Zioła w kuchni - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Zioła w kuchni

25odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 7845
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
8 sierpnia 2013 15:10 | ID: 1000023

Bazylia wspomaga pracę:

  • układu trawiennego -  poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach.  Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
  • układu nerwowego - ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.

Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.


Napary z tymianku mozżna stosować wewnętrznie i zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła. Tymianek pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi napady kaszlu. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i przy anginie. Ma też zastosowanie przy nieżytach żołądka i jelit. Zapobiega wzdęciom, nadmiernej fermentacji, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przywraca apetyt. Szczególnie zalecany przy potrawach tłustych i ciężkostrawnych.

 

Olejek tymiankowy stosowany jest też w przemyśle spożywczym i chemicznym. W kosmetyce stosowany do wyrobu płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów, mydeł dezynfekujących. W farmacji ma zastosowanie w syropach przeciwkaszlowych, ekstraktach, herbatkach leczniczych.

Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki mają właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.


Czy znacie te przyprawy? Czy używacie? 



Ja posiadam, bazylię, miętę i melisę na parapecie kuchennym. Bazyli podobno odstrasza również komary.

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
20
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2017 13:57 | ID: 1362634

Spróbujcie wysiać rzeżuchę do ziemi. Ma zupełnie inny smak niż na wacie lub ligninie. Ale musi większa podrosnąć aby nie chrzęściła między zębami. 

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2017 08:36 | ID: 1362719
Dunia (2017-01-29 14:57:16)

Spróbujcie wysiać rzeżuchę do ziemi. Ma zupełnie inny smak niż na wacie lub ligninie. Ale musi większa podrosnąć aby nie chrzęściła między zębami. 

A nawet myślałam czy tak nie zrobić.. spróbuję bo jeszcze nie wsiałam

Avatar użytkownika Mela134
Mela134Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
  • Posty: 1080
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
31 stycznia 2017 15:01 | ID: 1362925
Stokrotka (2017-01-29 13:32:49)

W biedronce mają świeże w doniczkach.. zastanawiałam się czy nie zakupić.. byłyby już takie do korzystania, duże, ładnie wyrośnięte

One są bardzo nietrwałe. Gdy je kupisz, przesadź je do większej doniczki bo uschną ci od razu.

Użytkownik usunięty
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 lutego 2017 08:36 | ID: 1362968
    Stokrotka (2017-01-30 09:36:54)
    Dunia (2017-01-29 14:57:16)

    Spróbujcie wysiać rzeżuchę do ziemi. Ma zupełnie inny smak niż na wacie lub ligninie. Ale musi większa podrosnąć aby nie chrzęściła między zębami. 

    A nawet myślałam czy tak nie zrobić.. spróbuję bo jeszcze nie wsiałam

    Latem mam w ogrodzie,a teraz kolejną wysialam na watę.

    Avatar użytkownika Kasia P.
    Kasia P.Poziom:
    • Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
    • Posty: 4400
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    1 lutego 2017 09:02 | ID: 1362971

    My mamy maszynkę i sadzimy kiełki. Rewelacja