Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018 - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018

185odp.
Strona 9 z 10
Odsłon wątku: 19587
Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2018 12:12 | ID: 1422736

Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę. 

A więc sezona 2018 uważam za otwarty.

Użytkownik usunięty
    161
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 sierpnia 2018 04:30 | ID: 1429167

    Banalne pytanie.


    Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal. 


    Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?


    Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    162
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 sierpnia 2018 10:23 | ID: 1429187

    Z wczorajszych zebranych malinek na działce wyszły mi 4 słoiczki we własnym sosie i 3 pojemniczki natki pietruszki...

    http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/8/30/12772172_DSCN4220.JPG

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    163
    • Zgłoś naruszenie zasad
    4 września 2018 15:25 | ID: 1429581

    Jeszcze ostatnie ogórki zebrałam.. a malinki jeszcze dojrzewają.. chyba tak będzie do przymrozków.. robię na soki..

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    164
    • Zgłoś naruszenie zasad
    4 września 2018 15:27 | ID: 1429584
    Stokrotka (2018-09-04 17:25:17)

    Jeszcze ostatnie ogórki zebrałam.. a malinki jeszcze dojrzewają.. chyba tak będzie do przymrozków.. robię na soki..

    U nas przed niedzielą ostatnie ogórki zerwaliśmy, mam jeszcze na mizerię a malinki też u nas dojrzewają...

    Avatar użytkownika Mameks60
    Mameks60Poziom:
    • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
    • Posty: 4899
    165
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 05:30 | ID: 1429627

    Mamy jeszcze nadmiar pomidorów ale już ich nie przetwarzam,  zakończyła sie "akcja śliwki" - zrobiłam kompoty, powdłs, śliwki w occie i we własnym soku.

    Avatar użytkownika Mameks60
    Mameks60Poziom:
    • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
    • Posty: 4899
    166
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 05:36 | ID: 1429628
    renia (2018-08-30 06:30:59)

    Banalne pytanie.


    Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal. 


    Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?


    Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.

    Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    167
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 06:21 | ID: 1429633
    Mameks60 (2018-09-05 07:36:36)
    renia (2018-08-30 06:30:59)

    Banalne pytanie.


    Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal. 


    Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?


    Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.

    Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.

    Też pasteryzuję. 



    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    168
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 08:37 | ID: 1429644
    renia (2018-08-30 06:30:59)

    Banalne pytanie.


    Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal. 


    Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?


    Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.

    Moja ciocia w ogóle cukru nie daje i lepiej jej się przechowują.  

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    169
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 10:24 | ID: 1429664
    Dunia (2018-09-05 08:21:47)
    Mameks60 (2018-09-05 07:36:36)
    renia (2018-08-30 06:30:59)

    Banalne pytanie.


    Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal. 


    Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?


    Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.

    Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.

    Też pasteryzuję. 



    Ja również pasteryzuje... 

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    170
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 10:50 | ID: 1429668
    Sonia (2018-09-05 12:24:16)
    Dunia (2018-09-05 08:21:47)
    Mameks60 (2018-09-05 07:36:36)
    renia (2018-08-30 06:30:59)

    Banalne pytanie.


    Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal. 


    Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?


    Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.

    Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.

    Też pasteryzuję. 



    Ja również pasteryzuje... 

    Ja gorące nakładam. .

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    171
    • Zgłoś naruszenie zasad
    5 września 2018 20:59 | ID: 1429708

    I my nigdy nie pasteryzujemy tylko gorące nakładamy i słoiki z dżemem stawiamy do góry dnem...Cukier dajemy na "oko" i dobrze się przechowują i bardzo dobre są, jak mawiają nasi wnukowie...{#lang_emotions_wink}

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    172
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 września 2018 14:21 | ID: 1430690

    Kolejne 12 słoików dżemu jabłkowego złożone...

    http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/9/16/12935246_DSCN4376.JPG

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    173
    • Zgłoś naruszenie zasad
    16 września 2018 16:02 | ID: 1430697

    Mialam zakiszony cały garnek ogórków. I dzisiaj przełożyłam je do słoików. Dodałam też koper, chrzan i czosnek z kiszenia i zalałam kiszoną wodą. Zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Mam 5 dużych słoików. Niby niewiele ale zawsze to coś. Bo boję się trzymać kiszone w kuchni. Niech sobie stoją. Jak będzie konieczność do salatki, to wyjmę. 

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    174
    • Zgłoś naruszenie zasad
    21 września 2018 18:34 | ID: 1431106

    Zakończyłam ( chyba sezon przetworów), Dzisiaj zrobiłam ostatnie słoiczki buraków na zupę. 


    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    175
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 września 2018 16:20 | ID: 1431159

    To nie był koniec przetworów. Z zielonych pomidorów ( tych samosiejek) zrobiłam salatkę warzywną. Jutro zapasteryzuję. I może jeszcze zrobię dynię w occie.

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    176
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 września 2018 18:47 | ID: 1431165

    Ja jutro biorę się za paprykę potem czekają jeszcze buraczki i czarny bez..

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    177
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 września 2018 18:48 | ID: 1431166

    Ach i jeszcze szczaw dostałam od mojej mamy.. będę przerabiać w słoiki 

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    178
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 czerwca 2019 11:57 | ID: 1448141

    I kolejny rok na robienie zapasów na zimę, ja już mam chyba z 10 słoiczków szczawiu, 8 słoiczków truskawek i 7 pojemników koperku... Córce wcześniej daliśmy 3 słoiczki szczawiu i synowej oraz 3 słoiczki truskawek dla Bartusia...

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    179
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 czerwca 2019 12:38 | ID: 1448146

    No to ja xaczezac od syropu z mniszka. Dodałam jeszcze dwa pudełka mrożonego koperku.. i to na razie na tyle..

    Użytkownik usunięty
      180
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 czerwca 2019 12:39 | ID: 1448147

      Ja w tym roku nie robię , bo owoce drogie nie opłaca się, może śliwki będątańsze tozrobię dzemu