Jaki uratować zbyt słoną zupę? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Jaki uratować zbyt słoną zupę?

23odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 13919
Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011 16:43 | ID: 623874

Zrobiłam ogórkową, dodałam przyprawę. Ogórki okazały się słone. To wszystko razem dało mi meeega słoną zupę. Jak ją uratować?

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 sierpnia 2011 16:46 | ID: 623878

Dolać wody i zrobić duuużo więcej zupy. Można też wrzucić ziemniaki . Zabiorą trochę soli ale i dłużej będą się gotowały. Tylko już nie solić ziemniaków. Jeśli to nie pomoże, to wylać zupę.

Ostatnio edytowany: 30.08.2011, 16:47, przez: Dunia
Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 sierpnia 2011 16:53 | ID: 623886

    Podłączam się do słów Duni. Jak lubisz ogórkową to dolej duuużo wody i wrzuć jeszcze troszkę warzyw (w tym wspomniane ziemniaki) i słoiczek ogórków. Jak nie chcesz jeść ogórkowej przez 2 tygodnie to wylej połowę i dolej mniej wody Nienawidzę czegoś przesolić. Ja kocham słone jedzenie (wiem, wiem - niezdrowo) jednak mój mąż nienawidzi. Cieszył się, gdy dzieci zaczęły jeść z nami, bo gotowałam bez soli i soliłam sobie do talerza :)

    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 sierpnia 2011 16:53 | ID: 623887

      Też często mam ten problem... Wczorajsza parzucha była nie do uratowania...

      Ostatnio edytowany: 30.08.2011, 16:57, przez: Mama Julki
      Avatar użytkownika alanml
      alanmlPoziom:
      • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
      • Posty: 30511
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 sierpnia 2011 16:56 | ID: 623889

      Dobra dziekuje, przelewam do większego garnka, się zobaczy :)

      Użytkownik usunięty
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        30 sierpnia 2011 16:57 | ID: 623891
        Mama Julki (2011-08-30 18:53:49)

        Też często mam ten problem... Wczoirajsza parzucha była nie do uratowania...

        Co to takiego

        Avatar użytkownika monaaa71
        monaaa71Poziom:
        • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
        • Posty: 28735
        6
        • Zgłoś naruszenie zasad
        30 sierpnia 2011 17:21 | ID: 623913

        słyszałam o wrzucaniu surowego ziemniaka lub dolewaniu wody

        Użytkownik usunięty
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          30 sierpnia 2011 17:27 | ID: 623919

          dorzuc ziemniaka duzego i przekroj na pol wchlonie sol ja tak ratowalam kalafiorowa

          Avatar użytkownika Sonia
          SoniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
          • Posty: 112855
          8
          • Zgłoś naruszenie zasad
          30 sierpnia 2011 17:29 | ID: 623923

          Zlej całą zupę (wodę)  i dolej wody na maxa. Oczywiście wszystko, co gęste, zostaw:)

          Użytkownik usunięty
            9
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 sierpnia 2011 19:09 | ID: 624047
            Dunia (2011-08-30 18:46:58)

            Dolać wody i zrobić duuużo więcej zupy. Można też wrzucić ziemniaki . Zabiorą trochę soli ale i dłużej będą się gotowały. Tylko już nie solić ziemniaków. Jeśli to nie pomoże, to wylać zupę.

            to tez moja tajna broń  :) po prostu ogórkowa na 2 dni

            Avatar użytkownika alanml
            alanmlPoziom:
            • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
            • Posty: 30511
            10
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 sierpnia 2011 19:11 | ID: 624050
            emka1007 (2011-08-30 21:09:49)
            Dunia (2011-08-30 18:46:58)

            Dolać wody i zrobić duuużo więcej zupy. Można też wrzucić ziemniaki . Zabiorą trochę soli ale i dłużej będą się gotowały. Tylko już nie solić ziemniaków. Jeśli to nie pomoże, to wylać zupę.

            to tez moja tajna broń  :) po prostu ogórkowa na 2 dni

            Ja będę mieć chyba na 4 dni!

            Avatar użytkownika aga_8666
            aga_8666Poziom:
            • Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
            • Posty: 5072
            11
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 sierpnia 2011 19:11 | ID: 624052
            Dunia (2011-08-30 18:46:58)

            Dolać wody i zrobić duuużo więcej zupy. Można też wrzucić ziemniaki . Zabiorą trochę soli ale i dłużej będą się gotowały. Tylko już nie solić ziemniaków. Jeśli to nie pomoże, to wylać zupę.

            Robię identycznie.

            Użytkownik usunięty
              12
              • Zgłoś naruszenie zasad
              30 sierpnia 2011 19:15 | ID: 624060
              myosotis24 06 (2011-08-30 18:57:51)
              Mama Julki (2011-08-30 18:53:49)

              Też często mam ten problem... Wczoirajsza parzucha była nie do uratowania...

              Co to takiego

              Nikt nie chciał odpowiedzieć to sobie znalazłam w internecie,  że to kapuśniak z młodej kapusty. Nie znałam takiej nazwy ani nie robiłam takiej zupy nigy i nigdy jej nie jadłam. Z młodej kapusty to jadam "bigos" (mąż nie lubi i krzyczy, że używam nazwy bigos i każe nazywać to potrawką z kapusty)

              Użytkownik usunięty
                13
                • Zgłoś naruszenie zasad
                31 sierpnia 2011 06:14 | ID: 624336
                myosotis24 06 (2011-08-30 21:15:24)
                myosotis24 06 (2011-08-30 18:57:51)
                Mama Julki (2011-08-30 18:53:49)

                Też często mam ten problem... Wczoirajsza parzucha była nie do uratowania...

                Co to takiego

                Nikt nie chciał odpowiedzieć to sobie znalazłam w internecie,  że to kapuśniak z młodej kapusty. Nie znałam takiej nazwy ani nie robiłam takiej zupy nigy i nigdy jej nie jadłam. Z młodej kapusty to jadam "bigos" (mąż nie lubi i krzyczy, że używam nazwy bigos i każe nazywać to potrawką z kapusty)

                Dobrze znalazłaś;)


                Ja parzuchy też nie lubie, wolę kapuśniak z kiszonej:)


                Dla mnie bigos to też tylko kiszona:)))


                Co do przesolonej zupy to również uzywam obranego zoemniaka lub dwóch, które wchłoną sól.

                Użytkownik usunięty
                  14
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  31 sierpnia 2011 09:04 | ID: 624481
                  monaaa71 (2011-08-30 19:21:36)

                  słyszałam o wrzucaniu surowego ziemniaka lub dolewaniu wody

                  Ziemniak jest najlepszy bo "zbiera" sól :)

                  Avatar użytkownika niilena
                  niilenaPoziom:
                  • Zarejestrowany: 18.05.2011, 12:56
                  • Posty: 64
                  15
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  31 sierpnia 2011 10:17 | ID: 624509

                  Babcia zawsze mi mówiła o ziemniaku sórowym, jak cos przesolę :)

                  Użytkownik usunięty
                    16
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    31 sierpnia 2011 11:12 | ID: 624527

                    Ja czasami też coś przesolę. I wtedy robię więcej zupy.

                    Avatar użytkownika Bartt
                    BarttPoziom:
                    • Zarejestrowany: 06.05.2009, 20:23
                    • Posty: 5452
                    17
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    31 sierpnia 2011 11:14 | ID: 624531

                    Posłodzić :)

                    Użytkownik usunięty
                      18
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      31 sierpnia 2011 11:17 | ID: 624534
                      Bartt (2011-08-31 13:14:51)

                      Posłodzić :)


                      Użytkownik usunięty
                        19
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        31 sierpnia 2011 16:34 | ID: 624750
                        Bartt (2011-08-31 13:14:51)

                        Posłodzić :)

                        Najlepiej miodem gryczanym! :)

                        Użytkownik usunięty
                          20
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          1 września 2011 12:01 | ID: 625320

                          Rozwodnić i ziemniakiem ją :))))