Surówka na dziś :)) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Surówka na dziś :))

25odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 4523
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 grudnia 2010 09:36 | ID: 351814
    Mamy już tyle kulinarnych postów, że jeden więcej chyba nie zaszkodzi :)) Napiszę tak uwielbiam wydziwiać oraz bardzo często zmieniać repertuar :) Ostatnio była u mnie surówka z marchewki i groszku na ciepło ( smażona na masełku ). Na dziś serwuję Perełce i dzieciom na słodko :) marchew z jabuszkiem ( do kurczaka smażonego ). Wy jaką suróweczkę na dziś szykujecie :) może jutro skorzystam :))
    Avatar użytkownika czerwona panienka
    • Zarejestrowany: 31.01.2010, 09:26
    • Posty: 21500
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 grudnia 2010 09:41 | ID: 351819
    Dziś będzie u mnie czarna rzodkiew starkowana ze śmietaną :)
    www.lukaszbaranowski.com
    Avatar użytkownika madalenadelamur
    • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
    • Posty: 3921
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 grudnia 2010 09:46 | ID: 351825
    Mój mąż uwielbia surówkę z marchewki. Marchew śmietana majonez sok z cytryny cukier Marchewkę trzemy na dużych oczkach.Skrapiamy odrobiną soku z cytryny,posypujemy cukrem i odstawiamy na kilkanascie minut.Następnie dodajemy dużą łyżkę śmietany oraz dwie łyżki majonezu.Ilość składników uzaleznina jest od ilości marchewki ;) Smacznego
    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 grudnia 2010 09:49 | ID: 351829
      tzn. czy ja również mogę swoją już przygotowaną surówkę ( na dziś) pokropić śmietaną??? ( mam 12 % ) marcheweczka z jabuszkiem już przetarta ( na dużych oczkach) i dodany cukier :)
      Avatar użytkownika madalenadelamur
      • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
      • Posty: 3921
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 grudnia 2010 09:50 | ID: 351833
      A tak przy okazji polecam suróweczke,którą zajada się całą moja rodzinka. Kapusta pekińska papryka czerwona papryka żółta ogórek kukurydza groszek sos sałatkowy paprykowy majonez Wszystkie składniki kroimy według swojego uznania mieszamy dodając majonezu.Na koniec wsypujemy sos paprykowy.Mniam mniam ;)
      Avatar użytkownika kingurcia
      kingurciaPoziom:
      • Zarejestrowany: 07.12.2010, 10:29
      • Posty: 4294
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 grudnia 2010 09:52 | ID: 351837
      A ja dziś nie robię suróweczki tylko pomidorka z koperkiem, szczypiorkiem i śmietanką, bo naszła mnie na niego ochota;)
      Avatar użytkownika madalenadelamur
      • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
      • Posty: 3921
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 grudnia 2010 09:52 | ID: 351838
      Mariusz ex Sopel napisał 2010-12-13 10:49:45
      tzn. czy ja również mogę swoją już przygotowaną surówkę ( na dziś) pokropić śmietaną??? ( mam 12 % ) marcheweczka z jabuszkiem już przetarta ( na dużych oczkach) i dodany cukier :)
      Chyba tak ;) Ale nie wiem czy z jabłkiem będzie ci dobrze smakowało????!!!
      Użytkownik usunięty
        7
        • Zgłoś naruszenie zasad
        13 grudnia 2010 09:54 | ID: 351841
        madalenadelamur napisał 2010-12-13 10:52:34
        Chyba tak ;) Ale nie wiem czy z jabłkiem będzie ci dobrze smakowało????!!!
        Właśnie o te jabuszko mi chodziło :)) - chyba nie będę ryzykował :)
        Użytkownik usunięty
          8
          • Zgłoś naruszenie zasad
          13 grudnia 2010 09:56 | ID: 351843
          A co to za surówka jak na ciepło? Surówka to jest z surowych a nie gotowanych warzyw :)))
          Mariusz ex Sopel napisał 2010-12-13 10:36:14
            Ostatnio była u mnie surówka z marchewki i groszku na ciepło ( smażona na masełku ).
          U mnie dzisiaj bezsurówkowo - do rosołu nie pasuje ten dodatek.
          Mój mężczyzna nr 2
          Avatar użytkownika anetka31
          anetka31Poziom:
          • Zarejestrowany: 29.12.2009, 08:40
          • Posty: 479
          9
          • Zgłoś naruszenie zasad
          13 grudnia 2010 10:01 | ID: 351854
          Mariusz śmiało możesz dodać śmietanę albo majonezu.Ja do podanego przez Ciebie składu czasem dodaję pora.
          Użytkownik usunięty
            10
            • Zgłoś naruszenie zasad
            13 grudnia 2010 10:04 | ID: 351859
            Mama Tymka napisał 2010-12-13 10:56:10
            A co to za surówka jak na ciepło? Surówka to jest z surowych a nie gotowanych warzyw :)))
            Na ciepło :) Może to dziwne ale ja tak dzielę surówki :) - na ciepło ( czyli smażone, gotowane itp.) w czasie podania smakują lepiej gdy są ciepłe :) - na zimno ( czyli chłodne w czasie podania na talerzu lub salaterce - np. mizeria, kapusta kiszona itp) no to spróbuję dodać śmietany :)) - ponieważ majonez do surówki do której dodałem cukier jakoś mnie nie "przekonuje" :)))
            Użytkownik usunięty
              11
              • Zgłoś naruszenie zasad
              13 grudnia 2010 10:11 | ID: 351865
              Na pewno gotujecie w domach barsz czerowny... I zostają buraczki... Najczęściej robi się ćwikłę, ale ja od pewnego czasu przerabiam w/w buraczki na surówkę... Wystudzone buraczki utrzeć na grubych oczkach. Dodać sok z połowy cytryny, ze dwie łyżki śmietany [tak, żeby ładnie zabielić], sól, pieprz, cukier do smaku i drobniutko pokrojoną cebulkę... Wymieszać... Zostawić w lodówce na ok. 1 godzinę... Naprawdę pyszna i inna niż tradycyjna ćwikła! A jak ktoś lubi może dodać drobno pokrojony korniszon, choć nam smakuje bez! :)
              Światem nie rządzą fakty, tylko ich interpretacje...
              Avatar użytkownika anetka31
              anetka31Poziom:
              • Zarejestrowany: 29.12.2009, 08:40
              • Posty: 479
              12
              • Zgłoś naruszenie zasad
              13 grudnia 2010 10:21 | ID: 351873
              Buraczki robię na kilka sposobów. Zasmażane-podawane na ciepło Na patelni podsmażam na oliwie drobno pokrojoną cebulkę (w drugim wariancie cebulkę i paprykę św. a w jeszcze innym boczek i cebulkę) Na to wrzucam potarkowane (ugotowane) buraczki,przesmażając je doprawiam do smaku solą,pieprzem naturalnym,cukrem i sokiem z cytryny. W wersji z boczkiem(gdy podaję jako powiedzmy główne danie) na koniec smażenia buraczki podsypuję mąką i jeszcze chwilę smażę.Można też dodać odrobinę majeranku. No i oczywiście tradycyjne buraczki z cebulką na zimno.
              Użytkownik usunięty
                13
                • Zgłoś naruszenie zasad
                13 grudnia 2010 10:34 | ID: 351883
                a ja ugotowane buraczki kroje w paski i tyle :)
                Sprobuj po prostu zyc. Rozpamietywanie jest zajeciem starcow.
                Użytkownik usunięty
                  14
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  13 grudnia 2010 11:03 | ID: 351916
                  JustynaOF napisał 2010-12-13 11:34:41
                  a ja ugotowane buraczki kroje w paski i tyle :)
                  A z mojego barszczu chłopaki wyjadają - więc na buraczki jako dodatek do drugiego dania raczej się nie nadają :)))
                  Mój mężczyzna nr 2
                  Avatar użytkownika monaaa71
                  monaaa71Poziom:
                  • Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
                  • Posty: 28735
                  15
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  13 grudnia 2010 11:19 | ID: 351947
                  lubimy marchew z jabłkiem,chrzanem i śmietaną. surówka z kapusty pekińskiej,papryki,kukurydzy ze śmietaną też cieszy się powodzeniem
                  serduszka małe dwa...
                  Użytkownik usunięty
                    16
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    13 grudnia 2010 11:23 | ID: 351951
                    Gdy na dworze leży śnieg chyba bardziej tęsknimy za świeżymi warzywami :)
                    Użytkownik usunięty
                      17
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      14 grudnia 2010 11:44 | ID: 353102

                      Na dziś mam pomysła na kapustę czerwoną :)))

                      zaraz idę ją kupić i przygotować :)

                      Użytkownik usunięty
                        18
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        14 grudnia 2010 11:52 | ID: 353124

                        surówka z pory. to jest to co ja uwielbiam:)

                        Avatar użytkownika madalenadelamur
                        • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
                        • Posty: 3921
                        19
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        14 grudnia 2010 12:03 | ID: 353148
                        Mariusz ex Sopel

                        Na dziś mam pomysła na kapustę czerwoną :)))

                        zaraz idę ją kupić i przygotować :)

                        Ale narobiłeś mi smaku

                        Avatar użytkownika madalenadelamur
                        • Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
                        • Posty: 3921
                        20
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        14 grudnia 2010 12:05 | ID: 353155
                        razem

                        surówka z pory. to jest to co ja uwielbiam:)

                        Ja surówkę z pora jadam tylko taką kupioną.Jest przepyszna dla mnie najlepsza.