Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Z wczorajszych zebranych malinek na działce wyszły mi 4 słoiczki we własnym sosie i 3 pojemniczki natki pietruszki...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Jeszcze ostatnie ogórki zebrałam.. a malinki jeszcze dojrzewają.. chyba tak będzie do przymrozków.. robię na soki..
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Jeszcze ostatnie ogórki zebrałam.. a malinki jeszcze dojrzewają.. chyba tak będzie do przymrozków.. robię na soki..
U nas przed niedzielą ostatnie ogórki zerwaliśmy, mam jeszcze na mizerię a malinki też u nas dojrzewają...
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Mamy jeszcze nadmiar pomidorów ale już ich nie przetwarzam, zakończyła sie "akcja śliwki" - zrobiłam kompoty, powdłs, śliwki w occie i we własnym soku.
- Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
- Posty: 4899
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
Też pasteryzuję.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Moja ciocia w ogóle cukru nie daje i lepiej jej się przechowują.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
Też pasteryzuję.
Ja również pasteryzuje...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Banalne pytanie.
Jak robicie dzem z jablek? Robilam wiele razy i czasem fermentowal.
Cukier dajecie wagowo wedlug jablek? Ja zawsze do smaku. A moze cos jeszcze dodac?
Gorace wkladam do sloikow i odwracam do gory.
Zawsze pasteryzuję dżemy i nigdy nie fermentują. Pasteryzuję 10 minut od zagotowania.
Też pasteryzuję.
Ja również pasteryzuje...
Ja gorące nakładam. .
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
I my nigdy nie pasteryzujemy tylko gorące nakładamy i słoiki z dżemem stawiamy do góry dnem...Cukier dajemy na "oko" i dobrze się przechowują i bardzo dobre są, jak mawiają nasi wnukowie...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Kolejne 12 słoików dżemu jabłkowego złożone...
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Mialam zakiszony cały garnek ogórków. I dzisiaj przełożyłam je do słoików. Dodałam też koper, chrzan i czosnek z kiszenia i zalałam kiszoną wodą. Zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Mam 5 dużych słoików. Niby niewiele ale zawsze to coś. Bo boję się trzymać kiszone w kuchni. Niech sobie stoją. Jak będzie konieczność do salatki, to wyjmę.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zakończyłam ( chyba sezon przetworów), Dzisiaj zrobiłam ostatnie słoiczki buraków na zupę.
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
To nie był koniec przetworów. Z zielonych pomidorów ( tych samosiejek) zrobiłam salatkę warzywną. Jutro zapasteryzuję. I może jeszcze zrobię dynię w occie.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ja jutro biorę się za paprykę potem czekają jeszcze buraczki i czarny bez..
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Ach i jeszcze szczaw dostałam od mojej mamy.. będę przerabiać w słoiki
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
I kolejny rok na robienie zapasów na zimę, ja już mam chyba z 10 słoiczków szczawiu, 8 słoiczków truskawek i 7 pojemników koperku... Córce wcześniej daliśmy 3 słoiczki szczawiu i synowej oraz 3 słoiczki truskawek dla Bartusia...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
No to ja xaczezac od syropu z mniszka. Dodałam jeszcze dwa pudełka mrożonego koperku.. i to na razie na tyle..