Mazurki
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zbliżają się święta wielkanocne. Może ktoś z was piecze tradycyjne mazurki. Miała bym ochotę na takie ciasto ale nie mam przepisu i nie wiem jak się za takie zabrać.
Może ktoś posiada takie doświadczenie i mógł by mi pomóc?
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Nie robię
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Robiłam tylko raz kiedyś, ale przepisu nie pamiętam. Gdybym miała zrobić ponwnie, szukałabym przepisu jak Ty. Ale wolałabym pewno taki starszy, babciny...
- Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
- Posty: 9899
Mam gdzieś jakiś przepis, muszę go odszukać. W zeszłym roku piekłam, fajny mi wyszedł
Wydaje mi się, ze mazurki to ciasta głównie do ozdoby... Jadłam kiedyś mazurka i smak mi nie przypadł do gustu...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.
Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.
Mazurek to u nas podstawa w czasie Swiat Wilkanocnych. Mama robi bardzo prostego maurka, piecze kruche ciasto, na to wyklada bakalie (dobor zalezy od tego co kto lubi, u nas daje sie owoce i orzechy w duuuzych ilosciach) i zalewa kajmakiem....wiem ze jest tez wersja z polewa czekoladowa, ale za taka u nas w domu nikt nie przepada.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.
Mazurek to u nas podstawa w czasie swiat Wilkanocnych. Mama robi bardzo prostego maurka, piecze kruche siasto, na to wyklada bakalie (dobor zalezy od tego co kto lubi, u nas daje sie owoce i orzechy w duuuzych ilosciach) i zalewa kajmakiem....wiem ze jest tez wersja z polewa czekoladowa, ale za taka u nas w domu nikt nie przepada.
A co to jest kajmak? A tak dokładniejszy przepis to mogła bym dostać?!
- Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
- Posty: 9066
Przyznam się że nigdy w życiu nie jadłam mazurka, nie wiem jak się go robi :(
Niestety nie mam przepisu na kruche ciasto! ale wystarczy poszukac jakiego w necie. Niestety nie mam w Anglii przepisu i do polowy maja nie bede miala kontaktu z mama (bo jest zagranica).
Jak juz wyrobisz ciasto to trzba je rozwalkowac na ok 5-6mm placek i wylozyc min blache . Upiec i odstawic do wystygniecia. Na zimne upieczone ciasto wylozyc posiekane i wymieszane bakalie (my uzywamy migdalow, orzechow laskowych i wloskich, rodzynek, sliwek suszonych, moreli, daktyli) - im wiecej balali tym smaczniejsze.
A kajmak to jest masa z mleka i cukru, choc moja mama uzywa slodkiej smietanki i cukry. Nelezy gotowac mleko (smietanke) z cukrem na wolnym ogniu do momentu, az masa zgestnieje, musi miec konsystencje dosc gestej polewy do ciasta. Takim goracym kajmakiem zalewamy bakalie :) i odstawiamy calosc do ostygniecia - kajmak wtedy lekko zastygnie!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Dzięki wielkie. To już małe rozeznanie mam. Pomału, pomału może coś mi wyjdzie!
Ale mi ochoty narobilas na mazurka :D az slinotoku na mysl o tym smaku dostalam!
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Mazurek orzechowo -kaimakowy
Potrzebne składniki:
1,5 szkl mąki
10 łyżek cukru
2 jajka
0,5 kostki masła
pół cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
- dżem truskawkowy
- 1 puszka masy kaimakowej orzechowej
- orzechy
Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste),
rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze), upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kaimakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami.
SMACZNEGO
Mazurka jadłam raz w życiu i jak pisałam wcześniej- nie lubię mazurków. mmoże poprostu źle trafiłam.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A ja zrobię . Muszę chociaż spróbować.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Fajnie że i masę kajmakową można kupić gotową. Dziękuję!
- Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
- Posty: 26147
Ale mi ochoty narobilas na mazurka :D az slinotoku na mysl o tym smaku dostalam!
ja też
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
No to robimy! Trzeba jeszcze przed świętami przepis wypróbować!