Jak przyrządzić bób?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
To warzywo jest mi mało znane. Ale nabrała na nie apetytu bo ładnie wygląda.
Zawiera wiele witamin i wartości odżywczych.Jest ich prawdziwą kopalnią. Dużo błonnika, białka, węglowodanów, żelazo, wapń, fosfor. Także witaminę C, B i prowitaminę A. Dla osób dbających o linię ważną informacją jest, że 100 gram ugotowanego bobu zawiera jedynie 85 kcal.
Więc może warto pokusić się na jakieś danie z Bobu.
Czy może wiecie jak je przyrządzić? Słyszałam że można go jeść nawet na surowo..
Czy znacie to warzywo?
Pewnie, że znamy :) Najpierw płukam dokładnie, potem wrzucam na osolony wrzątek - wszystko na oko. Czasu też dokładnie nie podam, trzeba spróbować. Zależy od bobu, raz się gotuje szybciej, raz wolniej.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A czy jakieś sałatki też z nim można robić? Jakieś dania?
A czy jakieś sałatki też z nim można robić? Jakieś dania?
Tego nie wiem, ja zawsze tak zjadam :) Pyszności!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Teraz jak obaczę na ryneczku od razu kupię! Dzięki ci za porady.
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
Mój mąż uwielbiał bób. Ja nie i nie siałam, za to bratowa miała kilogramy i od niej brał. Myślę, że jak ktoś lubi to do sałatki też można dodać (zamiast fasoli). Tylko wtedy trzeba się pobawić i obrać z łupiny (po ugotowaniu), chociaż niektórzy jedzą z łupiną
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Mój mąż uwielbiał bób. Ja nie i nie siałam, za to bratowa miała kilogramy i od niej brał. Myślę, że jak ktoś lubi to do sałatki też można dodać (zamiast fasoli). Tylko wtedy trzeba się pobawić i obrać z łupiny (po ugotowaniu), chociaż niektórzy jedzą z łupiną
A co jeszcze można dodać do takiej sałatki?
- Zarejestrowany: 19.07.2011, 13:30
- Posty: 4945
Stokrotko, ja robie sałatki z bobem np. 2 szklanki ugotowanego( obranego ze skorki) bobu, papryka czerwona i żółta pokrojona w kostkę, 0,4 kg szynki gotowanej ( pokrojona w kostkę), puszka kukurydzy, cebula czerwona( kostka), garść koperku, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać z majonezem.
Mozesz tez dodac ryż, makaron. Szynkę zastąpić tuńczykiem bądź piersią z kurczaka.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
W dzieciństwie jadłam na surowo a potem już nie miałam z nim kontaktu... jakoś nie tęsknię za nim...
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Nie jadam...Ale tak, jak piszecie to i ja chyba się skuszę;)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Bardzo lubię bób. I lubię sałatkę z buraczków, cebulki, bobu i świeżego ogórka. Z koperkiem i oliwą oczywiście. Jest przepyszna!!!
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Super! Będę robić, zawsze coś świeżego na stole.
- Zarejestrowany: 15.02.2011, 18:08
- Posty: 5072
Uwielbiam bób, latem to tylko czekam aż pojawia się w sklepach i kupuję. Nigdy nie robiłam żadnych sałatek z niego tylko go gotuję i taki zajadam. Właśnie dziś już jadłam :-)
Stokrotko, ja robie sałatki z bobem np. 2 szklanki ugotowanego( obranego ze skorki) bobu, papryka czerwona i żółta pokrojona w kostkę, 0,4 kg szynki gotowanej ( pokrojona w kostkę), puszka kukurydzy, cebula czerwona( kostka), garść koperku, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać z majonezem.
Mozesz tez dodac ryż, makaron. Szynkę zastąpić tuńczykiem bądź piersią z kurczaka.
Brzmi cudnie. Na pewno spróbuję!
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Nie lubię bobu,ale ostatnio zrobiłam pastę z niego na imprezę.ugotowałam w osolonej wodzie.Wydłubałam z łupinek,przecisnełam widelcem dodała czosnek,sól,chilli,i sos winegret.Do pomidorów z mozzarellką super dodatek.i do innych potraw.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Nie lubię bobu,ale ostatnio zrobiłam pastę z niego na imprezę.ugotowałam w osolonej wodzie.Wydłubałam z łupinek,przecisnełam widelcem dodała czosnek,sól,chilli,i sos winegret.Do pomidorów z mozzarellką super dodatek.i do innych potraw.
No no, bardzo ciekawe. Masz pomysł!
Tak mi smaka narobiłyście tym wątkiem, że wczoraj specjalnie na rynek poleciałam i kupiłam 2 torebki. Tani jak barszcz już jest, po 3 -3,50 zł. Jak się pojawił, to płaciłam 14 zł za woreczek. Teraz można jeść do woli ;)
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Znalazłam przepis na sałatkę z bobem:

- 300 gramów bobu ugotowanego w osolonej wodzie
- 3 jaja na twardo
- 2 - 3 pomidory
- pęczek dymki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Bób obrać z łupin, pomidory pokroić na mniejsze cząstki. Jaja, dymkę i koperek posiekać.
Składniki sosu wymieszać dokładnie.
Warzywa i jaja przełożyć do miski, wymieszać, przyprawić, polać sosem.
- Zarejestrowany: 29.02.2012, 20:52
- Posty: 736
Tak mi smaka narobiłyście tym wątkiem, że wczoraj specjalnie na rynek poleciałam i kupiłam 2 torebki. Tani jak barszcz już jest, po 3 -3,50 zł. Jak się pojawił, to płaciłam 14 zł za woreczek. Teraz można jeść do woli ;)
I w tym roku będzie bardzo tani (przynajmniej na razie) bo w zeszłym roku był drogi i ludzie dużo go nasieli. My też od wielu lat hodujemy bób na rynek hurtowy. Pierwszy był sprzedawany po 18 zł w hucie a dziś już po 2,5 zł. Przez te upały będzie jeszcze tani bo nie każdy ma możliwość podlania i wszystko dojrzewa się na raz a późny bób bez wody nie wyjdzie. Jednym słowem potrzebuje on maxymalne ilości wody. My mamy podlewany a i tak deszczownia nie zdąża go nawodnić. Więc jeśli macie robić jakieś przetwory z bobu na zimę bądź mrozić (tak jak ja) to teraz jest najlepszy moment na to bo jest najtańszy.
A BÓB JA NAJBARDZIEJ LUBIĘ JAK PO UGOTOWANIU ZROBIĘ ZASMAŻKĘ Z BUŁKĄ TARTĄ I MASEŁKIEM I DO TEGO WRZUCĘ BÓB.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Tak mi smaka narobiłyście tym wątkiem, że wczoraj specjalnie na rynek poleciałam i kupiłam 2 torebki. Tani jak barszcz już jest, po 3 -3,50 zł. Jak się pojawił, to płaciłam 14 zł za woreczek. Teraz można jeść do woli ;)
I w tym roku będzie bardzo tani (przynajmniej na razie) bo w zeszłym roku był drogi i ludzie dużo go nasieli. My też od wielu lat hodujemy bób na rynek hurtowy. Pierwszy był sprzedawany po 18 zł w hucie a dziś już po 2,5 zł. Przez te upały będzie jeszcze tani bo nie każdy ma możliwość podlania i wszystko dojrzewa się na raz a późny bób bez wody nie wyjdzie. Jednym słowem potrzebuje on maxymalne ilości wody. My mamy podlewany a i tak deszczownia nie zdąża go nawodnić. Więc jeśli macie robić jakieś przetwory z bobu na zimę bądź mrozić (tak jak ja) to teraz jest najlepszy moment na to bo jest najtańszy.
A BÓB JA NAJBARDZIEJ LUBIĘ JAK PO UGOTOWANIU ZROBIĘ ZASMAŻKĘ Z BUŁKĄ TARTĄ I MASEŁKIEM I DO TEGO WRZUCĘ BÓB.
Skoro tak mówisz to trzeba się na ryneczek przejechać i zakupu dokonać.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zapraszam do mojego bloga lub do zakładki "przepisy". Wrzuciłam przepis na prostą i smaczną sałatkę z dodatkiem bobu.