Zabaw się w baristę! SMACZNY KONKURS!
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
O nagrodzie:
Mamy dla Was 3 zestawy pełnowartościowych produktów do kawy marki SM Gostyń. Z taką nagrodą tygodniami będziesz mogła bawić się w domu w baristę.
Dodatkowo laureat pierwszego miejsca otrzyma bardzo milutką, słodką i pluszową gostyńską krówkę! Maluch może się nią bawić, podczas gdy Ty będziesz relaksowała się przy kawie.
Zasady:
Zabaw się w baristę i podaj nam swój przepis na Twoją ulubioną, dobrą kawę na tym forum.
Pamiętaj, że możesz w przepisie użyć gostyńskiego mleczka z błonnikiem, by Twoja kawka była nie tylko smaczna, lecz także wartościowa!
Partnerem konkursu jest:
- Zarejestrowany: 19.02.2012, 19:52
- Posty: 29
pyszne przepisy -inspiracje dla mnie zazwyczaj piję rozpusczalna z mlekiem ,ale poczytam i zrobię z waszych przepisów
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
kawa
mleczko
kawe zalac woda, przestudzic
wlac do pojemnikow do lody
zamrozic
wyjac zamrozone kostki kawy
wrzucic do szklanki
zalac mleczkiem
mmmmmm idealny przepis na nadchodzace lato!!!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Kto jeszcze pyszną kawusię robi?
- Zarejestrowany: 07.05.2015, 09:42
- Posty: 1
A ja mam przepis na mleczną kawę cynamonową :)
Parzymy kawę, najlepiej w ekspresie albo kawiarce. Wlewamy do wysokości 1/3 szklanki. Dopełniamy wedle uznania mleczkiem zagęszczonym z błonnikiem Gostyń, wymiezszanym z cynamonem, do wysokości 2/3 szklanki. Spieniaczem do mleka ubijamy zwykłe mleczko. Dopełniamy do końca. Wierzch dekorujemy cynamonem i kandyzowaną skórką pomarańczy :)
- Zarejestrowany: 08.05.2015, 06:53
- Posty: 1
Kokosowy zawrót głowy
Najlepsza domowa
mrożona kawa kokosowa.
Nie wymaga dużo zachodu:
weź kilka kostek lodu
i dodaj do wcześniej zaparzonej,
swojej ulubionej
kawy, którą się raczysz o poranku.
Zblenduj wszystko razem, może byc w dzbanku
i oczywiście dodaj mleka zagęszczonego,
a dla smaku jeszcze lepszego,
garść wiórków kokosowych.
Dla amatorów smaków karmelowych,
polecam łyżeczkę krówkowej masy.
Tak właśnie powstaje napój pierwszej klasy.
- Zarejestrowany: 03.07.2009, 05:25
- Posty: 59
Dwukolorowa kawa
pół szklanki zaparzonej w ekspresie kawy zamrażam,uzupełniam mlekiem do 2/3 jej wysokości, następnie wyciskam nieco bitej śmietany,a na to kleks rozpuszczonej gorzkiej czekolady /zamiast czekolady można posypać wiórkami utartej skórki pomarańczy/
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
Przepis na dwie kawy:
400 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy
2 kieliszki likieru czekoladowego (lub kakaowego)
4 łyżki syropu klonowego
śmietana kremówka (36 %)
czekolada
1. Wymieszaj kawę z syropem klonowym.
2. Nalej kawę do dwóch żaroodpornych szklanek.
3. Powoli wlej likier czekoladowy (najlepiej po łyżeczce, wtedy utworzy się warstwa likieru).
4. Na górę nalej śmietankę (powolne wlewanie po łyżeczce pozwoli na utworzenie kolejnej warstwy).
5. Posyp startą czekoladą.

- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
Przepis na dwie kawy:
400 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy
2 kieliszki likieru czekoladowego (lub kakaowego)
4 łyżki syropu klonowego
śmietana kremówka (36 %)
czekolada
1. Wymieszaj kawę z syropem klonowym.
2. Nalej kawę do dwóch żaroodpornych szklanek.
3. Powoli wlej likier czekoladowy (najlepiej po łyżeczce, wtedy utworzy się warstwa likieru).
4. Na górę nalej śmietankę (powolne wlewanie po łyżeczce pozwoli na utworzenie kolejnej warstwy).
5. Posyp startą czekoladą.

- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
KORZENNA KAWA
/2 filiżanki/
1 filiżanka zaparzonej kawy espresso
200ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
bita śmietana (śmietanka 36% ubita z cukrem pudrem)
Mleko zagotować razem z przyprawami. Kawę espresso przelać do filiżanek. Wlać gorące mleko. Udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
400ml gorącej kawy
2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżeczki cukru
4 łyżki bitej śmietany
szczypta cynamonu
smażona skórka pomarańczowa
Do gorącego naparu z kawy dodałam startą czekoladę, cukier i likier pomarańczowy. Dokładnie wymieszałam, żeby czekolada i cukier się rozpuściły. Przelałam do filiżanek. Nałożyłam na wierzch bitą śmietankę, oprószyłam ją mgiełką cynamonu i udekorowałam smażoną skórką pomarańczową.
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
z których zawsze da się wyczarować coś pysznego
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
KAWA Z KRUSZONKĄ
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
25 ml śmietanki 18%
1 łyżka likieru czekoladowego
25 ml śmietanki 36% ubitej na sztywno
kostki lodu przygotowane dzień wcześniej z kawy
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
1 tabliczka czekolady o smaku kawowym lub mlecznej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml śmietanki 30%
odrobina mleka
Schłodzoną wcześniej śmietanę ubić mikserem. Do garnuszka wlać mleko (żeby przykryło dno), wsypać kawę, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę zmieszać z bitą śmietaną, przelać do szklanek, udekorować odrobiną kakao lub kawy.
Na dno można dodać odrobinę likieru czekoladowego – wtedy kawa będzie smakowała jak bombonierka – pysznie :)
- Zarejestrowany: 18.06.2010, 08:40
- Posty: 12
Kawka mrożona
Do szejkera wsypać tyle łyżeczek kawy ile osób, zalać niewielką ilością ciepłej wody, dodać cukier ile kto lubi i dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lody waniliowe lub śmietankowe (tyle gałek ile osób) i zalać prawie do pełna gostyńskim mleczkiem z błonnikiem. Porządnie wyszejkować i od razu podawać. Na upały - rewelacja :)
- Zarejestrowany: 29.09.2011, 19:24
- Posty: 291
‘’Dzień Dobry Panowie i Panie!!
Dziś kawowe moje staranie.
Przyznam się szczerze, sporadycznie z kawą eksperymentuje,
Zwykle ją w sklepie gotową kupuje.
Ale używając gostyńskiego mleczka z błonnikiem moja kawa będzie wyjątkowa,
Bo dzięki błonnikowi będzie ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Delikatne i aksamitne mleko z błonnikiem do kawy świetnie pasuje,
I kawą się człowiek rozkoszuje….
Kawa zawsze to produkt podstawowy,
Ale dodatki to różne przychodzą mi do głowy.
Zimą kawa ma rozgrzewać,
A latem rześkością powiewać.
Zaś rankiem ma stawiać na nogi,
W południe czas z kawą ma być błogi..
Wiosną i latem mamy wysyp świeżych owoców,
Najsłodsze są te od lokalnych sprzedawców.
Mleko z błonnika jest dla aktywnych osób dedykowane,
A owoce w kawie są witaminami uzupełniane.
Kawy z nutą owocową polecam,
Łatwe w wykonaniu w sam raz na wiosnę zalecam.
Świeże owoce lub dżem owocowy do kawy dodajemy,
I się nią delektujemy…!!
Dekorujemy czekoladą, wiórkami kokosowymi lub bitą śmietaną,
I pić można owocową kawę swą kochaną ….!!’’
Kawa z nadzieniem …!!
składniki:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka dżemu truskawkowego.
Bita śmietana do dekoracji
Kostka czekolady
80 ml mleczka zagęszczonego
Wykonanie:
Do dwóch małych filiżanek nakładam po łyżeczce dżemu. Kawę wodą zalewam osobno, a następnie gotowe mleko dodaje. Mleko z kawą dodaje do filiżanki z dżemem. Całość dekoruje bitą śmietaną i startą na tarce czekoladą. Wcześniej trzymam ją w lodówce.
Czas wykonania : kilka minutek
KAWA z nutą malinową..
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
woda
50 g malin
80 ml mleczka zagęszczonego
płaska gałka lodów waniliowych
wykonanie :
Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, maliny, mleko i płaską gałkę lodów waniliowych . Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.Dekoruje wiórkami kokosowymi.
Czas wykonania: 10 min
Kwaśna nuta kawy…
składniki :
- kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
- odrobina wody
- zimne mleczko zagęszczone
- sok z cytryny
-kostki lodu
- bita śmietana
-wiórki kokosowe lub cynamon do ozdoby.
wykonanie:
Kawę zalewam wodą, później dodaje mleko i sok z cytryn i kostkę lodu .
Polecam dodać do kawy bitej śmietany i wiórek kokosowych na górę.
Mrożona kawa jogurtowa
składniki :
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
banan
Jogurt naturalny- 1 małe opakowanie
80 ml mleczka zagęszczonego
wykonanie:
Banana obieram, kroję w plasterki i pakuje do małego woreczka. Wkładam do zamrażarki razem z jogurtem. Kawę rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody.
Kiedy składniki będą wystarczająco schłodzone miksuje je razem z mlekiem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na zakończenie dekoruje wiórkami kokosowymi lub czekoladą.
''Kawa niejeden ma smak,
Pomoże, gdy ruszam się jak ślimak.
Owocowa nuta nada jej lekkości,
A mleko słodkiej sytości..
Błonnik w mleku kawie doda odpowiednich wartości,
I zadziwi też naszych kawowych gości..''
- Zarejestrowany: 02.03.2014, 14:03
- Posty: 170
Moje 3 ulubione przepisy na dobrą kawę:
1. Moja codzienna poranna kawka:
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- pół łyżeczki cukru cynamonowego
- mleko zagęszczone z błonnikiem
A do tego ciepła chałka z masełkiem!
2. Weekendowa kawa - w sam raz dla gości:
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki mleka
Krem:
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
Karmel:
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Sparzyć i obrać cytrusy w formie cienkich paseczków.
Połowę skórki skarmelizować z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Żółtka zmieszać z cukrem, dodać połowę skórek cytrusowych
i ubijać w naczyniu (podgrzewanym w kąpieli), aż do uzyskania puszystej masy.
Kawę zaparzyć w dzbanku, dosłodzić. Dodaj sok z cytrusów.
Mleko podgrzać i spienić spieniaczem.
Na dnie szklanki połóżyć łyżkę kremu, zalać kawą.
Dodać mleczną pianę i udekorować karmelizowaną skórką z cytrusów.
A do tego pyszne ciasto z kajmakiem gostyńskim!
3.Kolorowa kawa dla dzieci:
- 3/4 szklanki zbożowej kawy
- 150 g pianek marshmallow w każdym kolorze (np. białe, niebieskie i różowe)
- 1 łyżka wody na porcję pianek
Przygotowanie:
Pianki w jednym kolorze umieścić w oddzielnych miseczkach i zalać wodą.
Miseczki podgrzać w mikrofali, co pewien czas mieszać, aż do roztopienia pianek.
Szybko przełożyć krem do szklanki, tworząc piętra kolorów. Zalać kawą.
A do tego mięciutkie biszkopciki!
Wszystkie 3 kawy są wyśmienite! Polecam i życzę SMACZNEGO! :)
- Zarejestrowany: 29.07.2008, 23:42
- Posty: 146
Piankowa
Składniki:
łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 100 ml tłustego mleka, wrzątek, cukier brązowy w kostkach, wysoka szklanka, kubek, spieniacz do mleka
Sposób przygotowania:
Przelej spienione mleko do wysokiej szklanki. Bardzo delikatnie wlej kawę. Możesz kawę również spienić w spieniaczu - wtedy ładnie oddzieli się mleko od kawy. Można posłodzić .Wierzch posypać kakao
Kawę zaserwuj w wysokiej szklance podanej na spodeczku. Można położyć na tależyku obok szklanki kostkę czekolady lub kruche ciasteczko. Wygląda i smakuje świetnie. Smacznego!
- Zarejestrowany: 12.01.2011, 10:43
- Posty: 11
Uwielbiam kawę, uwielbiam każdy rodzaj kawy wszystko zależy tylko od pory dnia...
Rano najbardziej smakuje mi kawa parzona po turecku, czarna z dwoma łyżkami cukru, taka kawa stawia mnie na nogi każdego poranka, jej aromat pieści moje zmysły a smak sprawia, że mam energię na zmierzenie się z każdym kolejnym dniem pełnym wrażeń i wyzwań...
Po obiadku uwielbiam kawę mrożoną z lodami, którą przygotowuję według mojego ulubionego przepisu, którym chciałabym się podzielić na forum:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
śmietanka 30%
cukier waniliowy
gorąca woda około 1/3 szklanki
Zaparz kawę w wysokiej szklance, dodaj lody ubij śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno i wyłóż delikatnie na lodowo-kawową pychotkę, można posypać startą czekoladą. Smacznego!!! Prosta i pyszna kawa idealna do jakiegoś ciasteczka popołudniową porą....
A wieczorkiem kawa z cynamonem, który jest dla mnie wspaniałym dodatkiem do wszelkich deserów...
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki cynamonu
śmietanka 30%
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Mleko zagotuj z wodą dodaj kawę i cynamon, wymieszaj i przelej do szklanki, śmietanę ubij z cukrem i wyłóż na wierzch. Smacznego!!!
- Zarejestrowany: 14.02.2015, 20:05
- Posty: 17
Jeśli chodzi o kawę, jestem raczej tradycjonalistką. Jednak od czsu do czsu pozwalam sobie na nieco ekstrawagancji ;) Parzę pod przykryciem kilka minut, dodaję mleko i to, co pod ręką np. roztopioną czekoladę, drobno zmielone wiórki kokosowe, gałkę lodów, a na samą górę bitą śmietanę. Pyszne!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
To tak jak i u mnie.. Tylko u mnie na wierzchu są lody! Koniecznie śmietankowe lub waniliowe.. Czasem jest więcej lodów niż kawy.. i to jest najpyszniejsze.. A lody moga być domowe.. takie z ubitego mleka skondensowanego..