Żelfikix, dżemix czy cukier żelujący?
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Czego najczęściej używacie do robienia pysznych domowych dżemików?
A co najlepiej się sprawdza?
Bo chyba robicie dżemiki?
Chyba jedynie czarna porzeczka takiego specyfiku nie potrzebuje i ładnie zśiada się sama. A ja dziś nie posiadałam jeszcze niczego i dodałam na koniec zwykłą galaretkię. Na razie cierpliwie zaglądam i zobaczę co z tego wyjdzie.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
W zeszłym roku do musu jabłkowego dodałam galaretkę pomarańczową. Było super. W tym roku smażę truskawki ale odcedziłam sok i już nie dodaję nic poza cukrem.
Nie smakują mi przetwory z żelfixem. Wolę długo smażone z cukrem.
A porzeczka czarna i czerwona faktycznie szybko tężeje, bo ma dużo pektyny. Ja po zagotowaniu i gotowaniu około 1/2 godziny przecedzam przez sito i mam cudną galaretkę po schłodzeniu się w słoiczkach.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Nie używam żelfikxu i innych ulepszaczy przy przygotowaniach dzemów i konfitur.Przygotowuję je jedynie z owoców i cukru .
Sama przygotowuję przetwory aby były ekologiczne i bez ulepszaczy , z chemią kupuje się w sklepie-pewnie są nawet tańsze .
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Ja również nie stosuję żelfixu. Daję po prostu więcej cukru, jesli trzeba i dłużej gotuję, żeby woda/sok odparowały... Albo odcedzam, jesli jest potrzeba.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
A ja używałam, może macie i racje, lepiej podgotować i zostawić takie jak jest.
Jak to dobrze się zapytać mądrzejszych o radę