Jak zrobić gofry - porady dla początkujących ;) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Jak zrobić gofry - porady dla początkujących ;)

23odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 44987
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    2 lutego 2014, 09:58 | ID: 1075567

    Wczoraj zakupiliśmy sobie gofrownicę i postanowiłam na dzisiejsze śniadanie przyrządzić pyszne, kolorowe gofry. I widzę, że to nie taka prosta sprawa :( Ciasto zrobiłam według przepisu dołączonego do urządzenia i nie wiem, czy to coś z ciastem nie tak, czy to kwestia braku wprawy. Robiłam wszystko zgodnie z instrukcją, zielone lampki i te sprawy... A tu ciasto za każdym razem przywierało mi do powierzchni gofrownicy, w ten sposób, że jak otwierałam gofrownicę, to się gofr (tudzież gofer) rozdzierał na pół. Połowa przywarta do górnej powierzchni, połowa do dolnej - tak, że możnaby je kremem przekładać, hihi :) Z każdym jednym gofrem tak się stało :( W smaku nie są złe, jak je poskładałam i przyozdobiłam, to nikt nie zauważył, że coś nie tak z nimi. No ale tak być na pewno nie powinno :(

    Może dacie mi jakieś rady co i jak, żeby następnym razem było lepiej? Czekam na Wasze wskazówki ;)

    Użytkownik usunięty
      1
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 lutego 2014, 10:04 | ID: 1075572

      Może jeszcze podam przepis, z którego robiłam, to podpowiecie, czego było za dużo/mało, co mogłoby być ewentualnie powodem mojej porażki. Wiem, że jest osobny wątek z przepisami na ciasto ale chciałam się dowiedzieć co zrobiłam nie tak.

      Więc tak:

      2 szklanki mąki

      2 szklanki mleka

      6 łyżek oleju

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka cukru

      Żołtka oddzieliłam od białek, żółtka zmiksowałam z resztą składników, a na końcu dodałam pianę z białek.

      Użytkownik usunięty
        2
        • Zgłoś naruszenie zasad
        2 lutego 2014, 10:42 | ID: 1075582

        kurcze,nie pamietam swojego przepisu bo cale lata temu nabylam gofrownice i testowalam.... ale tez pamietam,ze robilam z przepisu od gofrownicy,i bylo ok

        Użytkownik usunięty
          3
          • Zgłoś naruszenie zasad
          2 lutego 2014, 10:55 | ID: 1075583

          Wypróbuję jakiś inny przepis i zobaczę, czy to wina ciasta. A może mąkę inną wypróbuję - teraz miałam Basię Wrocławską - taką niby dedykowaną ciastu naleśnikowemu. Chyba metodą prób i błedów sama muszę dojść do tego, co robię nie tak.

          Użytkownik usunięty
            4
            • Zgłoś naruszenie zasad
            2 lutego 2014, 11:26 | ID: 1075598

            Ja ciasto na gofry robię takie jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze. Gofrownicę smaruję pędzelkiem - najczęściej olejem słonecznikowym :)

            Użytkownik usunięty
              5
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 lutego 2014, 11:50 | ID: 1075614
              apis74 (2014-02-02 12:26:09)

              Ja ciasto na gofry robię takie jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze. Gofrownicę smaruję pędzelkiem - najczęściej olejem słonecznikowym :)

              Też posmarowałam.

              Avatar użytkownika oliwka
              oliwkaPoziom:
              • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
              • Posty: 161880
              6
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 lutego 2014, 12:01 | ID: 1075618

              Robiłam swego czasy gofry gdy dzieci w domu były a teraz gofrownicę ma młodszy syn i robią sobie w niej zapiekanki... he he he...

              Avatar użytkownika Kamila2010
              Kamila2010Poziom:
              • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
              • Posty: 10745
              7
              • Zgłoś naruszenie zasad
              2 lutego 2014, 12:27 | ID: 1075624

              Może za słabo nagrzana gofrownica i zbyt mała temperatura...Dawno nie robiłam gofrów przepis biorę z neta ale pamiętam że mi zazwyczaj pierwszy gofer się rozkleja.A może za krótko pieczone?

              Użytkownik usunięty
                8
                • Zgłoś naruszenie zasad
                2 lutego 2014, 13:02 | ID: 1075634
                Kamila2010 (2014-02-02 13:27:29)

                Może za słabo nagrzana gofrownica i zbyt mała temperatura...Dawno nie robiłam gofrów przepis biorę z neta ale pamiętam że mi zazwyczaj pierwszy gofer się rozkleja.A może za krótko pieczone?

                Temperatura zgodnie z instrukcją, czyli do zgaszenia zielonej lampki. Piekłam 2-3 min, tak jak w przepisie.

                Avatar użytkownika Maniuśka
                ManiuśkaPoziom:
                • Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
                • Posty: 4401
                9
                • Zgłoś naruszenie zasad
                2 lutego 2014, 13:03 | ID: 1075635

                Aniu a za każdym razem przesmarowywałaś gofrownicę olejem?

                Ja mam przepis taki i za każdym razem wychodzą tylko najlepiej za każdym razem i górę i dół smarować olejem

                1/2 szkl mleka

                2 szkl mąki

                1/2 szkl. oleju

                1/2 szkl wody

                1/2 szkl cukru

                2 jaja

                2 łyżeczki proszku do pieczenia

                i cukier waniliowy

                wymieszać mikserem i polewać gofrownicę.

                Pycha!

                Użytkownik usunięty
                  10
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  2 lutego 2014, 14:56 | ID: 1075662
                  Maniuśka (2014-02-02 14:03:36)

                  Aniu a za każdym razem przesmarowywałaś gofrownicę olejem?

                  Ja mam przepis taki i za każdym razem wychodzą tylko najlepiej za każdym razem i górę i dół smarować olejem

                  1/2 szkl mleka

                  2 szkl mąki

                  1/2 szkl. oleju

                  1/2 szkl wody

                  1/2 szkl cukru

                  2 jaja

                  2 łyżeczki proszku do pieczenia

                  i cukier waniliowy

                  wymieszać mikserem i polewać gofrownicę.

                  Pycha!

                  Co drugą partię jechałam pędzelkiem. Zobaczę Twój przepis, na pewno się nie poddam ;)

                  Avatar użytkownika anna07
                  anna07Poziom:
                  • Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
                  • Posty: 8123
                  11
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  2 lutego 2014, 18:02 | ID: 1075741

                  Jakiś czas temu dostaliśmy od znajomych taką gofrownicę



                  Ale za każdym razem moje gofry są bardzo cieniutkie.

                  A chciałabym żeby były takie puszyste



                  I nie wiem czy to wina ciasta że są takie cienkie czy gofrownicy.

                  Ostatnio edytowany: 02.02.2014, 18:03, przez: anna07
                  Avatar użytkownika yustyna82
                  yustyna82Poziom:
                  • Zarejestrowany: 27.09.2012, 10:13
                  • Posty: 393
                  12
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  5 lutego 2014, 11:01 | ID: 1077074

                  Ja robiłam kilka podejść do gofrów i nigdy nie byłam zadowolona w 100%. Najlepsze (chrupiące) wyszły, gdy do ciasta dodałam rozpuszczone masło.

                  W ddtvn podawali taki przepis (ja zrobiłam z 1/3 składników):

                  Gofry jak nad Bałtykiem
                  Składniki:
                  Mleko 750ml
                  Cukier 250g
                  Mąka pszenna 750g
                  Masło 200g
                  Jajka 12 szt.
                  Proszek do pieczenia

                  Przygotowanie:
                  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.

                  Ostatnio edytowany: 05.02.2014, 11:02, przez: yustyna82
                  Użytkownik usunięty
                    13
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    5 lutego 2014, 11:50 | ID: 1077114
                    yustyna82 (2014-02-05 12:01:11)

                    Ja robiłam kilka podejść do gofrów i nigdy nie byłam zadowolona w 100%. Najlepsze (chrupiące) wyszły, gdy do ciasta dodałam rozpuszczone masło.

                    W ddtvn podawali taki przepis (ja zrobiłam z 1/3 składników):

                    Gofry jak nad Bałtykiem
                    Składniki:
                    Mleko 750ml
                    Cukier 250g
                    Mąka pszenna 750g
                    Masło 200g
                    Jajka 12 szt.
                    Proszek do pieczenia

                    Przygotowanie:
                    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.

                    Też już kilka podjeść robiłam, za każdym razem inny przepis ale ani razu nie wyszły idealne ;) Spróbuję jeszcze ten przepis, zobaczymy :)

                    Avatar użytkownika anetaab
                    anetaabPoziom:
                    • Zarejestrowany: 20.02.2011, 19:09
                    • Posty: 13427
                    14
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    5 lutego 2014, 11:54 | ID: 1077122

                    M ma od wczoraj chętkę,więc może na dniach mu zrobię.

                    Avatar użytkownika Paulqa
                    PaulqaPoziom:
                    • Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
                    • Posty: 14675
                    15
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    5 lutego 2014, 11:59 | ID: 1077125
                    Ale kusicie :) dziś będę robić! ;)
                    Avatar użytkownika Kamila2010
                    Kamila2010Poziom:
                    • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
                    • Posty: 10745
                    16
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    15 lutego 2014, 22:33 | ID: 1082711

                    Ostatnio w gazecie znalazłam fajny i szybki przepis na gofry robiłam już z niego pare razy i za kazdym razem wychodziły.


                    1szkl-mąki


                    1szkl-mleka


                    1 jajko całe


                    1 łyżeczka proszku do pieczenia


                    1 łyżeczka cukru


                    3 łyżki oleju.wszystko razem zmiksować.


                    Piekłam na czwórce.z tego przepisu wychodzi ok 10 sztuk.

                    Użytkownik usunięty
                      17
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      15 lutego 2014, 22:38 | ID: 1082714
                      Kamila2010 (2014-02-15 23:33:05)

                      Ostatnio w gazecie znalazłam fajny i szybki przepis na gofry robiłam już z niego pare razy i za kazdym razem wychodziły.


                      1szkl-mąki


                      1szkl-mleka


                      1 jajko całe


                      1 łyżeczka proszku do pieczenia


                      1 łyżeczka cukru


                      3 łyżki oleju.wszystko razem zmiksować.


                      Piekłam na czwórce.z tego przepisu wychodzi ok 10 sztuk.

                      Przepis identyczny jak ten co miałam w instrukcji, tylko po połowie składników. Mi właśnie coś nie wychodziły, tylko chyba wiem czemu. Za dużo ciasta lałam, dlatego tak się rozwarstwiały.Później jeszcze próbowałam kilku innych przepisów ale ten chyba jednak był najlepszy. Mimo, iż się rozwarstwiało, to po złożeniu najsmaczniejsze były.

                      Avatar użytkownika Kamila2010
                      Kamila2010Poziom:
                      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
                      • Posty: 10745
                      18
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      15 lutego 2014, 22:45 | ID: 1082717

                      A ile lałaś?ja lałam chochelką taką jak do zupy ale nie pełną..jak wlałam pełną po brzegi to mi ciasto bokami wychodziło.i jeszcze przyczyna może być w tym że za szybko może otwierałaś,ja raz tak dla sprawdzenia szybciej otworzyłam i też w połowie mi się rozdwoiło..a i na początku trzeba lekko docisną końce gofrownicy.

                      Użytkownik usunięty
                        19
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        15 lutego 2014, 22:47 | ID: 1082718
                        Kamila2010 (2014-02-15 23:45:24)

                        A ile lałaś?ja lałam chochelką taką jak do zupy ale nie pełną..jak wlałam pełną po brzegi to mi ciasto bokami wychodziło.i jeszcze przyczyna może być w tym że za szybko może otwierałaś,ja raz tak dla sprawdzenia szybciej otworzyłam i też w połowie mi się rozdwoiło..a i na początku trzeba lekko docisną końce gofrownicy.

                        Lałam tyle, że mi właśnie bokami wychodziło :) Za drugim razem robiłam z innego ciasta i mniej lałam, to już mi się nie rozdawajało.

                        Avatar użytkownika terazgosia
                        terazgosiaPoziom:
                        • Zarejestrowany: 06.03.2012, 11:47
                        • Posty: 53
                        20
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        16 lutego 2014, 06:22 | ID: 1082727

                        ja robie z budyniem, sa chrupiące, mam gofrownice dezal i nigdy jej nie smaruję

                         

                         

                        2 szkl mleka, 2,5 szkl maki, 1 budyń, 2 jajka, 4 łyżki cukry, 1 płaska łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki pr do pieczenia, 0,5 szkl oleju.

                         

                        Miksujemy, odstawiamy na jakies 15 minut. Wysmażonych nie kłaść jeden na drugim, wystudzić najlepiej na kratce, żeby odparowały.