Zabaw się w baristę! SMACZNY KONKURS! - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Zabaw się w baristę! SMACZNY KONKURS!

104odp.
Strona 2 z 6
Odsłon wątku: 14173
Avatar użytkownika Kasia P.
Kasia P.Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
  • Posty: 4400
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 kwietnia 2015, 13:41 | ID: 1217180
Lubicie kawę? Taką o poranku, wypitą w środku dnia, czy może najbardziej smakuje Wam ta, którą wypijacie wspólnie ze znajomymi lub ukochanym? Tak! Kawa może być pyszna! Mamy dla Was przepyszny konkurs!

O nagrodzie:

Mamy dla Was 3 zestawy pełnowartościowych produktów do kawy marki SM Gostyń. Z taką nagrodą tygodniami będziesz mogła bawić się w domu w baristę.

Dodatkowo laureat pierwszego miejsca otrzyma bardzo milutką, słodką i pluszową gostyńską krówkę! Maluch może się nią bawić, podczas gdy Ty będziesz relaksowała się przy kawie.


Zasady:
Zabaw się w baristę i podaj nam swój przepis na Twoją ulubioną, dobrą kawę na tym forum
.

Pamiętaj, że możesz w przepisie użyć gostyńskiego mleczka z błonnikiem, by Twoja kawka była nie tylko smaczna, lecz także wartościowa!


Zakończenie konkursu już 11-go maja!


SZCZEGÓŁOWY REGULAMIN >>




 Partnerem konkursu jest:

Ostatnio edytowany: 29.04.2015, 14:54, przez: hokus pokus
Avatar użytkownika joanna.t.
joanna.t.Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2012, 19:52
  • Posty: 29
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
5 maja 2015, 21:04 | ID: 1218551

pyszne przepisy -inspiracje dla mnie zazwyczaj piję rozpusczalna z mlekiem ,ale poczytam i zrobię z waszych przepisów

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
6 maja 2015, 05:06 | ID: 1218594

kawa

mleczko

 

 

kawe zalac woda, przestudzic

wlac do pojemnikow do lody

zamrozic

wyjac zamrozone kostki kawy

wrzucic do szklanki

zalac mleczkiem

 

 

mmmmmm idealny przepis na nadchodzace lato!!!

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 maja 2015, 09:34 | ID: 1218901

Kto jeszcze pyszną kawusię robi?

Avatar użytkownika ursa
ursaPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2015, 09:42
  • Posty: 1
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 maja 2015, 09:50 | ID: 1218910

A ja mam przepis na mleczną kawę cynamonową :)

Parzymy kawę, najlepiej w ekspresie albo kawiarce. Wlewamy do wysokości 1/3 szklanki. Dopełniamy wedle uznania mleczkiem zagęszczonym z błonnikiem Gostyń, wymiezszanym z cynamonem, do wysokości 2/3 szklanki. Spieniaczem do mleka ubijamy zwykłe mleczko. Dopełniamy do końca. Wierzch dekorujemy cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczy :)

Avatar użytkownika Anna Osciak
Anna OsciakPoziom:
  • Zarejestrowany: 08.05.2015, 06:53
  • Posty: 1
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 maja 2015, 07:16 | ID: 1219198


Kokosowy zawrót głowy

 

Najlepsza domowa

mrożona kawa kokosowa.

Nie wymaga dużo zachodu:

weź kilka kostek lodu

i dodaj do wcześniej zaparzonej,

swojej ulubionej

kawy, którą się raczysz o poranku.

Zblenduj wszystko razem, może byc w dzbanku

i oczywiście dodaj mleka zagęszczonego,

a dla smaku jeszcze lepszego,

garść wiórków kokosowych.

Dla amatorów smaków karmelowych,

polecam łyżeczkę krówkowej masy.

Tak właśnie powstaje napój pierwszej klasy{#lang_emotions_cool}.

 

Avatar użytkownika gwolska
gwolskaPoziom:
  • Zarejestrowany: 03.07.2009, 05:25
  • Posty: 59
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 maja 2015, 12:57 | ID: 1219280

Dwukolorowa kawa


pół szklanki zaparzonej w ekspresie kawy zamrażam,uzupełniam mlekiem do 2/3 jej wysokości, następnie wyciskam nieco bitej śmietany,a na to kleks rozpuszczonej gorzkiej czekolady /zamiast czekolady można posypać wiórkami utartej skórki pomarańczy/



Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:11 | ID: 1219554
Kawa z syropem, likierem i śmietanką
 

Przepis na dwie kawy:
400 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy

2 kieliszki likieru czekoladowego (lub kakaowego)
4 łyżki syropu klonowego
śmietana kremówka (36 %)
czekolada 


1. Wymieszaj kawę z syropem klonowym.

2. Nalej kawę do dwóch żaroodpornych szklanek.
3. Powoli wlej likier czekoladowy (najlepiej po łyżeczce, wtedy utworzy się warstwa likieru).
4. Na górę nalej śmietankę (powolne wlewanie po łyżeczce pozwoli na utworzenie kolejnej warstwy).
5. Posyp startą czekoladą.


Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:14 | ID: 1219556
Kawa z syropem, likierem i śmietanką
 

Przepis na dwie kawy:
400 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy

2 kieliszki likieru czekoladowego (lub kakaowego)
4 łyżki syropu klonowego
śmietana kremówka (36 %)
czekolada 


1. Wymieszaj kawę z syropem klonowym.

2. Nalej kawę do dwóch żaroodpornych szklanek.
3. Powoli wlej likier czekoladowy (najlepiej po łyżeczce, wtedy utworzy się warstwa likieru).
4. Na górę nalej śmietankę (powolne wlewanie po łyżeczce pozwoli na utworzenie kolejnej warstwy).
5. Posyp startą czekoladą.


Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
29
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:16 | ID: 1219557

KORZENNA KAWA



/2 filiżanki/



1 filiżanka zaparzonej kawy espresso
200ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej

bita śmietana (śmietanka 36% ubita z cukrem pudrem)

Mleko zagotować razem z przyprawami. Kawę espresso przelać do filiżanek. Wlać gorące mleko. Udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!

Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
30
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:18 | ID: 1219558
Kawa pomarańczowa

 

Składniki na 2 filiżanki:
400ml gorącej kawy
2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżeczki cukru
4 łyżki bitej śmietany
szczypta cynamonu
smażona skórka pomarańczowa

Do gorącego naparu z kawy dodałam startą czekoladę, cukier i likier pomarańczowy. Dokładnie wymieszałam, żeby czekolada i cukier się rozpuściły. Przelałam do filiżanek. Nałożyłam na wierzch bitą śmietankę, oprószyłam  ją mgiełką cynamonu i udekorowałam smażoną skórką pomarańczową. 
Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
31
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:22 | ID: 1219560
Kawa inaczej
 
Kawa i czekolada dwie miłości,
z których zawsze da się wyczarować coś pysznego

0,5 filiżanki espresso
 łyżka cukru  
50 g czekolady z nadzieniem adwokatu 
100 ml śmietanki
5 kostek białej czekolady 
1 i 1/2 płaskich łyżeczek żelatyny 
kieliszek adwokatu .
 
 
W filiżance espresso rozpuściłam żelatynę i cukier, wlałam do kieliszka i odstawiłam do stężenia. Do 50 ml śmietany włożyłam czekoladę z adwokatem, wlałam adwokat, podgrzałam i rozpuściłam żelatynę, wlałam do kieliszka odstawiłam do zastygnięcia. 50ml śmietany podgrzałam i rozpuścilam w niej białą czekoladę, schłodziłam i ubiłam na puch, wyłożyłam na galaretkę czekoladową.

Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
32
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:25 | ID: 1219561

KAWA Z KRUSZONKĄ

 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

1 łyżeczka cukru

25 ml śmietanki 18%

1 łyżka likieru czekoladowego

25 ml śmietanki 36% ubitej na sztywno

kostki lodu przygotowane dzień wcześniej z kawy 

Dzień wcześniej przygotowujemy lodowe kostki z kawy rozpuszczonej w wodzie z odrobiną cukru.
Kawę mieszamy w shakerze z cukrem, likierem i śmietanką 18%. Schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Do wysokiej szklanki lub kieliszka wkładamy na dno jedną kostkę lodu, nalewamy kawę, na to wykładamy bitą śmietanę. Kawowe kostki lodowe rozbijamy w blenderze z funkcją kruszenia lodu i wykładamy na wierzch śmietany.
Avatar użytkownika xandruniaa
xandruniaaPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
  • Posty: 308
33
  • Zgłoś naruszenie zasad
9 maja 2015, 20:27 | ID: 1219564
Kremowa kawa czekoladowa 


1 tabliczka czekolady o smaku kawowym lub mlecznej

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

200 ml śmietanki 30%

odrobina mleka

 

Schłodzoną wcześniej śmietanę ubić mikserem. Do garnuszka wlać mleko (żeby przykryło dno), wsypać kawę, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę zmieszać z bitą śmietaną, przelać do szklanek, udekorować odrobiną kakao lub kawy.

Na dno można dodać odrobinę likieru czekoladowego – wtedy kawa będzie smakowała jak bombonierka – pysznie :)

Avatar użytkownika alusia29
alusia29Poziom:
  • Zarejestrowany: 18.06.2010, 08:40
  • Posty: 12
34
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 maja 2015, 12:24 | ID: 1219675

Kawka mrożona

 

Do szejkera wsypać tyle łyżeczek kawy ile osób, zalać niewielką ilością ciepłej wody, dodać cukier ile kto lubi i dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lody waniliowe lub śmietankowe (tyle gałek ile osób) i zalać prawie do pełna gostyńskim mleczkiem z błonnikiem. Porządnie wyszejkować i od razu podawać. Na upały - rewelacja :)

Avatar użytkownika beata79
beata79Poziom:
  • Zarejestrowany: 29.09.2011, 19:24
  • Posty: 291
35
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 maja 2015, 16:18 | ID: 1219685

‘’Dzień Dobry Panowie i  Panie!!

Dziś kawowe moje staranie.

Przyznam się szczerze, sporadycznie z kawą eksperymentuje,

Zwykle ją w sklepie gotową kupuje.

Ale używając gostyńskiego mleczka z błonnikiem moja kawa będzie wyjątkowa,

Bo dzięki błonnikowi będzie ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa.

Delikatne i aksamitne mleko z błonnikiem do kawy świetnie pasuje,

I kawą się człowiek rozkoszuje….

Kawa zawsze to produkt podstawowy,

Ale dodatki to różne przychodzą mi do głowy.

Zimą kawa ma rozgrzewać,

A latem rześkością powiewać.

Zaś rankiem ma stawiać na nogi,

W południe czas z kawą ma być błogi..

Wiosną i latem mamy wysyp świeżych owoców,

Najsłodsze są te od lokalnych sprzedawców.

Mleko z błonnika jest dla aktywnych osób dedykowane,

A owoce w kawie są witaminami uzupełniane.

Kawy z nutą owocową polecam,

Łatwe w wykonaniu w sam raz na wiosnę zalecam.

Świeże owoce lub dżem owocowy do kawy dodajemy,

I się nią delektujemy…!!

Dekorujemy czekoladą, wiórkami kokosowymi lub bitą śmietaną,

I pić można owocową kawę swą kochaną ….!!’’

 

Kawa z nadzieniem …!!


składniki:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka dżemu truskawkowego.

Bita śmietana do dekoracji

Kostka czekolady

80 ml mleczka zagęszczonego

Wykonanie:

Do dwóch małych filiżanek nakładam po łyżeczce dżemu. Kawę wodą zalewam osobno, a następnie gotowe mleko dodaje. Mleko z kawą dodaje do filiżanki z dżemem. Całość dekoruje bitą śmietaną i startą na tarce czekoladą. Wcześniej trzymam ją w lodówce.

Czas wykonania : kilka minutek

 

KAWA  z nutą malinową..


Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

woda

50 g malin

80 ml mleczka zagęszczonego

płaska gałka lodów waniliowych

wykonanie :

Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, maliny, mleko i płaską gałkę lodów waniliowych . Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.Dekoruje wiórkami kokosowymi.

Czas wykonania: 10 min

 

Kwaśna nuta kawy…


składniki :

- kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki

- odrobina wody

- zimne mleczko zagęszczone

- sok z cytryny

-kostki lodu

- bita śmietana

-wiórki kokosowe lub cynamon do ozdoby.

wykonanie:

Kawę zalewam wodą, później dodaje mleko i sok z cytryn i kostkę lodu .

Polecam dodać do kawy bitej śmietany i wiórek kokosowych na górę.

 

 

Mrożona kawa jogurtowa

składniki :

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

banan

Jogurt naturalny- 1 małe opakowanie

80 ml mleczka zagęszczonego

wykonanie:


Banana obieram, kroję w plasterki i pakuje do małego woreczka. Wkładam do zamrażarki razem z jogurtem. Kawę rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody.
Kiedy składniki będą wystarczająco schłodzone miksuje je razem z mlekiem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na zakończenie dekoruje wiórkami kokosowymi lub czekoladą.

 

 

''Kawa niejeden ma smak,

Pomoże, gdy ruszam się jak ślimak.

Owocowa nuta nada jej lekkości,

A mleko słodkiej sytości..

Błonnik w mleku kawie doda odpowiednich wartości,

I zadziwi też naszych kawowych gości..''


Ostatnio edytowany: 10.05.2015, 16:26, przez: beata79
Avatar użytkownika gusia_84
gusia_84Poziom:
  • Zarejestrowany: 02.03.2014, 14:03
  • Posty: 170
36
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 maja 2015, 18:12 | ID: 1219698

Moje 3 ulubione przepisy na dobrą kawę:


1. Moja codzienna poranna kawka:

- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy

- pół łyżeczki cukru cynamonowego

- mleko zagęszczone z błonnikiem

A do tego ciepła chałka z masełkiem!



2. Weekendowa kawa - w sam raz dla gości:

- 2 łyżeczki kawy mielonej

- 3/4 szklanki wody

- 1 łyżeczka cukru

- ½ szklanki mleka

Krem:

- 3 żółtka

- 30 g cukru

- 1 pomarańcza

- 1 cytryna

Karmel:

- 4 łyżki cukru


Przygotowanie:

Sparzyć i obrać cytrusy w formie cienkich paseczków.

Połowę skórki skarmelizować z cukrem i odrobiną soku z cytryny.

Żółtka zmieszać z cukrem, dodać połowę skórek cytrusowych

i ubijać w naczyniu (podgrzewanym w kąpieli), aż do uzyskania puszystej masy.

Kawę zaparzyć w dzbanku, dosłodzić. Dodaj sok z cytrusów.


Mleko podgrzać i spienić spieniaczem.

Na dnie szklanki połóżyć łyżkę kremu, zalać kawą.

Dodać mleczną pianę i udekorować karmelizowaną skórką z cytrusów.

A do tego pyszne ciasto z kajmakiem gostyńskim!


3.Kolorowa kawa dla dzieci:

- 3/4 szklanki zbożowej kawy

- 150 g pianek marshmallow w każdym kolorze (np. białe, niebieskie i różowe)

- 1 łyżka wody na porcję pianek


Przygotowanie:

Pianki w jednym kolorze umieścić w oddzielnych miseczkach i zalać wodą.

Miseczki podgrzać w mikrofali, co pewien czas mieszać, aż do roztopienia pianek.

Szybko przełożyć krem do szklanki, tworząc piętra kolorów. Zalać kawą.

A do tego mięciutkie biszkopciki!



Wszystkie 3 kawy są wyśmienite! Polecam i życzę SMACZNEGO! :)

Avatar użytkownika mika19
mika19Poziom:
  • Zarejestrowany: 29.07.2008, 23:42
  • Posty: 146
37
  • Zgłoś naruszenie zasad
10 maja 2015, 22:27 | ID: 1219737

Piankowa

Składniki:

łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 100 ml tłustego mleka, wrzątek, cukier brązowy w kostkach, wysoka szklanka, kubek, spieniacz do mleka

Sposób przygotowania:

Wsyp do kubka łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i zalej do połowy wrzątkiem. Zagotuj 100 ml mleka w kubku od spieniacza. Spień mleko za pomocą tłoczni

Przelej spienione mleko do wysokiej szklanki. Bardzo delikatnie wlej kawę. Możesz kawę również spienić w spieniaczu - wtedy ładnie oddzieli się mleko od kawy. Można posłodzić .Wierzch posypać kakao

Kawę zaserwuj w wysokiej szklance podanej na spodeczku. Można położyć na tależyku obok szklanki kostkę czekolady lub kruche ciasteczko. Wygląda i smakuje świetnie. Smacznego!

Avatar użytkownika citula26
citula26Poziom:
  • Zarejestrowany: 12.01.2011, 10:43
  • Posty: 11
38
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 maja 2015, 05:24 | ID: 1219739

Uwielbiam kawę, uwielbiam każdy rodzaj kawy wszystko zależy tylko od pory dnia...


R
ano najbardziej smakuje mi kawa parzona po turecku, czarna z dwoma łyżkami cukru, taka kawa stawia mnie na nogi każdego poranka, jej aromat pieści moje zmysły a smak sprawia, że mam energię na zmierzenie się z każdym kolejnym dniem pełnym wrażeń i wyzwań...


Po obiadku uwielbiam kawę mrożoną  z lodami, którą przygotowuję według mojego ulubionego przepisu, którym chciałabym się podzielić na forum:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych

śmietanka 30%

cukier waniliowy

gorąca woda około 1/3 szklanki


Zaparz kawę w wysokiej szklance, dodaj lody ubij śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno i wyłóż delikatnie na lodowo-kawową pychotkę, można posypać startą czekoladą. Smacznego!!! Prosta i pyszna kawa idealna do jakiegoś ciasteczka popołudniową porą....



A wieczorkiem kawa z cynamonem, który jest dla mnie wspaniałym dodatkiem do wszelkich deserów...

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1/3 szklanki wody

1/2 szklanki mleka 

1/4 łyżeczki cynamonu

śmietanka 30% 

2 łyżeczki cukru trzcinowego


Mleko zagotuj z wodą dodaj kawę i cynamon, wymieszaj i przelej do szklanki, śmietanę ubij z cukrem i wyłóż na wierzch. Smacznego!!!




Avatar użytkownika Monika G.
Monika G.Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.02.2015, 20:05
  • Posty: 17
39
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 maja 2015, 09:29 | ID: 1219830

Jeśli chodzi o kawę, jestem raczej tradycjonalistką. Jednak od czsu do czsu pozwalam sobie na nieco ekstrawagancji ;) Parzę pod przykryciem kilka minut, dodaję mleko i to, co pod ręką np. roztopioną czekoladę, drobno zmielone wiórki kokosowe, gałkę lodów, a na samą górę bitą śmietanę. Pyszne!

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
40
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 maja 2015, 09:58 | ID: 1219853
Odp. na: #39

To tak jak i u mnie.. Tylko u mnie na wierzchu są lody! Koniecznie śmietankowe lub waniliowe.. Czasem jest więcej lodów niż kawy.. i to jest najpyszniejsze.. A lody moga być domowe.. takie z ubitego mleka skondensowanego.. {#rolleyes}