Zioła w kuchni
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Bazylia wspomaga pracę:
- układu trawiennego - poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
- układu nerwowego - ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.
Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
Napary z tymianku mozżna stosować wewnętrznie i zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła. Tymianek pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi napady kaszlu. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i przy anginie. Ma też zastosowanie przy nieżytach żołądka i jelit. Zapobiega wzdęciom, nadmiernej fermentacji, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przywraca apetyt. Szczególnie zalecany przy potrawach tłustych i ciężkostrawnych.
Olejek tymiankowy stosowany jest też w przemyśle spożywczym i chemicznym. W kosmetyce stosowany do wyrobu płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów, mydeł dezynfekujących. W farmacji ma zastosowanie w syropach przeciwkaszlowych, ekstraktach, herbatkach leczniczych.
Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki mają właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.
Czy znacie te przyprawy? Czy używacie?
Ja posiadam, bazylię, miętę i melisę na parapecie kuchennym. Bazyli podobno odstrasza również komary.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Spróbujcie wysiać rzeżuchę do ziemi. Ma zupełnie inny smak niż na wacie lub ligninie. Ale musi większa podrosnąć aby nie chrzęściła między zębami.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Spróbujcie wysiać rzeżuchę do ziemi. Ma zupełnie inny smak niż na wacie lub ligninie. Ale musi większa podrosnąć aby nie chrzęściła między zębami.
A nawet myślałam czy tak nie zrobić.. spróbuję bo jeszcze nie wsiałam
- Zarejestrowany: 22.03.2016, 10:12
- Posty: 1080
W biedronce mają świeże w doniczkach.. zastanawiałam się czy nie zakupić.. byłyby już takie do korzystania, duże, ładnie wyrośnięte
One są bardzo nietrwałe. Gdy je kupisz, przesadź je do większej doniczki bo uschną ci od razu.
Spróbujcie wysiać rzeżuchę do ziemi. Ma zupełnie inny smak niż na wacie lub ligninie. Ale musi większa podrosnąć aby nie chrzęściła między zębami.
A nawet myślałam czy tak nie zrobić.. spróbuję bo jeszcze nie wsiałam
Latem mam w ogrodzie,a teraz kolejną wysialam na watę.
- Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
- Posty: 4400
My mamy maszynkę i sadzimy kiełki. Rewelacja