Żelfikix, dżemix czy cukier żelujący? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Żelfikix, dżemix czy cukier żelujący?

4odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 14289
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2014, 15:09 | ID: 1120465

Czego najczęściej używacie do robienia pysznych domowych dżemików?


A co najlepiej się sprawdza?

Bo chyba robicie dżemiki?



Chyba jedynie czarna porzeczka takiego specyfiku nie potrzebuje i ładnie zśiada się sama. A ja dziś nie posiadałam jeszcze niczego i dodałam na koniec zwykłą galaretkię. Na razie cierpliwie zaglądam i zobaczę co z tego wyjdzie.

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2014, 15:18 | ID: 1120467

W zeszłym roku do musu jabłkowego dodałam galaretkę pomarańczową. Było super. W tym roku smażę truskawki ale odcedziłam sok i już nie dodaję nic poza cukrem. 

Nie smakują mi przetwory  z żelfixem. Wolę długo smażone z cukrem.


 A porzeczka czarna i czerwona faktycznie szybko tężeje, bo ma dużo pektyny. Ja po zagotowaniu i gotowaniu około 1/2 godziny przecedzam przez sito i mam cudną galaretkę po schłodzeniu się w słoiczkach. 

Avatar użytkownika Mameks60
Mameks60Poziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
  • Posty: 4899
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2014, 15:53 | ID: 1120482

Nie używam żelfikxu i innych ulepszaczy przy przygotowaniach dzemów i konfitur.Przygotowuję je jedynie z owoców i cukru .

Sama przygotowuję przetwory aby były ekologiczne i bez ulepszaczy , z chemią kupuje się w sklepie-pewnie są nawet tańsze .

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2014, 15:55 | ID: 1120484

Ja również nie stosuję żelfixu. Daję po prostu więcej cukru, jesli trzeba i dłużej gotuję, żeby woda/sok odparowały... Albo odcedzam, jesli jest potrzeba.

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2014, 16:54 | ID: 1120491

A ja używałam, może macie i racje, lepiej podgotować i zostawić takie jak jest.


Jak to dobrze się zapytać mądrzejszych o radę  {#yes}