Kanapki - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Kanapki

68odp.
Strona 2 z 4
Odsłon wątku: 14589
Avatar użytkownika Jalena
JalenaPoziom:
  • Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
  • Posty: 29
  • Zgłoś naruszenie zasad
24 października 2011 17:46 | ID: 667236

Uwielbiam kanapki i nie wyobrażam sobie śniadań i kolacji bez nich. Chleb posmarowany serkami (np. Turkiem), pasztetem dworskim (np. Profi z jelenia), czasem masłem zrobionym przez wujka pasjonata... Mniam. Do tego ogórki, pomidory, dżemy... Piszcie, jakie kanapki lubicie najbardziej. Jakieś kulinarne fantazje na temat serów, pasztetów, masła? Może kogoś zainspirujecie? :).

Avatar użytkownika farima
farimaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.05.2011, 11:54
  • Posty: 29
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
25 października 2011 07:36 | ID: 667597
Jalena (2011-10-24 19:46:46)

Uwielbiam kanapki i nie wyobrażam sobie śniadań i kolacji bez nich. Chleb posmarowany serkami (np. Turkiem), pasztetem dworskim (np. Profi z jelenia), czasem masłem zrobionym przez wujka pasjonata... Mniam. Do tego ogórki, pomidory, dżemy... Piszcie, jakie kanapki lubicie najbardziej. Jakieś kulinarne fantazje na temat serów, pasztetów, masła? Może kogoś zainspirujecie? :).

Yhm, co za temat! A mi nie ma kto zrobić kanapeczek! I jeszcze te apetyczne zdjęcia - to okrutne! Jakie kanapki? Te kolorowe wciągam nosem, a co! Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty, np. guacamole, hummus, pasty z soczewicy i z fasoli. Do tego warzywa: papryka, pomidor, ogórek zielony lub kiszony, sałata. Sery też kocham - pleśniowe i nie, z mleka krowiego, owczego, koziego, a nawet tofu (najbardziej wędzone). Jeśli chodzi o pasztety, to lubię je zarówno w wersji tradycyjnej (czytaj: na kanapkach) lub trochę mniej tradycyjnych, np. smaruje nimi naleśniki, zawijam, dodaję warzywa, a później kroję te ruloniki na dwucentymetrowe kawałki (trochę jak kopytka). Naleśniki można zastapić np. papierem ryżowym albo zrobić sobie paszteciki z pasztetem i np. z czerwoną fasolą i marynowaną papryką - no ale to już nie będą kanapki;)

<głodna jestem!;)>

Avatar użytkownika kwiatywewlosach
  • Zarejestrowany: 17.07.2011, 21:37
  • Posty: 63
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
25 października 2011 10:10 | ID: 667743

Temat pyszny!  Farima, ja robię takie paszteciki z ciasta francuskiego... cudo!

Użytkownik usunięty
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 października 2011 10:19 | ID: 667754
    JUICYfruit s (2011-10-25 04:42:18)

    łosos wedzony i nic wiecej do szczescie nie potrzeba:)

    oj tak,mniam losos wedzony, az mi slinka cieknie:D

    Avatar użytkownika Jalena
    JalenaPoziom:
    • Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
    • Posty: 29
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 października 2011 15:39 | ID: 667990

    Zainspirowana Waszymi propozycjami zaczęłam dzień od  kanapki z łososiem wędzonym. Nic do tego. Zeżarłam pół chleba :/. To naprawdę pyszne!

    Użytkownik usunięty
      25
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 października 2011 17:06 | ID: 668048

      Ja ostatnio jadam tylko kanapki z razowca z masłem, sałatą, wędliną drobiową i ogórkiem lub pomidorem...uroki diety:)

      Avatar użytkownika kwiatywewlosach
      • Zarejestrowany: 17.07.2011, 21:37
      • Posty: 63
      26
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 października 2011 20:37 | ID: 668207

      Kiedyś widziałam takie kanapki: 2 kromki razowego chleba, posmarowane majonezem (dość grubo), a na każdej: liść sałaty, plaster szynki, plaster dużego pomidora, żółty ser, plastry ogórka konserwowego i to wszystko złożyć. Przekroić na skos... Trzeba mieć niezłego gryza...

      Avatar użytkownika farima
      farimaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.05.2011, 11:54
      • Posty: 29
      27
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 października 2011 07:50 | ID: 668394
      kwiatywewl osach (2011-10-25 22:37:59)

      Kiedyś widziałam takie kanapki: 2 kromki razowego chleba, posmarowane majonezem (dość grubo), a na każdej: liść sałaty, plaster szynki, plaster dużego pomidora, żółty ser, plastry ogórka konserwowego i to wszystko złożyć. Przekroić na skos... Trzeba mieć niezłego gryza...

      i zdrowie, żeby taką bopmbę kaloryczno-cholesterolową strawić;)

      Avatar użytkownika Isabelle
      IsabellePoziom:
      • Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
      • Posty: 21159
      28
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 października 2011 07:52 | ID: 668400
      Lubię kanapki z szyneczką i żółtym serem posmarowane majonezem:)
      Użytkownik usunięty
        29
        • Zgłoś naruszenie zasad
        26 października 2011 09:57 | ID: 668507

        Lubię kanapki takie jak robiło się w podstawówce, czyli wszystko - fantazyjnie: wędlinka, jajko, pomidor, ogórek, ser, rzodkiewka, cebula, szczypiorek... Od wyboru do koloru!

        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        30
        • Zgłoś naruszenie zasad
        26 października 2011 10:05 | ID: 668510

        Tak czytam o tych kanapkach to chyba sobie zrobię bom coś głodna jestem.... Mam chlebek razowy ze słonecznikiem posmaruję ciut masełkiem i jakąś wędlinkę rzucę a na nią jeszcze swoje pomidorki, które wczoraj mężuś z działki przyniósł.

        Avatar użytkownika jadwigastaron
        • Zarejestrowany: 18.10.2011, 13:07
        • Posty: 16
        31
        • Zgłoś naruszenie zasad
        26 października 2011 10:08 | ID: 668514

        A propo kanapek, ostatnio zrobiłam coś takiego dziecku:

        http://czasdzieci.pl/ro_przepisy/d,14,id,1008b46.html :)

        Ostatnio edytowany: 26.10.2011, 10:08, przez: jadwigastaron
        Avatar użytkownika Jalena
        JalenaPoziom:
        • Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
        • Posty: 29
        32
        • Zgłoś naruszenie zasad
        26 października 2011 17:36 | ID: 668906

        Inspirujecie dziewczyny :). Ale na noc kanapka z serem żółtym, wędliną i majonezem- to chyba przesada? ;)

        Avatar użytkownika kwiatywewlosach
        • Zarejestrowany: 17.07.2011, 21:37
        • Posty: 63
        33
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 00:57 | ID: 669245

        Farimo. nie wiem jakie wyniki badań laboratoryjnych ci ludzie od "kanapeczek malusich" by mieli, ale na oko prezentowali się bardzo dobrze. Ona, Julia miała wtedy 47 lat, on Panaiotis, 55, oboje szczupli, ładne włosy i cera. Oboje są Grekami.

        Avatar użytkownika farima
        farimaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.05.2011, 11:54
        • Posty: 29
        34
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 13:17 | ID: 669572

        i Grecy nabawiają się miażdżycy;)

        Avatar użytkownika kingurcia
        kingurciaPoziom:
        • Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
        • Posty: 4294
        35
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 20:42 | ID: 669836

        Praktycznie każda kanapka jest pyszna;)

        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        36
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 21:03 | ID: 669848

        Robiłam na kolację pyszne kanapeczki z bułki na na niej masełko, szyneczka, ser żółty, pomidorek (swój) majonez i to posypane czerwonym Delikatem... mniam

        Avatar użytkownika Jalena
        JalenaPoziom:
        • Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
        • Posty: 29
        37
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 22:36 | ID: 669891

        Na kolację: kanapki (6 połówek) - chleb posmarowałam pasztetem z drobiem, z całymi ziarnami zielonego pieprzu ( Profi), do tego pokrojony korniszon. To było tak dobre, że zrobiłam sobie dokładkę- jeszcze 2 kromki ;). A na noc nie powinnam się  objadać ;)

        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        38
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 22:46 | ID: 669895

        Kanapeczki na Halloween... zrobię dla wnusi

        Koreczki gałki oczne

         

        Sposób przyrządzania:

        Jajka ugotuj na twardo. Schłodź je, a następnie uderz łyżką w skorupkę z obu końców, aby uzyskać pęknięcia. Pęknięte jajka w skorupkach włóż do garnka, zalej koncentratem z buraków, dodaj 1 łyżkę octu i zagotuj na dość wolnym ogniu. Wywar wylej, jajka umyj i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, przekrój w poprzek na połowy.

        Kromki chleba tostowego pokrój na kwadraty o boku 4 cm i zapiecz na rumiano w piekarniku nagrzanym do temp. 200°. Na talerzu poukładaj podpieczone kwadraciki z chleba, posmaruj je majonezem, ułóż na nich połówki jajek, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Na każdym pomidorze ułóż krążek z czarnej oliwki. Zepnij całość wykałaczką i podawaj.

        Ostatnio edytowany: 27.10.2011, 22:49, przez: oliwka
        Avatar użytkownika oliwka
        oliwkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
        • Posty: 161880
        39
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 października 2011 22:48 | ID: 669896
        Jalena (2011-10-26 19:36:23)

        Inspirujecie dziewczyny :). Ale na noc kanapka z serem żółtym, wędliną i majonezem- to chyba przesada? ;)

        Ale jakie to smaczne...

        Avatar użytkownika Jalena
        JalenaPoziom:
        • Zarejestrowany: 05.06.2011, 22:38
        • Posty: 29
        40
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 października 2011 23:16 | ID: 670413

        Oliwka- propozycja z gałkami ocznymi niesamowita! :P. A co do majonezu, sera żółtego i wędliny na kanapce przedsennej- obawiam się, że wieczorem najlepiej taki mix smakuje... :/