Kuchnia włoska:) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Kuchnia włoska:)

15odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 7669
Avatar użytkownika Luccy
LuccyPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.09.2009, 10:10
  • Posty: 93
  • Zgłoś naruszenie zasad
21 września 2009 12:35 | ID: 53478
Pomóżcie, bo brakło inwencji:) zakupiliśmy hurtem pyszny włoski makaron penne....co tydzień mamy w domu dzień kuchni włoskiej....były już sosy tradycyjne, bolognesse, carbonara, napoli, 4 sery z brokułami...i na tym koniec... słyszałam o przepisach z owocami morza /mąz uwielbia/, albo z czosnkiem , szpinakiem i tuńczykiem albo łososiem.... macie jakies pomysły? jakie macie sprawdzone przepisy na pyszne spagetti, takie żeby przedszkolak tez zjadł:)
*Don''t Let Anybody Steal Your Dream*
Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 września 2009 13:55 | ID: 53512
    z brokułami w sosie czoskowym, moje maluchy zajadają aż sie uszka trzęsą
    Avatar użytkownika kalineczka
    kalineczkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 09.06.2009, 18:52
    • Posty: 760
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 września 2009 18:31 | ID: 53610
    Odpowiedź na #1
    tzw boska jola(nazwa wymyslona od czyt. z wloskiego boskatjola) pomidorki pelati, pieczarki, cebulka czosnek wszsytko dusimy i bazylia ze slodką papryką plus pieprz podawac pikantne
    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      22 sierpnia 2011 16:50 | ID: 617391

      A różnego rodzaju zapiekanki z "piórek"? Serowe, z kurczakiem, z brokułami, z kiełbaską, warzywami. Ogólnie do wyboru do koloru...

      Użytkownik usunięty
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        4 października 2011 15:06 | ID: 651680

        Generalnie makaron to najmniej nudny dodatek, bo jest w różnej formie. Ale jak masz penne (moje ulubione!) polecam zapiekany, np:


        Makaron ugotuj, odcedź.


        Pieczarki pokrój, zesmaż z boczkiem.


        Przygtuj bezamel (1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki np kukurydzianej, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyta soli).


        Makaron wymieszaj z pieczarkami i boczkiem, zalej beszamelem i zapiekaj 20min. Gotowe:)


        Proporcje wedle gustu!

        Ostatnio edytowany: 08.08.2014, 10:32, przez: Stokrotka
        Avatar użytkownika airalion
        airalionPoziom:
        • Zarejestrowany: 09.07.2012, 12:37
        • Posty: 1
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        9 lipca 2012 12:56 | ID: 804782

        znalazłem ciekawy, zdrowy i nieskokaloryczny przepis na pizzę - pizza odchudzająca

        Ostatnio edytowany: 09.07.2012, 12:57, przez: airalion
        Avatar użytkownika Monika.s13
        Monika.s13Poziom:
        • Zarejestrowany: 08.08.2014, 10:18
        • Posty: 1
        6
        • Zgłoś naruszenie zasad
        8 sierpnia 2014 10:28 | ID: 1136937

        oczywiście waracje makaronu z przeróznymi warzywami to zawsze bezpieczne wyjście z sytuacj...


        Ja uwielbiam kuchnię włoską i swoich inspiracjii szukam w miejscach, które serwują taką kuchnie. Osobiście polecam Pomodorino -  {WYMODEROWANO}

        Ostatnio edytowany: 08.08.2014, 10:30, przez: Stokrotka
        Avatar użytkownika Loca
        LocaPoziom:
        • Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
        • Posty: 21
        7
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 17:32 | ID: 1150147

        Mój ulubiony przepis na makaron: sporą ilość czosnku usmażyć na oliwie (też sporo jej) na złoto, dodać pokrojone oliwki, najlepiej czarne, wrzucić na to makaron, obsmażyć razem i dodać dużo posiekanej natki z pietruszki, można też dodać na koniec bułki tartej, żeby obkleiła makaron.

        Avatar użytkownika Stokrotka
        StokrotkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
        • Posty: 66136
        8
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 17:50 | ID: 1150154
        Loca (2014-09-28 19:32:31)

        Mój ulubiony przepis na makaron: sporą ilość czosnku usmażyć na oliwie (też sporo jej) na złoto, dodać pokrojone oliwki, najlepiej czarne, wrzucić na to makaron, obsmażyć razem i dodać dużo posiekanej natki z pietruszki, można też dodać na koniec bułki tartej, żeby obkleiła makaron.

        Zadużo czosnku jak dal mnie. Ja daję najwyżej jeden czy dwa ząbki. A jak dobry makaron to byłka nie potrzebna i tak sie fajnie trzyma. Tylko makaronu nie należy hartowac w zimnej wodzie.

        Avatar użytkownika Loca
        LocaPoziom:
        • Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
        • Posty: 21
        9
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 19:00 | ID: 1150183

        Jak kto lubi, ja lubię dużo czosnku w tej potrawie a smażony nie śmierdzi tak potem :), pietruszka niweluje też zapach. Bułka tarta była w oryginalnym przepisie, który zgapiłam od Makłowicza kiedyś, to jest danie z jakiegoś regionu Włoch, dlatego ją daję i mi smakuje :)

        Avatar użytkownika Stokrotka
        StokrotkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
        • Posty: 66136
        10
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 19:15 | ID: 1150186

        Można spróbować. Ja czasem lubię nadac swojego smacza..

        Avatar użytkownika Loca
        LocaPoziom:
        • Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
        • Posty: 21
        11
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 19:23 | ID: 1150190

        Spróbuj, oczywiście na wierzch obowiązkowo tarty żółty ser, najlepiej parmezan.

        Avatar użytkownika Stokrotka
        StokrotkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
        • Posty: 66136
        12
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 19:29 | ID: 1150192
        Loca (2014-09-28 21:23:50)

        Spróbuj, oczywiście na wierzch obowiązkowo tarty żółty ser, najlepiej parmezan.

        No nie! Az sie głodna zrobiła .. {#lol}

        Avatar użytkownika Loca
        LocaPoziom:
        • Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
        • Posty: 21
        13
        • Zgłoś naruszenie zasad
        28 września 2014 20:02 | ID: 1150200

        Ja to danie uwielbiam jeszcze z jednego powodu: robi się je błyskawicznie a składniki są takie, że można je mieć zawsze w domu jako żelazny zapas. Masz ochotę znienacka, albo masz gości - wyciągasz i masz.

        Użytkownik usunięty
          14
          • Zgłoś naruszenie zasad
          28 września 2014 20:05 | ID: 1150202

          u mnie kroluje spaghetti w bialym,serowym sosie

          Avatar użytkownika gocha2323
          gocha2323Poziom:
          • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
          • Posty: 12534
          15
          • Zgłoś naruszenie zasad
          28 września 2014 20:49 | ID: 1150214
          Stokrotka (2014-09-28 21:29:26)
          Loca (2014-09-28 21:23:50)

          Spróbuj, oczywiście na wierzch obowiązkowo tarty żółty ser, najlepiej parmezan.

          No nie! Az sie głodna zrobiła .. {#lol}

          ale narobiliście smaka.........