Mazurki - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Mazurki

38odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 5251
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 marca 2011, 11:10 | ID: 469816

Zbliżają się święta wielkanocne. Może ktoś z was piecze tradycyjne mazurki. Miała bym ochotę na takie ciasto ale nie mam przepisu i nie wiem jak się za takie zabrać.

Może ktoś posiada takie doświadczenie i mógł by mi pomóc?

Avatar użytkownika Melisa
MelisaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
  • Posty: 8231
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 marca 2011, 11:16 | ID: 469821

Nie robię 

Avatar użytkownika dziecinka
dziecinkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
  • Posty: 26147
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 marca 2011, 12:30 | ID: 469848

 Robiłam tylko raz kiedyś, ale przepisu nie pamiętam. Gdybym miała zrobić ponwnie, szukałabym przepisu jak Ty. Ale wolałabym pewno taki starszy, babciny...

Avatar użytkownika Wxxx
WxxxPoziom:
  • Zarejestrowany: 17.12.2009, 20:50
  • Posty: 9899
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
27 marca 2011, 12:47 | ID: 469869

Mam gdzieś jakiś przepis, muszę go odszukać. W zeszłym roku piekłam, fajny mi wyszedł

Użytkownik usunięty
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    27 marca 2011, 15:21 | ID: 469943

    Wydaje mi się, ze mazurki to ciasta głównie do ozdoby... Jadłam kiedyś mazurka i smak mi nie przypadł do gustu...

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    27 marca 2011, 17:12 | ID: 470040

    Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.

    Użytkownik usunięty
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      27 marca 2011, 17:17 | ID: 470043
      Stokrotka (2011-03-27 19:12:21)

      Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.

      Mazurek to u nas podstawa w czasie Swiat Wilkanocnych. Mama robi bardzo prostego maurka, piecze kruche ciasto, na to wyklada bakalie (dobor zalezy od tego co kto lubi, u nas daje sie owoce i orzechy w duuuzych ilosciach) i zalewa kajmakiem....wiem ze jest tez wersja z polewa czekoladowa, ale za taka u nas w domu nikt nie przepada.

      Ostatnio edytowany: 27.03.2011, 17:20, przez: anibunny
      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      27 marca 2011, 17:21 | ID: 470045
      anibunny (2011-03-27 19:17:21)
      Stokrotka (2011-03-27 19:12:21)

      Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.

      Mazurek to u nas podstawa w czasie swiat Wilkanocnych. Mama robi bardzo prostego maurka, piecze kruche siasto, na to wyklada bakalie (dobor zalezy od tego co kto lubi, u nas daje sie owoce i orzechy w duuuzych ilosciach) i zalewa kajmakiem....wiem ze jest tez wersja z polewa czekoladowa, ale za taka u nas w domu nikt nie przepada.

      A co to jest kajmak? A tak dokładniejszy przepis to mogła bym dostać?! 

      Avatar użytkownika moniczka81
      moniczka81Poziom:
      • Zarejestrowany: 06.06.2010, 10:45
      • Posty: 9066
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      27 marca 2011, 17:27 | ID: 470049

      Przyznam się że nigdy w życiu nie jadłam mazurka, nie wiem jak się go robi :(

      Użytkownik usunięty
        9
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 marca 2011, 17:43 | ID: 470067

        Niestety nie mam przepisu na kruche ciasto! ale wystarczy poszukac jakiego w necie. Niestety nie mam w Anglii przepisu i do polowy maja nie bede miala kontaktu z mama (bo jest zagranica).

        Jak juz wyrobisz ciasto to trzba je rozwalkowac na ok 5-6mm placek i wylozyc min blache . Upiec i odstawic do wystygniecia. Na zimne upieczone ciasto wylozyc posiekane i wymieszane bakalie (my uzywamy migdalow, orzechow laskowych i wloskich, rodzynek, sliwek suszonych, moreli, daktyli) - im wiecej balali tym smaczniejsze.

        A kajmak to jest masa z mleka i cukru, choc moja mama uzywa slodkiej smietanki i cukry. Nelezy gotowac mleko (smietanke) z cukrem na wolnym ogniu do momentu, az masa zgestnieje, musi miec konsystencje dosc gestej polewy do ciasta. Takim goracym kajmakiem zalewamy bakalie :) i odstawiamy calosc do ostygniecia - kajmak wtedy lekko zastygnie!

        Avatar użytkownika Stokrotka
        StokrotkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
        • Posty: 66136
        10
        • Zgłoś naruszenie zasad
        27 marca 2011, 17:51 | ID: 470076

        Dzięki wielkie. To już małe rozeznanie mam. Pomału, pomału może coś mi wyjdzie!

        Użytkownik usunięty
          11
          • Zgłoś naruszenie zasad
          27 marca 2011, 17:54 | ID: 470078

          Ale mi ochoty narobilas na mazurka :D az slinotoku na mysl o tym smaku dostalam!

          Avatar użytkownika Kasiella
          KasiellaPoziom:
          • Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
          • Posty: 3823
          12
          • Zgłoś naruszenie zasad
          27 marca 2011, 18:12 | ID: 470089

          Mazurek orzechowo -kaimakowy

          Potrzebne składniki:

          1,5 szkl mąki
          10 łyżek cukru
          2 jajka
          0,5 kostki masła
          pół cukru waniliowego


          Dodatkowe składniki:

          • dżem truskawkowy
          • 1 puszka masy kaimakowej orzechowej
          • orzechy

           

           

          Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste),

          rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze), upiec na złoty kolor.

          Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kaimakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami.

          SMACZNEGO

          Użytkownik usunięty
            13
            • Zgłoś naruszenie zasad
            27 marca 2011, 23:20 | ID: 470254

            ja nie wiem czemu ale nie lubię mazurków..

            Użytkownik usunięty
              14
              • Zgłoś naruszenie zasad
              28 marca 2011, 03:15 | ID: 470261
              ja uwielbiam mazurki :) Na ostatnie swieta robiłam kajmakowy, o ktorym wyzej mowa:) Pycha!:)
              Użytkownik usunięty
                15
                • Zgłoś naruszenie zasad
                28 marca 2011, 05:01 | ID: 470284

                Mazurka jadłam raz w życiu i jak pisałam wcześniej- nie lubię mazurków. mmoże poprostu źle trafiłam.

                Avatar użytkownika Stokrotka
                StokrotkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                • Posty: 66136
                16
                • Zgłoś naruszenie zasad
                28 marca 2011, 08:10 | ID: 470538

                A ja zrobię . Muszę chociaż spróbować.

                Avatar użytkownika Stokrotka
                StokrotkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                • Posty: 66136
                17
                • Zgłoś naruszenie zasad
                28 marca 2011, 08:21 | ID: 470558

                Fajnie że i masę kajmakową można kupić gotową. Dziękuję!

                Avatar użytkownika dziecinka
                dziecinkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 07.05.2008, 09:21
                • Posty: 26147
                18
                • Zgłoś naruszenie zasad
                28 marca 2011, 08:23 | ID: 470562
                anibunny (2011-03-27 19:54:55)

                Ale mi ochoty narobilas na mazurka :D az slinotoku na mysl o tym smaku dostalam!

                ja też

                Avatar użytkownika Stokrotka
                StokrotkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
                • Posty: 66136
                19
                • Zgłoś naruszenie zasad
                28 marca 2011, 08:33 | ID: 470571

                No to robimy! Trzeba jeszcze przed świętami przepis wypróbować!

                Użytkownik usunięty
                  20
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  29 marca 2011, 03:47 | ID: 471693
                  Stokrotka - tylko bedziesz musiała ta mase gotowa, troszke masłem potraktowac, bo ona sie tak nie zetnie , jak robiona samemu...