Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
28 czerwca 2018 12:56 | ID: 1424025
Proszę poradżcie dziewczynki, co jeszcze można zrobić z wisni.Mam zrobiony dżem, konfitury i kompot. Jutro nastawię troszeszkę nalewki, ale co jeszcze polecacie?
WINO?
Dobry pomysł, ale nie jesteśmy smakoszami winka. Mamy zapas różnego rodzaju domowych win, niektóre stoją juz 5 lat i więcej, kiedyś robiłam je w hurtowych ilosciach ale amatorów na nie brak.
28 czerwca 2018 21:37 | ID: 1424080
Helenko, a sok? Zapomniałaś o soku.
28 czerwca 2018 21:44 | ID: 1424085
Helenko, a sok? Zapomniałaś o soku.
Dzięki za podpowiedz. Fakt, zapomniałam. " Młodzież" lubi soczek wiśniowy do piwka.
29 czerwca 2018 09:38 | ID: 1424109
Ja dżemy robię. Te wisniowe najbardziej u nas idą
29 czerwca 2018 13:12 | ID: 1424135
Ja dżemy robię. Te wisniowe najbardziej u nas idą
I ja w tym roku zrobię dżemy z wiśni bo i u nas wnusiaki je lubią...
29 czerwca 2018 18:46 | ID: 1424149
U mnie dżemyz truskawek i kompoty :)
29 czerwca 2018 21:20 | ID: 1424198
Dostałam dzisiaj wiadro spadów jabłkowych. Jabłka pachną takimi prawdziwymi jabłkami. Już zapomniałam jak one pachną. Te ze sklepów tylko wyglądają jak jabłka.
I robię mus jabłkowy, bez żadnych dodatków. Jabłka i cukier. Tylko!!!
30 czerwca 2018 12:46 | ID: 1424267
Wiśniowy dżem się gotuje z 4,5kg (już bez pestek). Dużo też odpadło, bo dostały plamy, pewnie po suszy deszcz im zaszkodził. Ja właśnie też mam zamiar pościnać gałęzie (niektóre są nisko nad ziemią). Ale chyba obcina się zimą lub wczesną wiosną? Najlepiej to zleciłabym komuś kto się na tym zna. Kiedyś "stare drzewa" nie rozgałęziały się tak bardzo. I jabłonie i grusza wymagają obcięcia.
Ja przycinam tylko wxzesna wiosna. W tym rok przycinalam juz w kwietniu i nic im nie zaszkodzilo .
Nie znam sie na tym,zawsze intuicyjnie wybieram galezie do usuniecia.
30 czerwca 2018 12:47 | ID: 1424268
Wisnie juz wydrylowane i zamrozone,20 kg a to jeszcze nie wszystko.
30 czerwca 2018 15:04 | ID: 1424281
Wiśniowy dżem się gotuje z 4,5kg (już bez pestek). Dużo też odpadło, bo dostały plamy, pewnie po suszy deszcz im zaszkodził. Ja właśnie też mam zamiar pościnać gałęzie (niektóre są nisko nad ziemią). Ale chyba obcina się zimą lub wczesną wiosną? Najlepiej to zleciłabym komuś kto się na tym zna. Kiedyś "stare drzewa" nie rozgałęziały się tak bardzo. I jabłonie i grusza wymagają obcięcia.
Ja przycinam tylko wxzesna wiosna. W tym rok przycinalam juz w kwietniu i nic im nie zaszkodzilo .
Nie znam sie na tym,zawsze intuicyjnie wybieram galezie do usuniecia.
Wandziu, wiśnie podcina się teraz po owocowaniu. Wytnij te dolne gałęzie. I jak njwięcej suchych i środkowych. Boczne też możesz skrócić. I od góry też obetnij. Ja swoje obcinam tak abym mogła sięgnąć po owoce .
1 lipca 2018 12:58 | ID: 1424375
Dostałam dzisiaj wiadro spadów jabłkowych. Jabłka pachną takimi prawdziwymi jabłkami. Już zapomniałam jak one pachną. Te ze sklepów tylko wyglądają jak jabłka.
I robię mus jabłkowy, bez żadnych dodatków. Jabłka i cukier. Tylko!!!
My dżem tak zawsze robimy, tylko jabłka i cukier i to w małych ilościach... U nas sporo jabłek jest to jeszcze robimy z takich gorszych soki...
1 lipca 2018 13:00 | ID: 1424378
I u nas już wiśnie dojrzewają, w tym roku będzie ich sporo no i trochę czarnej porzeczki do przerobu będzie...
1 lipca 2018 19:27 | ID: 1424404
Dostałam dzisiaj wiadro spadów jabłkowych. Jabłka pachną takimi prawdziwymi jabłkami. Już zapomniałam jak one pachną. Te ze sklepów tylko wyglądają jak jabłka.
I robię mus jabłkowy, bez żadnych dodatków. Jabłka i cukier. Tylko!!!
My dżem tak zawsze robimy, tylko jabłka i cukier i to w małych ilościach... U nas sporo jabłek jest to jeszcze robimy z takich gorszych soki...
No właśnie, jak za dużo cukru to może potem fermentować i się psuć
1 lipca 2018 20:47 | ID: 1424411
Troszkę zrobiłam :
Jak tak będzie za każdym razem gdy będziemy coś przywozić, to szybko zapełnie szafki spiżarniane.
Jutro i pojutrze będę pasteryzować fasolkę.
2 lipca 2018 12:50 | ID: 1424455
Fasolka zapasteryzowana. Jutro poprawka.
2 lipca 2018 22:32 | ID: 1424472
Szybko urosła u Ciebie Wandziu fasolka, u nas jeszcze za bardzo strąków nie widać...
3 lipca 2018 07:48 | ID: 1424479
Fasolka zapasteryzowana. Jutro poprawka.
Ładnie wygląda. Poproszę o przepis na fasolkę. Ja ostatnio mrożę, bo w słoikach się psuła. Czytałam, że trzeba 2 razy gotować?!
7 lipca 2018 08:30 | ID: 1424704
Szybko urosła u Ciebie Wandziu fasolka, u nas jeszcze za bardzo strąków nie widać...
I u mnie nie widać ale kwitnie obficie
7 lipca 2018 22:34 | ID: 1424751
Z wczorajszych wiśni wyszło nam razem 24 słoiki dżemu i soku... Sporą miskę zanieśliśmy na urodziny Olafa...
8 lipca 2018 10:39 | ID: 1424769
Z wczorajszych wiśni wyszło nam razem 24 słoiki dżemu i soku... Sporą miskę zanieśliśmy na urodziny Olafa...
A oto jak się prezentują nasze wczorajsze przetwory...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.