swoja również... będa też pieczone schabiki ze śliwkami i morelami... mniam, mniam, mniam...
    Użytkownik usunięty
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      7 grudnia 2009, 10:06 | ID: 88039
      My na święta kupujemy świninke, moczymy w solance i wozimy do wędzarni. Czasem tez mięso piekę, ale pieczone jest często w ciągu roku, a wędzonka tylko 2 razy, dlatego jest jej więcej.
      Powaga zabija powoli
      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      7 grudnia 2009, 13:48 | ID: 88195
      A jakieś kiełbasy też ktoś robi ? Bo te szynki i balerony, boczki to już mi się przejadły> Ostatnio nawet kurę nadziewaną zrobiłam dla odmiany. Pycha!
      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      7 grudnia 2009, 14:31 | ID: 88237
      U mnie na święta kurczak nadziewany zawsze jest... musi... bo dzieciaczki moje go uwielbiaja...
      Użytkownik usunięty
        8
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 grudnia 2009, 14:38 | ID: 88242

        Ja czasem robię kurczaka nadziewanego własnym pasztetem, a raz robiłam kaczkę nadziewaną jabłkami. Mąż zjadł kaczkę, a ja jabłka.

        Powaga zabija powoli
        Avatar użytkownika jak
        jakPoziom:
        • Zarejestrowany: 21.10.2009, 12:37
        • Posty: 25
        9
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 grudnia 2009, 15:22 | ID: 88255
        http://www.wedlinydomowe.pl/index.php
        Avatar użytkownika jak
        jakPoziom:
        • Zarejestrowany: 21.10.2009, 12:37
        • Posty: 25
        10
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 grudnia 2009, 15:25 | ID: 88256
        http://www.kielbasydomowe.pl/
        Avatar użytkownika Stokrotka
        StokrotkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
        • Posty: 66136
        11
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 grudnia 2009, 19:45 | ID: 88440
        Hej ! Maszynkę już mam! Wolała bym jakieś wypróbowane przepisy!
        Avatar użytkownika Redpit
        RedpitPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.06.2012, 01:15
        • Posty: 1
        12
        • Zgłoś naruszenie zasad
        29 czerwca 2012, 01:21 | ID: 801239

        Witam!

         


        W swoim zakładzie staram się robić swojskie i tradycyjne wyroby.

        [WYMODEROWANO]


        zapraszam do zwiedzenia mojej witryny www


        Wędliny produkuje na starych domowych przepisach 


        pozdrawiam serdecznie

        Ostatnio edytowany: 29.06.2012, 04:58, przez: Sonia
        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        13
        • Zgłoś naruszenie zasad
        29 czerwca 2012, 15:50 | ID: 801492

        Robiliśmy nie dawno swoją kiełbasę - mniam{#tongue}, na imieniny męża wędziliśmy też swoje wędlinki i robił to mąż w naszej wędzarni na działeczce.

        Użytkownik usunięty
          14
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 czerwca 2012, 19:04 | ID: 801524

          Kiedyś moja babcia miała gospodarstwo i po zabiciu prosiaczka robiła kiełbaski, kiszki, pasztetową, a nawet wkładała mięsko do słoików...

          Avatar użytkownika Sonia
          SoniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
          • Posty: 112855
          15
          • Zgłoś naruszenie zasad
          14 maja 2014, 07:55 | ID: 1112834

          Ja robię kiełbaskę w słoiki:) Podawałam już przepis;) Taka kiełbaska jest duzo lepsza niż ta kupiona.

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          16
          • Zgłoś naruszenie zasad
          14 maja 2014, 13:19 | ID: 1112951

          Mamy swoją wędlinkę bo wędziliśmy na święta... teraz przymierzamy się do zrobienia kiełbasy...

          Avatar użytkownika Stokrotka
          StokrotkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
          • Posty: 66136
          17
          • Zgłoś naruszenie zasad
          14 maja 2014, 13:44 | ID: 1112960

          Ja zrobiłam dzisiaj klopsa z mięska mielonego. Coś takiego jak na kotlety mielone. Upieczone na blaszcze.  Ale wolę to niż wędliny sklepowe na które patrzeć nie mogę. 

          Avatar użytkownika Stokrotka
          StokrotkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
          • Posty: 66136
          18
          • Zgłoś naruszenie zasad
          23 maja 2014, 08:18 | ID: 1115679

          Zakupiłam cztery kilo szynki, marynuje się w lodówce {#thumbsup}

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          19
          • Zgłoś naruszenie zasad
          23 maja 2014, 08:42 | ID: 1115689

          Mniam - dzisiaj już swoje kiełbaski robimy a jutro wędzimy... i boczuś też będzie wędzony oraz rybki...

          Avatar użytkownika Stokrotka
          StokrotkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
          • Posty: 66136
          20
          • Zgłoś naruszenie zasad
          23 maja 2014, 09:10 | ID: 1115692
          oliwka (2014-05-23 10:42:25)

          Mniam - dzisiaj już swoje kiełbaski robimy a jutro wędzimy... i boczuś też będzie wędzony oraz rybki...

          Aż ci zazdroszczę, ja upiekę bo za mała ilość na wędzenie..normalnie na sklepowe patrzeć nie mogę..