‘’Dzień Dobry Panowie i Panie!!
Dziś kawowe moje staranie.
Przyznam się szczerze, sporadycznie z kawą eksperymentuje,
Zwykle ją w sklepie gotową kupuje.
Ale używając gostyńskiego mleczka z błonnikiem moja kawa będzie wyjątkowa,
Bo dzięki błonnikowi będzie ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Delikatne i aksamitne mleko z błonnikiem do kawy świetnie pasuje,
I kawą się człowiek rozkoszuje….
Kawa zawsze to produkt podstawowy,
Ale dodatki to różne przychodzą mi do głowy.
Zimą kawa ma rozgrzewać,
A latem rześkością powiewać.
Zaś rankiem ma stawiać na nogi,
W południe czas z kawą ma być błogi..
Wiosną i latem mamy wysyp świeżych owoców,
Najsłodsze są te od lokalnych sprzedawców.
Mleko z błonnika jest dla aktywnych osób dedykowane,
A owoce w kawie są witaminami uzupełniane.
Kawy z nutą owocową polecam,
Łatwe w wykonaniu w sam raz na wiosnę zalecam.
Świeże owoce lub dżem owocowy do kawy dodajemy,
I się nią delektujemy…!!
Dekorujemy czekoladą, wiórkami kokosowymi lub bitą śmietaną,
I pić można owocową kawę swą kochaną ….!!’’
Kawa z nadzieniem …!!
składniki:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka dżemu truskawkowego.
Bita śmietana do dekoracji
Kostka czekolady
80 ml mleczka zagęszczonego
Wykonanie:
Do dwóch małych filiżanek nakładam po łyżeczce dżemu. Kawę wodą zalewam osobno, a następnie gotowe mleko dodaje. Mleko z kawą dodaje do filiżanki z dżemem. Całość dekoruje bitą śmietaną i startą na tarce czekoladą. Wcześniej trzymam ją w lodówce.
Czas wykonania : kilka minutek
KAWA z nutą malinową..
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
woda
50 g malin
80 ml mleczka zagęszczonego
płaska gałka lodów waniliowych
wykonanie :
Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, maliny, mleko i płaską gałkę lodów waniliowych . Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.Dekoruje wiórkami kokosowymi.
Czas wykonania: 10 min
Kwaśna nuta kawy…
składniki :
- kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
- odrobina wody
- zimne mleczko zagęszczone
- sok z cytryny
-kostki lodu
- bita śmietana
-wiórki kokosowe lub cynamon do ozdoby.
wykonanie:
Kawę zalewam wodą, później dodaje mleko i sok z cytryn i kostkę lodu .
Polecam dodać do kawy bitej śmietany i wiórek kokosowych na górę.
Mrożona kawa jogurtowa
składniki :
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
banan
Jogurt naturalny- 1 małe opakowanie
80 ml mleczka zagęszczonego
wykonanie:
Banana obieram, kroję w plasterki i pakuje do małego woreczka. Wkładam do zamrażarki razem z jogurtem. Kawę rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody.
Kiedy składniki będą wystarczająco schłodzone miksuje je razem z mlekiem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na zakończenie dekoruje wiórkami kokosowymi lub czekoladą.
''Kawa niejeden ma smak,
Pomoże, gdy ruszam się jak ślimak.
Owocowa nuta nada jej lekkości,
A mleko słodkiej sytości..
Błonnik w mleku kawie doda odpowiednich wartości,
I zadziwi też naszych kawowych gości..''