Gdy Śmietana w zupie się zwarzy?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Nie wiem czy to ze śmietaną jest coś nie tak czy ja coś źle robię?! Dlaczego w ogóle się tak się dzieje? Macie jakąś radę?
A co zrobić gdy jest zbyt ostra ?
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
jedno pytanie, jak dodajesz śmietanę bezpośrednio do garnka?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
jedno pytanie, jak dodajesz śmietanę bezpośrednio do garnka?
No czasem mieszam jeszcze z łyżką mąki..
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Właśnie myślałam czy nie jest zbyt zimna może dlatego..
- Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
- Posty: 8329
Właśnie myślałam czy nie jest zbyt zimna może dlatego..
to się nazywa hartowanie
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
Robię dokładnie tak samo :), z tym, ze zazwyczaj gotuję litr, bądź dwa litry zupy
Śmietanę mieszam z łyżką wody dodaje trochę wywaru i dobrze rozmieszam Leje do zupy mieszając , ale ja mam wypróbowaną śmietanę , która mi się nie warzy
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
robię tak samo i działa :-)
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
Ja też robię w ten sam sposób i nigdy mi się śmietana nie warzy.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Z INTERNETU...
Aby uniknąć zwarzenia się zupy podczas zabielania jej śmietaną można:
1/ lekko posolić śmietanę przed dodaniem jej do ciepłej zupy
2/ rozprowadzić mąkę z zimną wodą, dodać do niej śmietanę, trochę zupy i następnie wlać całość do garnka z zupą
3/ "zahartować" śmietanę - w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z ciepłą zupą, następnie dodać do całości (temperatura mieszanki powinna być zbliżona do temperatury zupy)
Warto pamiętać, że śmietany wysokoprocentowe i tzw. śmietany „kremówki” nie powinny się zwarzyć, niezależnie od tego, w jaki sposób dodamy je do zupy.
Jeśli mimo naszych zabiegów śmietana się zwarzy, zawsze można nadać zupie gładką konsystencję, miksując ją blenderem.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
Dobrze jest podpytać innych Zawsze ktoś tam jakiś sposób wymyśli.
- Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
- Posty: 7303
mi też czasem się waży i zpraktykuję wasze sposoby i z solą i z zalaniem jej wrzątkiem:) ach jak dobrze się poradzić . kto pyta nie błądzi :)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
Dobrze jest podpytać innych Zawsze ktoś tam jakiś sposób wymyśli.
O tak... i fajnie, że nasze Forum tak działa...
Po co waśnie, po co kłótnie , dobre wątki utną kłótnie...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Mi czsami tylko się warzyła to teraz wypróbuję Wasze sposoby...
Człowiek całe życie się uczy...
Dobrze jest podpytać innych Zawsze ktoś tam jakiś sposób wymyśli.
O tak... i fajnie, że nasze Forum tak działa...
Po co waśnie, po co kłótnie , dobre wątki utną kłótnie...
Nawet o śmietanie w zupie
- Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
- Posty: 7481
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
Ja też robię w ten sam sposób i nigdy mi się śmietana nie warzy.
i ta odobnie robię:)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
no to Ci powiem ,bierzesz małą salaterkę wrzucasz do nie tyle ile potrzebujesz śmietany dodajesz trochę wrzącej zupy mieszasz rózgą i dodajesz do zupy ,nie ma prawa się zwarzyć,mam w tym wprawę ,w sezonie gotuje w 100 litrowych garach i się nie zwarza:)
ja robię podobnie, dodaje jeszcze do śmietany troszkę soli a potem wlewam trochę wrzacej zupy. Wlewam i nie warzy się. Kiedyś czytałam gdzieś, że dodanie soli do smietany zapobiegnie zwarzeniu się
O soli i ja słyszałam.. oby tylko zupy nie przesolić