Przepisy na sok robiony w domu
Jak w tytule. Chwaliłam się Wam już moją nową sokowirówką i teraz mam do Was prośbę. Podrzućcie pomysły na soki. Z jakich owoców, jakie dodatki i w ogóle jak?
Do tej pory robiłam:
- sama marchew
- samo jabłko
- marchew, jabłko
- marchew, jabłko i seler
Zastanawiam się nad cytrusami ale poradźcie z własnego doświadczenia, czy trzeba obierać je z tej cienkiej skórki i oddzielać pestki? Co jeszcze dodajecie robiąc soki w sokowirówce?
Jak w tytule. Chwaliłam się Wam już moją nową sokowirówką i teraz mam do Was prośbę. Podrzućcie pomysły na soki. Z jakich owoców, jakie dodatki i w ogóle jak?
Do tej pory robiłam:
- sama marchew
- samo jabłko
- marchew, jabłko
- marchew, jabłko i seler
Zastanawiam się nad cytrusami ale poradźcie z własnego doświadczenia, czy trzeba obierać je z tej cienkiej skórki i oddzielać pestki? Co jeszcze dodajecie robiąc soki w sokowirówce?
Nie:) Ja nigdy tego nie robiłam :)
Hmm, ja dorzucam banana, dla smaczku :)
Gruszka!
Truskawki, ale to sezonie..
Winogrona :)
Jak w tytule. Chwaliłam się Wam już moją nową sokowirówką i teraz mam do Was prośbę. Podrzućcie pomysły na soki. Z jakich owoców, jakie dodatki i w ogóle jak?
Do tej pory robiłam:
- sama marchew
- samo jabłko
- marchew, jabłko
- marchew, jabłko i seler
Zastanawiam się nad cytrusami ale poradźcie z własnego doświadczenia, czy trzeba obierać je z tej cienkiej skórki i oddzielać pestki? Co jeszcze dodajecie robiąc soki w sokowirówce?
Nie:) Ja nigdy tego nie robiłam :)
Hmm, ja dorzucam banana, dla smaczku :)
Gruszka!
Truskawki, ale to sezonie..
Winogrona :)
Winogrona i cytrusy z pestkami i w skórce? Sok nie ma gorzkiego smaku? Jak łączysz? Może jagody do tego...
- gruszka, jabłko, marchew
- truskawki, banan i może jagody? albo truskawki w zestawie z jabłkiem i marchwią (mniej mi pasuje)
- winogrona to chyba same?
Ja przeważnie robię marchew-jabłko-pomarańcza,albo marchew-jabłko-seler (lub pietruszka) albo jabłko-marchew albo samo jabłko. W ciąży miałam anemię i piłam burak -jabłko. Czasem też dorzucę gruszkę. Uwielbiam takie soki. Właśnie wczoraj sobie naszykowałam michę jabłek, jak Szymciur zaśnie, to doobieram marchwi i zrobię soczek.
Kochana, nie ma gorzkiego smaku :) Bynajmniej nie odczułam, zawsze w razie w dodaje jakiegos słodszego owocka;)
Oczywiscie mam na mysli tylko ta biała skorke, a nie od owocow... :)
Jak łacze? Szczerze, nigdy nie mialam na to sposobu, wykorzystuje to, co mam :)
Truskawki to z bananem i jagodki - oj pasuje idealnie:)
Gruszka nawet z samym jabłkiem.
Winogrona tez łaczyłam z innymi smakami, np jabłuszko :)
Banan, marchewka i jabłko - banan nadaje fajnego posmaku i słodyczy.
Arbuz z melonem - jesli ktos lubi, bo nie kazdy lubi melona.
Mango nie lubie, bo dla mnie pachnie i smakuje jak perfumy ( nie to zebym jadła perfumy:) )
A probowałas dodac ogorka? Ja osobiscie nie moge, bo mi ogorki szkodza, ale mozna probowac, duzo wody w sobie w koncu maja:)
Innych warzyw poza marchewka nie dodaje, bo seler i pietruszka, juz sam zapach... no nie znosze go :)
Kochana, nie ma gorzkiego smaku :) Bynajmniej nie odczułam, zawsze w razie w dodaje jakiegos słodszego owocka;)
Oczywiscie mam na mysli tylko ta biała skorke, a nie od owocow... :)
Hehehe. No ja jestem blond, ale nie przesadzajmy Miałam na myśli skórkę oddzielającą segmenty, a nie skórę cytrusów pokrytą naturalnymi woskami i chemią niezbędną podczas transportu...
Mango nie lubie, bo dla mnie pachnie i smakuje jak perfumy ( nie to zebym jadła perfumy:) )
A probowałas dodac ogorka? Ja osobiscie nie moge, bo mi ogorki szkodza, ale mozna probowac, duzo wody w sobie w koncu maja:)
Mango ani avocado do mnie nie przemawia, natomiast uwielbiam melony (głównie galia)! Ogórek do jakiegoś soczku warzywnego może być niezły ale w sezonie. Mam zasadę, że ogórków, rzodkiewki i sałaty nie kupuję jesienią i zimą ani wczesną wiosną. Sałata i rzodkiewka mają wtedy za dużo azotanów a ogórków dla zasady ;)
Korci mnie natomiast ostry smak imbiru. Tylko nie mam pomysłu do czego mogę go dodać i z czym mieszać...
Kochana, nie ma gorzkiego smaku :) Bynajmniej nie odczułam, zawsze w razie w dodaje jakiegos słodszego owocka;)
Oczywiscie mam na mysli tylko ta biała skorke, a nie od owocow... :)
Hehehe. No ja jestem blond, ale nie przesadzajmy Miałam na myśli skórkę oddzielającą segmenty, a nie skórę cytrusów pokrytą naturalnymi woskami i chemią niezbędną podczas transportu...
Mango nie lubie, bo dla mnie pachnie i smakuje jak perfumy ( nie to zebym jadła perfumy:) )
A probowałas dodac ogorka? Ja osobiscie nie moge, bo mi ogorki szkodza, ale mozna probowac, duzo wody w sobie w koncu maja:)
Mango ani avocado do mnie nie przemawia, natomiast uwielbiam melony (głównie galia)! Ogórek do jakiegoś soczku warzywnego może być niezły ale w sezonie. Mam zasadę, że ogórków, rzodkiewki i sałaty nie kupuję jesienią i zimą ani wczesną wiosną. Sałata i rzodkiewka mają wtedy za dużo azotanów a ogórków dla zasady ;)
Korci mnie natomiast ostry smak imbiru. Tylko nie mam pomysłu do czego mogę go dodać i z czym mieszać...
Czasem lepiej powiedziec, bo czesto wynikaja nieporozumienia!:)
Imbir? Hmm.. mleko kokosowe i limonka:) Tak by mi podpasowało ;)
albo cytrusy z imbirem, moze byc ok :)
Kochana, nie ma gorzkiego smaku :) Bynajmniej nie odczułam, zawsze w razie w dodaje jakiegos słodszego owocka;)
Oczywiscie mam na mysli tylko ta biała skorke, a nie od owocow... :)
Hehehe. No ja jestem blond, ale nie przesadzajmy Miałam na myśli skórkę oddzielającą segmenty, a nie skórę cytrusów pokrytą naturalnymi woskami i chemią niezbędną podczas transportu...
Mango nie lubie, bo dla mnie pachnie i smakuje jak perfumy ( nie to zebym jadła perfumy:) )
A probowałas dodac ogorka? Ja osobiscie nie moge, bo mi ogorki szkodza, ale mozna probowac, duzo wody w sobie w koncu maja:)
Mango ani avocado do mnie nie przemawia, natomiast uwielbiam melony (głównie galia)! Ogórek do jakiegoś soczku warzywnego może być niezły ale w sezonie. Mam zasadę, że ogórków, rzodkiewki i sałaty nie kupuję jesienią i zimą ani wczesną wiosną. Sałata i rzodkiewka mają wtedy za dużo azotanów a ogórków dla zasady ;)
Korci mnie natomiast ostry smak imbiru. Tylko nie mam pomysłu do czego mogę go dodać i z czym mieszać...
Czasem lepiej powiedziec, bo czesto wynikaja nieporozumienia!:)
Imbir? Hmm.. mleko kokosowe i limonka:) Tak by mi podpasowało ;)
albo cytrusy z imbirem, moze byc ok :)
Z tym "rozumieniem się" może raz jeszcze... Ja mówiłam cały czas o wygodnickim sposobie wrzucania wszystkiego do sokowirówki...
Zaczęłam jednak sobie myśleć, że chyba warto zainwestować w plastikowy pojemniczek do wyciskania cytrusów?
Tak tak, wiem wiem o czym mowiłas;) A ja powiedziałam o tej skorce wierzchniej, bo teraz słynna jest reklama "cała pomarancza" :)
Takze smiało wrzucac z pestkami i skorka:) Na takie soki jak reklamuja ze skora ta wierzchnia, bym sie nie skusiła;)
Do wyciskania cytrusow? Hmm, jak dla mnie zbedny wydatek, radze sobie bez tego :) Ale jak ktos sporo chce wyciskac, czemu nie;)
Tak tak, wiem wiem o czym mowiłas;) A ja powiedziałam o tej skorce wierzchniej, bo teraz słynna jest reklama "cała pomarancza" :)
Takze smiało wrzucac z pestkami i skorka:) Na takie soki jak reklamuja ze skora ta wierzchnia, bym sie nie skusiła;)
Do wyciskania cytrusow? Hmm, jak dla mnie zbedny wydatek, radze sobie bez tego :) Ale jak ktos sporo chce wyciskac, czemu nie;)
Ja co wieczór piję litr naparu z imbiru z miodem i pół cytryny do tego - wyciskam ręcznie. Sok z pomarańczy też wygodniej wycisnąć niż potem myć sokowirówkę. Widzisz - teraz mam zagwozdkę ;)
Tak tak, wiem wiem o czym mowiłas;) A ja powiedziałam o tej skorce wierzchniej, bo teraz słynna jest reklama "cała pomarancza" :)
Takze smiało wrzucac z pestkami i skorka:) Na takie soki jak reklamuja ze skora ta wierzchnia, bym sie nie skusiła;)
Do wyciskania cytrusow? Hmm, jak dla mnie zbedny wydatek, radze sobie bez tego :) Ale jak ktos sporo chce wyciskac, czemu nie;)
Ja co wieczór piję litr naparu z imbiru z miodem i pół cytryny do tego - wyciskam ręcznie. Sok z pomarańczy też wygodniej wycisnąć niż potem myć sokowirówkę. Widzisz - teraz mam zagwozdkę ;)
Nie no, jesli chodzi o to, by tylko z cytrusu wycisnac, a nie robic wielosmakowy sok, to czemu nie. Warto kupic:)
Ale kapke sie zamotałysmy, czy mi sie wydaje?:P
Tak tak, wiem wiem o czym mowiłas;) A ja powiedziałam o tej skorce wierzchniej, bo teraz słynna jest reklama "cała pomarancza" :)
Takze smiało wrzucac z pestkami i skorka:) Na takie soki jak reklamuja ze skora ta wierzchnia, bym sie nie skusiła;)
Do wyciskania cytrusow? Hmm, jak dla mnie zbedny wydatek, radze sobie bez tego :) Ale jak ktos sporo chce wyciskac, czemu nie;)
Ja co wieczór piję litr naparu z imbiru z miodem i pół cytryny do tego - wyciskam ręcznie. Sok z pomarańczy też wygodniej wycisnąć niż potem myć sokowirówkę. Widzisz - teraz mam zagwozdkę ;)
Nie no, jesli chodzi o to, by tylko z cytrusu wycisnac, a nie robic wielosmakowy sok, to czemu nie. Warto kupic:)
Ale kapke sie zamotałysmy, czy mi sie wydaje?:P
Ja nadążam ale obawiam się, że ktoś nie w temacie może się zamotać ;)
Rady życiowe
Grapefruit do sokowirówki w całości (biała osłonka - skórka i pestki) powinny wrzucać tylko osoby lubiące posmak goryczki.
Banan jest pycha z jabłkiem i marchwią jednak należy go pokroić w kosteczkę lub plasterki i wrzucać naprzemiennie z jabłkiem i marchwią - sam banan zapycha sokowirówkę
Rady życiowe
Grapefruit do sokowirówki w całości (biała osłonka - skórka i pestki) powinny wrzucać tylko osoby lubiące posmak goryczki.
Banan jest pycha z jabłkiem i marchwią jednak należy go pokroić w kosteczkę lub plasterki i wrzucać naprzemiennie z jabłkiem i marchwią - sam banan zapycha sokowirówkę
A powiem Ci ze nigdy nie robiłam , bo nie lubie :)
A co do banana, racja, trzeba na przemian:)
Sok pomarańczowy smaczny i to bardzo ale tylko zaraz po zrobieniu. Przechowywany w szklanej butelce w lodówce na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze.
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Banan i marchew;) i może być z jabłkiem.
Lubię marchew+jabłko, rabarbar-mmm pycha, robię mój ulubiony z wiśni i liści wiśni, wspaniały smak :)
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
O zapomniałam o rabarbarze;)
Lubię marchew+jabłko, rabarbar-mmm pycha, robię mój ulubiony z wiśni i liści wiśni, wspaniały smak :)
Brzmi ciekawie. Wypróbuję w sezonie ;)
- Zarejestrowany: 20.04.2017, 15:55
- Posty: 1
A dlaczego robicie soki przy pomocy sokowirówki a nie wyciskarki? Ponoć z wyciskarek są znacznie zdrowsze. Ja kupiłam jakiś czxas temu wyciskarkę i naprawdę jest różnica. Do tego można robić więcej soku niż w sokowirówce i bardziej zróżnicowane, bo nawet z sałaty i pokrzywy.
- Zarejestrowany: 18.02.2016, 05:54
- Posty: 103
Polecam kupienie sobie wyciskarki. Sama mam wyciskarkę Sany. Wyciskarkę kupiłam głównie z zamiarem robienia soczków dla córki, której nie chciałam truć sokami gotowymi ze sklepu ( zawieraja dużo cukru i są niezdrowe). Sama rownież stałam się jej wielką fanką. Soki robię praktycznie codziennie bo sama wyciskarka jest prosta w obsłudze,łatwo się czyści i nie zajmuje dużo miejsca. Z wyglądu również ok. Fajnie,ze nie jest czarna jak większość sprzetów tego typu chociaż akurat wygląda był ostatnią rzeczą na która zwracałam uwage. Najwazniejsze było dla mnie to,ze wyciskarka jest wolnoobrotowa ta wiec soki są zdrowe. Oraz smaczniejsze od soków ze sklepu bo są gęste, z kawałkami musu. Można do nich dodać również zioła ( polecam sok z jabłek, buraków i pietruszki - mistrzostwo świata). Urządzenie jest również ciche. Zdarza sie,ze zapycha się lekko przy jabłkach ale wystarczy wtedy przepchać je czymś twardszym ( marchewką czy burakiem) Kupowałam w Eujuicers.