Jak zrobić gofry - porady dla początkujących ;)
Wczoraj zakupiliśmy sobie gofrownicę i postanowiłam na dzisiejsze śniadanie przyrządzić pyszne, kolorowe gofry. I widzę, że to nie taka prosta sprawa :( Ciasto zrobiłam według przepisu dołączonego do urządzenia i nie wiem, czy to coś z ciastem nie tak, czy to kwestia braku wprawy. Robiłam wszystko zgodnie z instrukcją, zielone lampki i te sprawy... A tu ciasto za każdym razem przywierało mi do powierzchni gofrownicy, w ten sposób, że jak otwierałam gofrownicę, to się gofr (tudzież gofer) rozdzierał na pół. Połowa przywarta do górnej powierzchni, połowa do dolnej - tak, że możnaby je kremem przekładać, hihi :) Z każdym jednym gofrem tak się stało :( W smaku nie są złe, jak je poskładałam i przyozdobiłam, to nikt nie zauważył, że coś nie tak z nimi. No ale tak być na pewno nie powinno :(
Może dacie mi jakieś rady co i jak, żeby następnym razem było lepiej? Czekam na Wasze wskazówki ;)
Może jeszcze podam przepis, z którego robiłam, to podpowiecie, czego było za dużo/mało, co mogłoby być ewentualnie powodem mojej porażki. Wiem, że jest osobny wątek z przepisami na ciasto ale chciałam się dowiedzieć co zrobiłam nie tak.
Więc tak:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
Żołtka oddzieliłam od białek, żółtka zmiksowałam z resztą składników, a na końcu dodałam pianę z białek.
kurcze,nie pamietam swojego przepisu bo cale lata temu nabylam gofrownice i testowalam.... ale tez pamietam,ze robilam z przepisu od gofrownicy,i bylo ok
Wypróbuję jakiś inny przepis i zobaczę, czy to wina ciasta. A może mąkę inną wypróbuję - teraz miałam Basię Wrocławską - taką niby dedykowaną ciastu naleśnikowemu. Chyba metodą prób i błedów sama muszę dojść do tego, co robię nie tak.
Ja ciasto na gofry robię takie jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze. Gofrownicę smaruję pędzelkiem - najczęściej olejem słonecznikowym :)
Ja ciasto na gofry robię takie jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze. Gofrownicę smaruję pędzelkiem - najczęściej olejem słonecznikowym :)
Też posmarowałam.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Robiłam swego czasy gofry gdy dzieci w domu były a teraz gofrownicę ma młodszy syn i robią sobie w niej zapiekanki... he he he...
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Może za słabo nagrzana gofrownica i zbyt mała temperatura...Dawno nie robiłam gofrów przepis biorę z neta ale pamiętam że mi zazwyczaj pierwszy gofer się rozkleja.A może za krótko pieczone?
Może za słabo nagrzana gofrownica i zbyt mała temperatura...Dawno nie robiłam gofrów przepis biorę z neta ale pamiętam że mi zazwyczaj pierwszy gofer się rozkleja.A może za krótko pieczone?
Temperatura zgodnie z instrukcją, czyli do zgaszenia zielonej lampki. Piekłam 2-3 min, tak jak w przepisie.
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 13:30
- Posty: 4401
Aniu a za każdym razem przesmarowywałaś gofrownicę olejem?
Ja mam przepis taki i za każdym razem wychodzą tylko najlepiej za każdym razem i górę i dół smarować olejem
1/2 szkl mleka
2 szkl mąki
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
i cukier waniliowy
wymieszać mikserem i polewać gofrownicę.
Pycha!
Aniu a za każdym razem przesmarowywałaś gofrownicę olejem?
Ja mam przepis taki i za każdym razem wychodzą tylko najlepiej za każdym razem i górę i dół smarować olejem
1/2 szkl mleka
2 szkl mąki
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
i cukier waniliowy
wymieszać mikserem i polewać gofrownicę.
Pycha!
Co drugą partię jechałam pędzelkiem. Zobaczę Twój przepis, na pewno się nie poddam ;)
- Zarejestrowany: 15.01.2011, 19:28
- Posty: 8123
Jakiś czas temu dostaliśmy od znajomych taką gofrownicę
Ale za każdym razem moje gofry są bardzo cieniutkie.
A chciałabym żeby były takie puszyste
I nie wiem czy to wina ciasta że są takie cienkie czy gofrownicy.
- Zarejestrowany: 27.09.2012, 10:13
- Posty: 393
Ja robiłam kilka podejść do gofrów i nigdy nie byłam zadowolona w 100%. Najlepsze (chrupiące) wyszły, gdy do ciasta dodałam rozpuszczone masło.
W ddtvn podawali taki przepis (ja zrobiłam z 1/3 składników):
Gofry jak nad Bałtykiem
Składniki:
Mleko 750ml
Cukier 250g
Mąka pszenna 750g
Masło 200g
Jajka 12 szt.
Proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.
Ja robiłam kilka podejść do gofrów i nigdy nie byłam zadowolona w 100%. Najlepsze (chrupiące) wyszły, gdy do ciasta dodałam rozpuszczone masło.
W ddtvn podawali taki przepis (ja zrobiłam z 1/3 składników):
Gofry jak nad Bałtykiem
Składniki:
Mleko 750ml
Cukier 250g
Mąka pszenna 750g
Masło 200g
Jajka 12 szt.
Proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.
Też już kilka podjeść robiłam, za każdym razem inny przepis ale ani razu nie wyszły idealne ;) Spróbuję jeszcze ten przepis, zobaczymy :)
- Zarejestrowany: 20.02.2011, 19:09
- Posty: 13427
M ma od wczoraj chętkę,więc może na dniach mu zrobię.
- Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
- Posty: 14675
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
Ostatnio w gazecie znalazłam fajny i szybki przepis na gofry robiłam już z niego pare razy i za kazdym razem wychodziły.
1szkl-mąki
1szkl-mleka
1 jajko całe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju.wszystko razem zmiksować.
Piekłam na czwórce.z tego przepisu wychodzi ok 10 sztuk.
Ostatnio w gazecie znalazłam fajny i szybki przepis na gofry robiłam już z niego pare razy i za kazdym razem wychodziły.
1szkl-mąki
1szkl-mleka
1 jajko całe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju.wszystko razem zmiksować.
Piekłam na czwórce.z tego przepisu wychodzi ok 10 sztuk.
Przepis identyczny jak ten co miałam w instrukcji, tylko po połowie składników. Mi właśnie coś nie wychodziły, tylko chyba wiem czemu. Za dużo ciasta lałam, dlatego tak się rozwarstwiały.Później jeszcze próbowałam kilku innych przepisów ale ten chyba jednak był najlepszy. Mimo, iż się rozwarstwiało, to po złożeniu najsmaczniejsze były.
- Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
- Posty: 10745
A ile lałaś?ja lałam chochelką taką jak do zupy ale nie pełną..jak wlałam pełną po brzegi to mi ciasto bokami wychodziło.i jeszcze przyczyna może być w tym że za szybko może otwierałaś,ja raz tak dla sprawdzenia szybciej otworzyłam i też w połowie mi się rozdwoiło..a i na początku trzeba lekko docisną końce gofrownicy.
A ile lałaś?ja lałam chochelką taką jak do zupy ale nie pełną..jak wlałam pełną po brzegi to mi ciasto bokami wychodziło.i jeszcze przyczyna może być w tym że za szybko może otwierałaś,ja raz tak dla sprawdzenia szybciej otworzyłam i też w połowie mi się rozdwoiło..a i na początku trzeba lekko docisną końce gofrownicy.
Lałam tyle, że mi właśnie bokami wychodziło :) Za drugim razem robiłam z innego ciasta i mniej lałam, to już mi się nie rozdawajało.
- Zarejestrowany: 06.03.2012, 11:47
- Posty: 53
ja robie z budyniem, sa chrupiące, mam gofrownice dezal i nigdy jej nie smaruję
2 szkl mleka, 2,5 szkl maki, 1 budyń, 2 jajka, 4 łyżki cukry, 1 płaska łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki pr do pieczenia, 0,5 szkl oleju.
Miksujemy, odstawiamy na jakies 15 minut. Wysmażonych nie kłaść jeden na drugim, wystudzić najlepiej na kratce, żeby odparowały.