Kuchnia włoska:)
- Zarejestrowany: 18.09.2009, 10:10
- Posty: 93
- Zarejestrowany: 09.06.2009, 18:52
- Posty: 760
A różnego rodzaju zapiekanki z "piórek"? Serowe, z kurczakiem, z brokułami, z kiełbaską, warzywami. Ogólnie do wyboru do koloru...
Generalnie makaron to najmniej nudny dodatek, bo jest w różnej formie. Ale jak masz penne (moje ulubione!) polecam zapiekany, np:
Makaron ugotuj, odcedź.
Pieczarki pokrój, zesmaż z boczkiem.
Przygtuj bezamel (1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki np kukurydzianej, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyta soli).
Makaron wymieszaj z pieczarkami i boczkiem, zalej beszamelem i zapiekaj 20min. Gotowe:)
Proporcje wedle gustu!
- Zarejestrowany: 09.07.2012, 12:37
- Posty: 1
znalazłem ciekawy, zdrowy i nieskokaloryczny przepis na pizzę - pizza odchudzająca
- Zarejestrowany: 08.08.2014, 10:18
- Posty: 1
oczywiście waracje makaronu z przeróznymi warzywami to zawsze bezpieczne wyjście z sytuacj...
Ja uwielbiam kuchnię włoską i swoich inspiracjii szukam w miejscach, które serwują taką kuchnie. Osobiście polecam Pomodorino - {WYMODEROWANO}
- Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
- Posty: 21
Mój ulubiony przepis na makaron: sporą ilość czosnku usmażyć na oliwie (też sporo jej) na złoto, dodać pokrojone oliwki, najlepiej czarne, wrzucić na to makaron, obsmażyć razem i dodać dużo posiekanej natki z pietruszki, można też dodać na koniec bułki tartej, żeby obkleiła makaron.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Mój ulubiony przepis na makaron: sporą ilość czosnku usmażyć na oliwie (też sporo jej) na złoto, dodać pokrojone oliwki, najlepiej czarne, wrzucić na to makaron, obsmażyć razem i dodać dużo posiekanej natki z pietruszki, można też dodać na koniec bułki tartej, żeby obkleiła makaron.
Zadużo czosnku jak dal mnie. Ja daję najwyżej jeden czy dwa ząbki. A jak dobry makaron to byłka nie potrzebna i tak sie fajnie trzyma. Tylko makaronu nie należy hartowac w zimnej wodzie.
- Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
- Posty: 21
Jak kto lubi, ja lubię dużo czosnku w tej potrawie a smażony nie śmierdzi tak potem :), pietruszka niweluje też zapach. Bułka tarta była w oryginalnym przepisie, który zgapiłam od Makłowicza kiedyś, to jest danie z jakiegoś regionu Włoch, dlatego ją daję i mi smakuje :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Można spróbować. Ja czasem lubię nadac swojego smacza..
- Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
- Posty: 21
Spróbuj, oczywiście na wierzch obowiązkowo tarty żółty ser, najlepiej parmezan.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Spróbuj, oczywiście na wierzch obowiązkowo tarty żółty ser, najlepiej parmezan.
No nie! Az sie głodna zrobiła ..
- Zarejestrowany: 23.09.2014, 11:33
- Posty: 21
Ja to danie uwielbiam jeszcze z jednego powodu: robi się je błyskawicznie a składniki są takie, że można je mieć zawsze w domu jako żelazny zapas. Masz ochotę znienacka, albo masz gości - wyciągasz i masz.
u mnie kroluje spaghetti w bialym,serowym sosie
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
Spróbuj, oczywiście na wierzch obowiązkowo tarty żółty ser, najlepiej parmezan.
No nie! Az sie głodna zrobiła ..
ale narobiliście smaka.........