Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018 - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Przetwory i zapasy na zimę - rok 2018

185odp.
Strona 2 z 10
Odsłon wątku: 19587
Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
  • Zgłoś naruszenie zasad
11 czerwca 2018 12:12 | ID: 1422736

Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę. 

A więc sezona 2018 uważam za otwarty.

Avatar użytkownika Mameks60
Mameks60Poziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
  • Posty: 4899
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 czerwca 2018 10:56 | ID: 1424025
wamat (2018-06-28 12:32:34)
Mameks60 (2018-06-28 12:06:19)

Proszę poradżcie dziewczynki, co jeszcze można zrobić z wisni.Mam zrobiony dżem, konfitury i kompot. Jutro nastawię troszeszkę nalewki, ale co jeszcze polecacie?

WINO?

Dobry pomysł, ale nie jesteśmy smakoszami winka. Mamy zapas różnego rodzaju domowych win, niektóre stoją juz 5 lat i więcej, kiedyś robiłam je w hurtowych ilosciach ale amatorów na nie brak.

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 czerwca 2018 19:37 | ID: 1424080

Helenko, a sok? Zapomniałaś o soku.



Avatar użytkownika Mameks60
Mameks60Poziom:
  • Zarejestrowany: 07.09.2013, 12:26
  • Posty: 4899
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
28 czerwca 2018 19:44 | ID: 1424085
Dunia (2018-06-28 21:37:46)

Helenko, a sok? Zapomniałaś o soku.



Dzięki za podpowiedz. Fakt, zapomniałam. " Młodzież" lubi soczek wiśniowy do piwka.{#lol}

Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 czerwca 2018 07:38 | ID: 1424109

Ja dżemy robię.  Te wisniowe  najbardziej u nas idą 

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 czerwca 2018 11:12 | ID: 1424135
Stokrotka (2018-06-29 09:38:30)

Ja dżemy robię.  Te wisniowe  najbardziej u nas idą 

I ja w tym roku zrobię dżemy z wiśni bo i u nas wnusiaki je lubią...

Avatar użytkownika Lemonka...
Lemonka...Poziom:
  • Zarejestrowany: 29.06.2018, 16:38
  • Posty: 7
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 czerwca 2018 16:46 | ID: 1424149

U mnie dżemyz truskawek i kompoty :)

Avatar użytkownika Dunia
DuniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
  • Posty: 18894
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 czerwca 2018 19:20 | ID: 1424198

Dostałam dzisiaj wiadro spadów jabłkowych. Jabłka pachną takimi prawdziwymi jabłkami. Już zapomniałam jak one pachną. Te ze sklepów tylko wyglądają jak jabłka. 

I robię mus jabłkowy, bez żadnych dodatków. Jabłka i cukier. Tylko!!! 

Użytkownik usunięty
    28
    • Zgłoś naruszenie zasad
    30 czerwca 2018 10:46 | ID: 1424267
    wamat (2018-06-28 10:30:57)

    Wiśniowy dżem się gotuje z 4,5kg (już bez pestek). Dużo też odpadło, bo dostały plamy, pewnie po suszy deszcz im zaszkodził. Ja właśnie też mam zamiar pościnać gałęzie (niektóre są nisko nad ziemią). Ale chyba obcina się zimą lub wczesną wiosną? Najlepiej to zleciłabym komuś kto się na tym zna. Kiedyś "stare drzewa" nie rozgałęziały się tak bardzo. I jabłonie i grusza wymagają obcięcia. 

    Ja przycinam tylko wxzesna wiosna. W tym rok przycinalam juz w kwietniu i nic im nie zaszkodzilo .


    Nie znam sie na tym,zawsze intuicyjnie wybieram galezie do usuniecia.

    Użytkownik usunięty
      29
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 czerwca 2018 10:47 | ID: 1424268

      Wisnie juz wydrylowane i zamrozone,20 kg a to jeszcze nie wszystko.

      Avatar użytkownika Dunia
      DuniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
      • Posty: 18894
      30
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 czerwca 2018 13:04 | ID: 1424281
      renia (2018-06-30 12:46:23)
      wamat (2018-06-28 10:30:57)

      Wiśniowy dżem się gotuje z 4,5kg (już bez pestek). Dużo też odpadło, bo dostały plamy, pewnie po suszy deszcz im zaszkodził. Ja właśnie też mam zamiar pościnać gałęzie (niektóre są nisko nad ziemią). Ale chyba obcina się zimą lub wczesną wiosną? Najlepiej to zleciłabym komuś kto się na tym zna. Kiedyś "stare drzewa" nie rozgałęziały się tak bardzo. I jabłonie i grusza wymagają obcięcia. 

      Ja przycinam tylko wxzesna wiosna. W tym rok przycinalam juz w kwietniu i nic im nie zaszkodzilo .


      Nie znam sie na tym,zawsze intuicyjnie wybieram galezie do usuniecia.

      Wandziu, wiśnie podcina się teraz po owocowaniu. Wytnij te dolne gałęzie. I jak njwięcej suchych i środkowych. Boczne też możesz skrócić. I od góry też obetnij. Ja swoje obcinam tak abym mogła sięgnąć po owoce . 

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      31
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2018 10:58 | ID: 1424375
      Dunia (2018-06-29 21:20:35)

      Dostałam dzisiaj wiadro spadów jabłkowych. Jabłka pachną takimi prawdziwymi jabłkami. Już zapomniałam jak one pachną. Te ze sklepów tylko wyglądają jak jabłka. 

      I robię mus jabłkowy, bez żadnych dodatków. Jabłka i cukier. Tylko!!! 

      My dżem tak zawsze robimy, tylko jabłka i cukier i to w małych ilościach... U nas sporo jabłek jest to jeszcze robimy z takich gorszych soki...

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      32
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2018 11:00 | ID: 1424378

      I u nas już wiśnie dojrzewają, w tym roku będzie ich sporo no i trochę czarnej porzeczki do przerobu będzie...

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      33
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2018 17:27 | ID: 1424404
      oliwka (2018-07-01 12:58:49)
      Dunia (2018-06-29 21:20:35)

      Dostałam dzisiaj wiadro spadów jabłkowych. Jabłka pachną takimi prawdziwymi jabłkami. Już zapomniałam jak one pachną. Te ze sklepów tylko wyglądają jak jabłka. 

      I robię mus jabłkowy, bez żadnych dodatków. Jabłka i cukier. Tylko!!! 

      My dżem tak zawsze robimy, tylko jabłka i cukier i to w małych ilościach... U nas sporo jabłek jest to jeszcze robimy z takich gorszych soki...

      No właśnie, jak za dużo cukru to może potem fermentować i się psuć

      Avatar użytkownika Dunia
      DuniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
      • Posty: 18894
      34
      • Zgłoś naruszenie zasad
      1 lipca 2018 18:47 | ID: 1424411

      Troszkę zrobiłam :



      Jak tak będzie za każdym razem gdy będziemy coś przywozić, to szybko zapełnie szafki spiżarniane.

      Jutro i pojutrze  będę pasteryzować fasolkę. 

      Avatar użytkownika Dunia
      DuniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
      • Posty: 18894
      35
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 lipca 2018 10:50 | ID: 1424455

       


      Fasolka zapasteryzowana. Jutro poprawka. 

       


      Ostatnio edytowany: 02.07.2018, 10:52, przez: Dunia
      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      36
      • Zgłoś naruszenie zasad
      2 lipca 2018 20:32 | ID: 1424472

      Szybko urosła u Ciebie Wandziu fasolka, u nas jeszcze za bardzo strąków nie widać...{#no2}

      Avatar użytkownika wamat
      wamatPoziom:
      • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
      • Posty: 4075
      37
      • Zgłoś naruszenie zasad
      3 lipca 2018 05:48 | ID: 1424479
      Dunia (2018-07-02 12:50:17)

       


      Fasolka zapasteryzowana. Jutro poprawka. 

       

      Ładnie wygląda. Poproszę o przepis na fasolkę. Ja ostatnio mrożę, bo w słoikach się psuła. Czytałam, że trzeba 2 razy gotować?!

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      38
      • Zgłoś naruszenie zasad
      7 lipca 2018 06:30 | ID: 1424704
      oliwka (2018-07-02 22:32:20)

      Szybko urosła u Ciebie Wandziu fasolka, u nas jeszcze za bardzo strąków nie widać...{#no2}

      I u mnie nie widać ale kwitnie obficie 

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      39
      • Zgłoś naruszenie zasad
      7 lipca 2018 20:34 | ID: 1424751

      Z wczorajszych wiśni wyszło nam razem 24 słoiki dżemu i soku...  Sporą miskę zanieśliśmy na urodziny Olafa...

      Avatar użytkownika oliwka
      oliwkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
      • Posty: 161880
      40
      • Zgłoś naruszenie zasad
      8 lipca 2018 08:39 | ID: 1424769
      oliwka (2018-07-07 22:34:12)

      Z wczorajszych wiśni wyszło nam razem 24 słoiki dżemu i soku...  Sporą miskę zanieśliśmy na urodziny Olafa...

      A oto jak się prezentują nasze wczorajsze przetwory...{#lang_emotions_wink}

      http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/7/8/12288136_DSCN3748.JPG