Wątek:
do sklepu z karteczką-świąteczne zakupy
25odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 3634madalenadelamurPoziom:
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
Do sklepu z karteczką by nie zapomnieć o niczym tym ważnym i mniej ważnym:
- groszek konserwowy
-kukurydza
- ogórki konserwowe
- mąka
- cukier
- sól
- proszek do pieczenia
- zapachy do ciasta
- mak
- bakalie i orzechy
- musztarda
- ketchup
- żurawina
- smalec
- kaczka
- śledzie
- cebula
- karp
- olej
- buraki na barszcz
-kapusta czerwona
-............. itd....
Macie już gotową listę waszych świątecznych zakupów?
Ojjj - moja lista jest gotowa już od jakiegoś czasu. Zresztą ja każde zakupy robię z karteczką.
...robię listę, ale i tak nawrzucam jeszcze,bo...zobaczyłam na półce
...

oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
6
Hehehe z tej listy już troche mam - ale my do syna na święta jedziemy to moja lista w tym roku nie będzie dłuuuga...

Lista jest i w tym roku taktycznie podchodzę do tematu, bo robię część zakupów wzcesniej niż zwykle. Mam nadzieję, ze zdążę przed falą no chyba, ze natknę się dzis na takich jak ja:)
Krystyna83 napisał 2010-12-08 09:07:59
Szatkuje kapuskę, wkładam do garnka, dodaję troche wody (w trakcie można troche dolewać, pilnująć żeby się nie przypaliła) i vegety - do smaku (lub czegoś podobnego) i gotuje na wolnym ogniu mieszając aż sie prawie rozgotuje. Dodaje do tego jedno jabłko (kwaskowe). Gotować sie musi chyba ok. 2 godzin, już nie pamiętam (czekam aż dobrze zmięknie). Pod koniec dodaję troche masła (ma wtedy lepszy smak) i szczyptę kwasku cytrynowego (daje ładny kolor kapusty). Gdy już konsystencja jest dobra dodaję łyżkę mąki i mieszam (trzeba uważać żeby grudki się nie zrobiły). I można wcinać!!!! 
Staram sie zawsze miec liste zakupow ,zeby nie zapomniec i nie kupic czegos co nie jest potrzebne...Nie zawsze to tak fajnie wychodzi...

madalenadelamurPoziom:
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
13
Odpowiedź na #3
Mama Tymka napisał 2010-12-08 09:00:05
Czerwonka kapusta jest mi potrzebna do rolady z ciasta francuskiego.PychotaMagda a na co Ci czerwna kapusta?

annas82 napisał 2010-12-08 09:13:13
...dzięki Aniu...może nie na święta, ale będę robić, bo obiadki mam prawie codziennie...Krystyna83 napisał 2010-12-08 09:07:59
Szatkuje kapuskę, wkładam do garnka, dodaję troche wody (w trakcie można troche dolewać, pilnująć żeby się nie przypaliła) i vegety - do smaku (lub czegoś podobnego) i gotuje na wolnym ogniu mieszając aż sie prawie rozgotuje. Dodaje do tego jedno jabłko (kwaskowe). Gotować sie musi chyba ok. 2 godzin, już nie pamiętam (czekam aż dobrze zmięknie). Pod koniec dodaję troche masła (ma wtedy lepszy smak) i szczyptę kwasku cytrynowego (daje ładny kolor kapusty). Gdy już konsystencja jest dobra dodaję łyżkę mąki i mieszam (trzeba uważać żeby grudki się nie zrobiły). I można wcinać!!!! 
polusie4Poziom:
- Zarejestrowany: 04.11.2010, 11:24
- Posty: 233
15
Moja lista jest w trakcie pisania leży sobie w kuchni na półeczce i jak coś mi się przypomni to na niej zapisuje :)
madalenadelamur napisał 2010-12-08 09:34:54
Ciekawe...
Odpowiedź na #3
Mama Tymka napisał 2010-12-08 09:00:05
Czerwonka kapusta jest mi potrzebna do rolady z ciasta francuskiego.PychotaMagda a na co Ci czerwna kapusta?

Krystyna83 napisał 2010-12-08 09:37:35
Na zdrowie Krysiu annas82 napisał 2010-12-08 09:13:13
...dzięki Aniu...może nie na święta, ale będę robić, bo obiadki mam prawie codziennie...Krystyna83 napisał 2010-12-08 09:07:59
Szatkuje kapuskę, wkładam do garnka, dodaję troche wody (w trakcie można troche dolewać, pilnująć żeby się nie przypaliła) i vegety - do smaku (lub czegoś podobnego) i gotuje na wolnym ogniu mieszając aż sie prawie rozgotuje. Dodaje do tego jedno jabłko (kwaskowe). Gotować sie musi chyba ok. 2 godzin, już nie pamiętam (czekam aż dobrze zmięknie). Pod koniec dodaję troche masła (ma wtedy lepszy smak) i szczyptę kwasku cytrynowego (daje ładny kolor kapusty). Gdy już konsystencja jest dobra dodaję łyżkę mąki i mieszam (trzeba uważać żeby grudki się nie zrobiły). I można wcinać!!!! 

Jeszcze dokładnie nie wiem ile osób będzie na wigilii i kto. Ogólnie menu mam przygotowane. A lista zakupów powstanie w tym roku nie co później.
ciekawą ofertę aromatów widziałam wczoraj w Lidlu - bodajże 20 aromatów w mixie za chyba 6 lub 7zł.
julia 1Poziom:
- Zarejestrowany: 23.11.2010, 10:05
- Posty: 286
19
ten przepis na kapuste mnie zaciekawil i chyba w piatek sprobujemy zrobic,
julia 1Poziom:
- Zarejestrowany: 23.11.2010, 10:05
- Posty: 286
20
a listy z zakupami nie mamy jeszcze.ogolnie nie lubie jezdzic z moim mezem na zakupy,