ciasto bez użycia miksera - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

ciasto bez użycia miksera

27odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 24488
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 czerwca 2011, 14:31 | ID: 574836

Zepsuł mi się mikser. Taki z tym problem że żadnego ciasta nie potrafię zrobić bez jego użycia. Jedynie jakieś kruche ciasta, no może drożdżowe..Może macie jakiś inny pomysł?

Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 czerwca 2011, 14:33 | ID: 574839

    Kupno gotowego :))))

    Niestety wszystkie przepisy mam z opcją miksowania.

    Avatar użytkownika etka
    etkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 15.01.2010, 07:37
    • Posty: 2849
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 czerwca 2011, 14:41 | ID: 574845

    Ja piekę szarlotkę, nie trzeba ucierać, ani ugniatać. Oto przepis:

    1 szklanka mąki

    1 szklanka kaszy manny

    1 szklanka cukru

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 margaryna

    1 kg jabłek

    Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia (można dodać też cukier waniliowy) mieszam w misce. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Do okrągłej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem) wsypuję 1 szklankę wymieszanych sypkich produktów (mąka, kasza, cukier) na to wykładam połowę jabłek (można posypać cynamonem). Na to drugą szklankę sypkich produktów i drugą połowę jabłek. Na koniec trzecia szklanka sypkich. Na to układam pokrojoną w wiórki markarynę (żeby cały wierzch, był nią pokryty) i wstawiam do piekarnika 175 stopni na około 1 godzinę. Na wierzchu można też posypać płatkami migdałowymi.

    Świetnie smakuje jak jest jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub lodami. 

    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 czerwca 2011, 14:46 | ID: 574848

      Trzepaczke masz?

      no to miksera nie potrzebujesz:)

       

      Moze ciasto z owocami?

       

      5 jajek

      1,5 szkl cukru

      2-3 szkl maki - w zaleznosci od wilgotnosci - ciasto ma byc geste.

      opakownie cukru waniliowego

      2 łyzeczki proszku do pieczenia

      3/4 rozpuszczonej chłodnej margaryny - ja uzywam Kasi.

      Ulubione owoce.

       

      Jajka polaczyc z cukrem, az cukier sie rozpusci, dodac make, proszek i margaryne, dobrze wymieszac, aby grudek nie było, jak nie ma trzepaczki, to moze byc takie cos do ucierania w kształcie kulki - zapominam jak to sie nazywa:)

      Owoce dodac do ciasta albo ulozyc na wierzchu.

      Piec ok 35-45 min, w temp 175 stopni - jak ew. bedzie sie mocno pieklo, bo zalezy od pierkarnika, zmniejszyc do 150 , albo piec pod przykryciem. :)

      włala :)

       

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 czerwca 2011, 14:58 | ID: 574854
      Mama Tymka (2011-06-30 16:33:33)

      Kupno gotowego :))))

      Niestety wszystkie przepisy mam z opcją miksowania.

      Ten przepis chyba jest najlepszy . Przy innych chociażby trzepaczką, trzeba się napracować.

       

      Zrobiłam taki sernik gotowany na herbatnikach. Też obyło się bez urządzeń elektrycznych.

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 czerwca 2011, 16:00 | ID: 574906

      Mój mikser wysiadł jakieś 5 lat temu:))) Od tamtej pory radzę sobie bez:) Frutka ma rację, trzepaczka wystarczy:)

      Avatar użytkownika dragon
      dragonPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.06.2011, 09:47
      • Posty: 26
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 czerwca 2011, 16:12 | ID: 574917

      ja to mam cukiernię pod blokiem i oni mi ciasta robią prawie na zamówienie uwielbiam takie strasznie słodkie ale mogę o przepisy podpytać

      Użytkownik usunięty
        7
        • Zgłoś naruszenie zasad
        30 czerwca 2011, 16:16 | ID: 574922

        Albo cos na kruchym ciescie, takim, ktore sie rekoma wygniata. Moze np szarlotka?

        Użytkownik usunięty
          8
          • Zgłoś naruszenie zasad
          30 czerwca 2011, 16:25 | ID: 574928

          albo tarta na kruchym ciescie:)

          z budyniem i owocami :)

          Użytkownik usunięty
            9
            • Zgłoś naruszenie zasad
            30 czerwca 2011, 16:26 | ID: 574929

            Ptasie mleczko z biszkoptami:
            Na dno tortownicy układasz biszkopty. Przygotowyjesz 3 galaretki.
            Pierwszą gdy zacznie gęstnieć łączysz z jogurtem i wylewasz na biszkopty. Z drugą robisz tak samo. Następnie na to drugie ptasie mleczko układasz delicje i zalewasz trzecią gęstniejącą galaretką. Ciasto trzymasz w lodówce, aż stwardnieje.
            Oczywiście do ptasiego mleczka możesz jeszcze powkładać owoce.

            Ciasto jest tanie, szybko się robi, galaretkę i jogurt możesz wymieszać widelcem lub łyżką, a przy tym jest dietetyczne i lubią je wszyscy.

            Użytkownik usunięty
              10
              • Zgłoś naruszenie zasad
              30 czerwca 2011, 16:26 | ID: 574930

              Ja częściej robię kruche ciasta ugniatane rękoma :) Uwialbiam szarlotkę lub placki z owocami. Ale tam też miksera używam do ubijania piany z białek :/

              Użytkownik usunięty
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                30 czerwca 2011, 16:27 | ID: 574931

                A tak na marginesie - zainwestuj w blender lub mikser - przydają się zwłaszcza latem!

                Użytkownik usunięty
                  12
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  30 czerwca 2011, 16:27 | ID: 574932
                  Ania_29 (2011-06-30 18:26:32)

                  Ja częściej robię kruche ciasta ugniatane rękoma :) Uwialbiam szarlotkę lub placki z owocami. Ale tam też miksera używam do ubijania piany z białek :/

                  Dlatego istnieje trzepaczka:)

                  Użytkownik usunięty
                    13
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    30 czerwca 2011, 16:30 | ID: 574937

                    A lubicie kisiel i biszkopty?

                    • opakowanie okrągłych biszkopcików 250 g
                    • 1 kg jabłek, np koksa
                    • 2 opakowania kisielu truskawkowego Delecta
                    • 200 ml zimnej wody
                    • 400 ml gorącej wody
                    • 5 łyżek cukru
                    • 1 łyżeczka cynamonu
                    • kilka truskawek do dekoracji

                    Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
                    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
                    Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
                    Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
                    W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki.  Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.

                     

                    mi bardzo smakowało.

                    źródło: paletasmaku.blogspot.com

                    Użytkownik usunięty
                      14
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      30 czerwca 2011, 16:33 | ID: 574939
                      Lena (2011-06-30 18:30:09)

                      A lubicie kisiel i biszkopty?

                      • opakowanie okrągłych biszkopcików 250 g
                      • 1 kg jabłek, np koksa
                      • 2 opakowania kisielu truskawkowego Delecta
                      • 200 ml zimnej wody
                      • 400 ml gorącej wody
                      • 5 łyżek cukru
                      • 1 łyżeczka cynamonu
                      • kilka truskawek do dekoracji

                      Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
                      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
                      Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
                      Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
                      W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki.  Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.

                       

                      mi bardzo smakowało.

                      źródło: paletasmaku.blogspot.com

                      To może być niezłe :) Kisiel i biszkopty uwielbiam.

                      Użytkownik usunięty
                        15
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        30 czerwca 2011, 16:42 | ID: 574946
                        Ania_29 (2011-06-30 18:33:15)
                        Lena (2011-06-30 18:30:09)

                        A lubicie kisiel i biszkopty?

                        • opakowanie okrągłych biszkopcików 250 g
                        • 1 kg jabłek, np koksa
                        • 2 opakowania kisielu truskawkowego Delecta
                        • 200 ml zimnej wody
                        • 400 ml gorącej wody
                        • 5 łyżek cukru
                        • 1 łyżeczka cynamonu
                        • kilka truskawek do dekoracji

                        Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
                        Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
                        Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
                        Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
                        W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki.  Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.

                         

                        mi bardzo smakowało.

                        źródło: paletasmaku.blogspot.com

                        To może być niezłe :) Kisiel i biszkopty uwielbiam.

                        No i można po swojemu 'doprawić' w zależności czy wolimy bardziej słodkie czy bardziej kwaskowate. Bardzo szybciutko się robi.

                        Użytkownik usunięty
                          16
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          30 czerwca 2011, 17:22 | ID: 574963

                          Ja bym kupiła nowy mikser...teraz to już nie taka droga sprawa;)


                          Użytkownik usunięty
                            17
                            • Zgłoś naruszenie zasad
                            30 czerwca 2011, 18:03 | ID: 575014

                            Expresowo robie ZEBRE jest super !!!!

                            Użytkownik usunięty
                              18
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              30 czerwca 2011, 19:09 | ID: 575068

                              Bez miksera można zrobić "ciasto" z kaszy manny ,przepis jest  chyba na familijnym blogu kulinarnym, bo ja to robię z pamięci,

                              jest szybkie i pyszne:)

                              Avatar użytkownika Hafija
                              HafijaPoziom:
                              • Zarejestrowany: 08.02.2011, 18:52
                              • Posty: 683
                              19
                              • Zgłoś naruszenie zasad
                              30 czerwca 2011, 20:17 | ID: 575179

                              Wszystkie muffinki robi się bez miksera ;)

                              Użytkownik usunięty
                                20
                                • Zgłoś naruszenie zasad
                                30 czerwca 2011, 21:58 | ID: 575250

                                Wiele jest przepisow na ciasta bez uzycia miksera, ja jednak bez niego ani rusz w kuchni - jak dla mnie szybciej jakos cokolwiek zdzialac.