Wątek:
Może jakiś pyszny chłodnik? :)
7odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 4991missPoziom:
- Zarejestrowany: 25.03.2008, 14:23
- Posty: 1459
Uwielbiam chłodniki, ale nie mam jakiegoś dobrego, sprawdzonego przepisu. Ktoś z was może takim dysponuje?? :)
NowakPoziom:
- Zarejestrowany: 29.04.2008, 12:21
- Posty: 253
1
oooo ja też bym poprosił :)
oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
2
Na te upały polecam taki oto chłodnik ... znam go od dziecka i teraz znalazłam przepis... Jak dla mnie suuuper jest...
Przygotowanie: 15 min.
Trudność: b. łatwy
Składniki:
•
1 litr chłodnej przegotowanej wody
•
3 ogórki
•
ząbek czosnku
•
pół cebuli
•
śmietana kwaśna, ocet, sól
Etapy przygotowania
1.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z odrobiną soli i zostawić do wypuszczenia soku w talerzu.
2.
Cebulę obrać, posiekać drobno i rozetrzeć razem z ogórkami i solą, dodać przetarty czosnek - jeśli ktoś lubi.
3.
Do miski (w oryginale glinianej) przełożyć ogórki z cebulą, zalać je wodą, następnie wlać ok. 1/2 łyżeczki octu - wg smaku, jeśli zbyt mało słona - posolić.
4.
Zabielić tę niby-zupę ok. łyżką śmietany. Podawać po staropolsku - z jednej miski. W drugiej jako dodatek - podawać usmażone (z listkem laurowym) w plasterkach młode ziemniaki. 
Chołojec babciny
Potrawa na upały - podaje się tylko na Podlasiu.
Oliwko - mój również podlaski - pamiętam go z dzieciństwa i taki stale robię...
- buraczki z liśćmi
- ogórek świeży
- koperek
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- śmietana 18%/ może nie być/
- jaja gotowane na twardo
....buraczki i liście pokroić, wrzucić na wrzątek/mało wody/, ogórek, koperek,szczypiorek - pokroić. Do wystudzonej botwinki wrzucić zieleninkę, wlać jogurty, dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, zakwasić/ocet,kwasek cytrynowy albo sok z cytryny/, dodać trochę cukru, koniecznie posolić. Jaja na połówki i do talerzy. Najlepsze z lodówki!!!
Pyszne z młodymi,gotowanymi ziemniaczkami ze skwareczkami, a jeszcze lepsze z odsmażanymi!!!
S M A C Z N E G O !!!
Ja przyrządzam chłodnik w sposób szybki łatwy i przyjemny. Jest bardzo bogaty w składniki , więc można go podac jako zupę.
A oto przepis:
Kefir sokólski 4 duże kubki.
Duży ogórek sałatkowy ( bo bez nasion)
4 jajka na twardo
25 dkg ścisłego twarogu półtlustego
Szypiorek z cebulką
dużo koperku
sok buraczany.
Ogórek, jajka i twaróg pokroić w kostkę.
Szczypiorek i koperek posiekać
Pokrojone składniki dodac do kefiru
dodać soku burakowego tyle aby chłodnik miał ładny kolor różowy. Ja lubię ciemnoróżowy.
Dodać sół i pieprz naturalny ( najlepiej świeżo ukręcony )
Odstawić do lodówki.
Podawać oddzielnie z upieczonymi młodymi ziemiaczkami z kminkiem i czosnkiem.
Smacznego!!!!
oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
5
Tylko się delektować...
chłodniczkami... mniam...
Pamiętam te wszystkie chłodniczki z dzieciństwa... i jeszcze z kwaśnego mleka się robiło... ale kto to pamięta co to kwaśne mleko. Nożem można było kroić... Oj ale się rozmarzyłam.
Mieliśmy taką fajną znajomą, która miała krowę i wiedziała, że ja uwielbiam kwaśne mleko to zawsze dla moich rodziców przynosiła w litrowym słoiku...

oliwkaPoziom:
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
7
centaurek napisał 2010-07-11 11:08:58
Za daleko CENT... to wolę już zrobić w domku.... sama...W Olsztynie na dworcu PKP mają dobry chłodnik 

