Domowe ciasta i ciasteczka – KONKURS
- Zarejestrowany: 06.11.2014, 17:56
- Posty: 3250
Zimową porą częściej nachodzi nas ochota na domowe ciasta i ciasteczka. Dobrze jest mieć w rękawie jakiegoś asa na niedzielne popołudnie, czyli niezawodny i sprawdzony przepis. Mamy dla Was do wygrania niesamowitą książkę kulinarną z bardzo ciekawymi przepisami.
Wystarczy, że podacie nam swój ulubiony
przepis na najlepsze świąteczne ciasto
a wspaniała książka "Domowe ciasta i ciasteczka na każdą okazję" będzie Wasza:) Wśród wszystkich zgłoszeń zostanie wyłoniony jeden zwycięzca.
Uwaga: Pamiętaj o regulaminowym wymogu konkursu i uzupełnij swoje dane teleadresowe w profilu.
- Zarejestrowany: 07.12.2014, 17:09
- Posty: 2
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową
Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne.
Tortownica 24 cm
Biszkopty:
600 g mąki
170 g cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
200 g margaryny
2 łyżeczki sody
16 g cukru waniliowego
Masa orzechowa na jeden blat:
170 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
100 g margaryny
Masa budyniowa:
Budyń śmietankowy 40 g
2 łyżki cukru
400 ml mleka
Dodatkowo:
5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem
510 g kajmaku
Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy.
W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy.
W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem, drugi biszkopt, masę kajmakową i ostatni biszkopt z orzechami.
Ważne! Masa kajmakowa musi mieć temperaturę pokojową, wtedy łatwiej się rozsmaruje.
- Zarejestrowany: 07.12.2014, 17:09
- Posty: 2
Chałwowiec z granatem i malinami
Mięciutki biszkopt z kawałkami czekolady, kwaskowatość malin i granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało.
Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka)
50 g czekolady mlecznej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z galaretką:
1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych)
1 granat
2 galaretki malinowe
500 ml wody
Krem chałwowy:
2 budynie waniliowe po 40g (na ½ litra mleka)
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
200 g margaryny maślanej
100 g chałwy waniliowej
100 g chałwy waniliowo-kakaowej
Dodatkowo:
50 g czekolady
Foremka 24x29 cm
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie po jednym, dwa żółtka. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do białek i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy przez 35 minut w 160*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Masa z galaretką:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Dodajemy maliny i granat. Odstawiamy do stężenia.
Krem chałwowy:
W 1 szklance rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.
Złożenie ciasta:
W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
- Zarejestrowany: 08.10.2010, 19:12
- Posty: 14
CIASTO POLNY KONIK
100 ml Oleju Kokosowego
50 g ulubionej czekolady, polecam gorzką
125 ml mleka
1 Opakowanie pianek
250 ml śmietanki 30 %
0,5 kg pomarańczy
Olej kokosowy i czekoladę wrzucamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do formy na ciasto i wkładamy do lodówki aby zastygła. Mleko i pianki dokładnie mieszamy, a śmietankę ubijamy, ale na niezbyt sztywno, i mieszamy z mlekiem i piankami, do tej mieszanki dolewamy likier i całość mieszamy, a następnie nakładamy na wcześniejsza warstwę i całość odkładamy do lodówki aby stężała. Na wierzchu kładziemy cząstki pomarańczy.
- Zarejestrowany: 12.01.2011, 19:27
- Posty: 24
Mam swojego anioła. A konkretniej: aniołka, którego brakowało dotychczas w moich foremkowych zbiorach.
Taki aniołek to nader cenny okaz, choć musiało minąć ponad 30 lat mojej nędznej, bezaniołkowej egzystencji, bym mogła się o tym przekonać. Niby nic, kawałeczek metalu uformowany w skrzydlaty kształt, a jakaż to radość dla kolekcjonerki wykrawaczy. :-) Zwłaszcza, że udało mi się go kupić solo, bez konieczności targania do domu zbędnych, bo powtarzających się elementów świątecznych piernikowych niezbędników, takich jak gwiazdki, serducha, katarzynki czy inne bałwany... Ha! Teraz brakuje mi już tylko śnieżynki (kto wie i podpowie, gdzie w Poznaniu, najlepiej w okolicach Jeżyc, mogę taką foremkę znaleźć?)...
Skoro zaś w domu pojawił się nowy skrzydlaty przyjaciel, trzeba go było przetestować. Najlepiej na NAJLEPSZYM ŚWIĄTECZNYM CIEŚCIE ŚWIATA - czyli korzenno-jagodowej tarcie. :) Proste, ale w smaku bardzo wyrafinowane ciasto to prawdziwa ozdoba stołu świątecznego i przyjemość dla podniebienia pragnącego delikatności i lekkości. :)
Zapraszam do lektury!
ANIELSKA TARTA
czyli pierzaste kółko graniaste
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka tłuszczu
4 żółtka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Pozostałe składniki:
dżem jagodowy lub z czarnej porzeczki
lukier - biały lub barwiony
tłuszcz do nasmarowania formy
opcjonalnie: ozdoby wszelakie :-)
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy przez 1/2 godziny w lodówce. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty (może być ciut nasmarowana tłuszczem), podwijając brzegi i zostawiając na boku kawałek ciasta do wykrojenia ozdób na wierzch.
Nakłuwamy ciasto widelcem regularnie - dzięki temu lepiej się odpiecze.
Na wierzch wykładamy dżem (solidną warstwę), a na to - resztę ciasta - ja wycięłam z niego aniołki i zrobiłam z nich coś przypominającego wieniec. Albo pierzaste kółko graniaste.
Pieczemy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza (z termoobiegiem) - idealny moment do wyjęcia tarty to ten, w którym brzegi są już pięknie przyrumienione (ale nie - przypalone, to dość istotna różńica). ;-)
Po wystudzeniu ciasta można się brać za zdobienie - np. w taki sposób, jak na zdjęciu. :-)
Smacznego życzy Wiedźma Kuchenna! :)
FOTOGRAFIE:
https://www.dropbox.com/s/95ha9burvccmr9j/2.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/lcl8paeufsitb22/3.jpg?dl=0
- Zarejestrowany: 04.01.2010, 20:46
- Posty: 10
Składniki:
500 ml wody
0,5 szklanki cukru
laska wanilii
3/4 kostki masła
1,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki cynamonu
5 gruszek
Sposób przygotowania:
Gruszki( powinny być twarde) obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem i wanilią. Wkładamy gruszki ogonkami do góry i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazda nasienne. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Miękkie masło miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i przesianą mąkę. Ciasto przekładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pionowo gruszki wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
- Zarejestrowany: 29.07.2008, 23:42
- Posty: 146
Galettes sucrees - arabskie pierniczki
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
- po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
- 1 łyżka ziaren sezamu
Wykonanie:
Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.