Kanapki
- Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
- Posty: 29
Uwielbiam kanapki i nie wyobrażam sobie śniadań i kolacji bez nich. Chleb posmarowany serkami (np. Turkiem), pasztetem dworskim (np. Profi z jelenia), czasem masłem zrobionym przez wujka pasjonata... Mniam. Do tego ogórki, pomidory, dżemy... Piszcie, jakie kanapki lubicie najbardziej. Jakieś kulinarne fantazje na temat serów, pasztetów, masła? Może kogoś zainspirujecie? :).
- Zarejestrowany: 18.05.2011, 11:54
- Posty: 29
Uwielbiam kanapki i nie wyobrażam sobie śniadań i kolacji bez nich. Chleb posmarowany serkami (np. Turkiem), pasztetem dworskim (np. Profi z jelenia), czasem masłem zrobionym przez wujka pasjonata... Mniam. Do tego ogórki, pomidory, dżemy... Piszcie, jakie kanapki lubicie najbardziej. Jakieś kulinarne fantazje na temat serów, pasztetów, masła? Może kogoś zainspirujecie? :).
Yhm, co za temat! A mi nie ma kto zrobić kanapeczek! I jeszcze te apetyczne zdjęcia - to okrutne! Jakie kanapki? Te kolorowe wciągam nosem, a co! Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty, np. guacamole, hummus, pasty z soczewicy i z fasoli. Do tego warzywa: papryka, pomidor, ogórek zielony lub kiszony, sałata. Sery też kocham - pleśniowe i nie, z mleka krowiego, owczego, koziego, a nawet tofu (najbardziej wędzone). Jeśli chodzi o pasztety, to lubię je zarówno w wersji tradycyjnej (czytaj: na kanapkach) lub trochę mniej tradycyjnych, np. smaruje nimi naleśniki, zawijam, dodaję warzywa, a później kroję te ruloniki na dwucentymetrowe kawałki (trochę jak kopytka). Naleśniki można zastapić np. papierem ryżowym albo zrobić sobie paszteciki z pasztetem i np. z czerwoną fasolą i marynowaną papryką - no ale to już nie będą kanapki;)
<głodna jestem!;)>
- Zarejestrowany: 17.07.2011, 21:37
- Posty: 63
Temat pyszny! Farima, ja robię takie paszteciki z ciasta francuskiego... cudo!
łosos wedzony i nic wiecej do szczescie nie potrzeba:)
oj tak,mniam losos wedzony, az mi slinka cieknie:D
- Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
- Posty: 29
Zainspirowana Waszymi propozycjami zaczęłam dzień od kanapki z łososiem wędzonym. Nic do tego. Zeżarłam pół chleba :/. To naprawdę pyszne!
Ja ostatnio jadam tylko kanapki z razowca z masłem, sałatą, wędliną drobiową i ogórkiem lub pomidorem...uroki diety:)
- Zarejestrowany: 17.07.2011, 21:37
- Posty: 63
Kiedyś widziałam takie kanapki: 2 kromki razowego chleba, posmarowane majonezem (dość grubo), a na każdej: liść sałaty, plaster szynki, plaster dużego pomidora, żółty ser, plastry ogórka konserwowego i to wszystko złożyć. Przekroić na skos... Trzeba mieć niezłego gryza...
- Zarejestrowany: 18.05.2011, 11:54
- Posty: 29
Kiedyś widziałam takie kanapki: 2 kromki razowego chleba, posmarowane majonezem (dość grubo), a na każdej: liść sałaty, plaster szynki, plaster dużego pomidora, żółty ser, plastry ogórka konserwowego i to wszystko złożyć. Przekroić na skos... Trzeba mieć niezłego gryza...
i zdrowie, żeby taką bopmbę kaloryczno-cholesterolową strawić;)
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
Lubię kanapki takie jak robiło się w podstawówce, czyli wszystko - fantazyjnie: wędlinka, jajko, pomidor, ogórek, ser, rzodkiewka, cebula, szczypiorek... Od wyboru do koloru!
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Tak czytam o tych kanapkach to chyba sobie zrobię bom coś głodna jestem.... Mam chlebek razowy ze słonecznikiem posmaruję ciut masełkiem i jakąś wędlinkę rzucę a na nią jeszcze swoje pomidorki, które wczoraj mężuś z działki przyniósł.
- Zarejestrowany: 18.10.2011, 13:07
- Posty: 16
A propo kanapek, ostatnio zrobiłam coś takiego dziecku:
- Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
- Posty: 29
Inspirujecie dziewczyny :). Ale na noc kanapka z serem żółtym, wędliną i majonezem- to chyba przesada? ;)
- Zarejestrowany: 17.07.2011, 21:37
- Posty: 63
Farimo. nie wiem jakie wyniki badań laboratoryjnych ci ludzie od "kanapeczek malusich" by mieli, ale na oko prezentowali się bardzo dobrze. Ona, Julia miała wtedy 47 lat, on Panaiotis, 55, oboje szczupli, ładne włosy i cera. Oboje są Grekami.
- Zarejestrowany: 18.05.2011, 11:54
- Posty: 29
i Grecy nabawiają się miażdżycy;)
- Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
- Posty: 4294
Praktycznie każda kanapka jest pyszna;)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Robiłam na kolację pyszne kanapeczki z bułki na na niej masełko, szyneczka, ser żółty, pomidorek (swój) majonez i to posypane czerwonym Delikatem... mniam
- Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
- Posty: 29
Na kolację: kanapki (6 połówek) - chleb posmarowałam pasztetem z drobiem, z całymi ziarnami zielonego pieprzu ( Profi), do tego pokrojony korniszon. To było tak dobre, że zrobiłam sobie dokładkę- jeszcze 2 kromki ;). A na noc nie powinnam się objadać ;)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Kanapeczki na Halloween... zrobię dla wnusi
Koreczki gałki oczne
Sposób przyrządzania:
Jajka ugotuj na twardo. Schłodź je, a następnie uderz łyżką w skorupkę z obu końców, aby uzyskać pęknięcia. Pęknięte jajka w skorupkach włóż do garnka, zalej koncentratem z buraków, dodaj 1 łyżkę octu i zagotuj na dość wolnym ogniu. Wywar wylej, jajka umyj i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, przekrój w poprzek na połowy.
Kromki chleba tostowego pokrój na kwadraty o boku 4 cm i zapiecz na rumiano w piekarniku nagrzanym do temp. 200°. Na talerzu poukładaj podpieczone kwadraciki z chleba, posmaruj je majonezem, ułóż na nich połówki jajek, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Na każdym pomidorze ułóż krążek z czarnej oliwki. Zepnij całość wykałaczką i podawaj.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Inspirujecie dziewczyny :). Ale na noc kanapka z serem żółtym, wędliną i majonezem- to chyba przesada? ;)
Ale jakie to smaczne...
- Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
- Posty: 29
Oliwka- propozycja z gałkami ocznymi niesamowita! :P. A co do majonezu, sera żółtego i wędliny na kanapce przedsennej- obawiam się, że wieczorem najlepiej taki mix smakuje... :/