Coś na słodko.... desery...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880

- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880

- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880

Składniki: - 3 banany, - puszka ananasów lub jeden cały, - mango, - śmietana 36%, - torebka cukru waniliowego, - 1,2 paczki wiórków kokosowych, - 3 listki mięty do przybrania.
Przyrządzenie: Mango obieramy i oddzielamy miąż od pestki, miąż miksujemy na jednolitą masę. Ananasa kroimy w 1/5 plasterka, banana w plasterki. Śmietanę ubijamy, nie na bardzo sztywno i dodajemy miąż z mango, z tym, że zostawiamy sobie łyżkę melassy do dekorowania pucharków. Mieszamy dokładnie śmietanę z mango i dosypujemy zawartość torebki cukru waniliowego. Wiórki kokosowe prażymy na patelni, mieszając, aż uzyskamy lekko brązowy kolor.
W wysokim, cienkim pucharku układamy warstwami: - ananas, - banan, - masa śmietanowo/manogowa, - odrobina wiórków i tak do napełnienia kielichów. Na wierzchu sypiemy wiórki, robimy kleksa z mango i kładziemy listek mięty
- Zarejestrowany: 06.08.2009, 10:50
- Posty: 2310
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
masa ciemna:
- 30 ml wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki kakao
- 100 g śmietany 18%
masa jasna:
- 30 ml wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 250 g serka waniliowego
- 100 ml mleka
- 2 banany
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- plus posypka czekoladowa do dekoracji
Zaczynamy od ciemnej masy. W miseczce rozrabiam wrzątek z żelatyną, aż się rozpuści. Potem dodaję śmietanę, kakao i mieszam.
Krok 2.Pucharki opieram pod skosem, np. opierając o banana, napełniam łyżeczką i wstawiam do lodówki.
Krok 3.W tym czasie robię biała masę, czyli znowu wrzątek z żelatyną, a potem dodaje serek waniliowy, mleko i rodzynki.
Kroję banany, wyjmuję deser (ta ciemna część szybko tężeje) i układam banany na dnie pucharka i na bokach ciemnej części.
Krok 4.Zalewam pucharki jasną masą i wstawiam do lodówki. Kiedy masa zastygnie dekoruję bananami i czekoladą (np. posypka, nutella)
*** S M A C Z N E G O ***
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
- 2 banany
- 1/4 kg winogron
- 4 śliwki
- 1 brzoskwinia l ub nektarynka
- 1 pomarańcza
- garść rodzynek (opcjonalnie)
kokosowy krem:
- 200g śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- sok z 1/4 cytryny
- 20 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu

Nektarynki kroję na kawałki, pomarańcze również

Banany w plasterki, a winogrona na połówki.

A śliwki w małe kawałeczki.

W misce mieszam wszystkie składniki na krem kokosowy. Dodaję do owoców i mieszam. Najlepsza tego samego dnia. Z wierzchu sałatkę posypuję rodzynkami.
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 17:42
- Posty: 21159
- Zarejestrowany: 28.01.2009, 07:46
- Posty: 28735

- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880




- Zarejestrowany: 24.04.2014, 16:05
- Posty: 4
A ja znalazłam w sieci ostatnio super pomysł na zapomniany juz przez wielu ryż dmuchany!!
i to z karmelem :)
swietna sprawa jak ryż nasiaka kajmakiem!
[wymoderowano]
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Zrobię kaszkę kukurydzianą na soku jabłkowym.. wrzucę jakieś owoce..
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
Zrobię kaszkę kukurydzianą na soku jabłkowym.. wrzucę jakieś owoce..
mniam mniam !
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
ja bym w sumie jakies galaretki zrobila :)
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
zjadłabym jakąs sałatkę!
- Zarejestrowany: 17.09.2015, 08:44
- Posty: 19647
zjadłabym jakąs sałatkę!
mi teeez :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Truskawki w galaretce na wierzch bedzie bita śmietana
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
Truskawki w galaretce na wierzch bedzie bita śmietana
Mniam! Ja podjadam ciasteczka owsiane. :)