SŁODZIKI: aspartam, fruktoza, sacharyna... - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Zamknięty wątek

SŁODZIKI: aspartam, fruktoza, sacharyna...

10odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 14965
Avatar użytkownika joasjoas
joasjoasPoziom:
  • Zarejestrowany: 08.10.2010, 20:36
  • Posty: 230
  • Zgłoś naruszenie zasad
14 listopada 2010, 18:54 | ID: 327988
Proszę o pomoc i rozjacśnienie tematu substancji słodzących i ich wpływu na nasze zdrowie. Jestem na diecie i do minimum ograniczam węglowodany, stąd zamiast cukru stosuje słodziki - mój słodzik jest na bazie aspartamu, ale coraz więcej złego czytam i słysze na temat tej substancji. Proszę o informację czy i jakie zastępcze środki stosować, które są bezpieczne, a które nie...
Avatar użytkownika Barbara Kuligowska
  • Zarejestrowany: 04.10.2009, 09:45
  • Posty: 30
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 listopada 2010, 18:53 | ID: 333697
Wiele badań pokazuje, że słodziki nie są obojętne dla zdrowia. Zamiast cukru i słodzików lepiej używać: słodów zbożowych, buraczanych (w sklepach ze zdrową żywnoscią) i miodu - ale też w niedużych ilościach. Bardzo dobrze sprawdza się też stewia i lukrecja. Są to wszystko produkty naturalne, nie uzyskiwane w drodze syntezy chemicznej.
Avatar użytkownika Soho
SohoPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2010, 07:04
  • Posty: 351
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 listopada 2010, 20:04 | ID: 333764

Tylko nie słodziki! 

Polecam ksylitol - słodzik brzozowy, w pełni naturalny i ZDROWY!!! 

więcej:

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=815&page=

Avatar użytkownika joasjoas
joasjoasPoziom:
  • Zarejestrowany: 08.10.2010, 20:36
  • Posty: 230
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 listopada 2010, 20:41 | ID: 333802
Barbara Kuligowska napisał 2010-11-22 19:53:45
Wiele badań pokazuje, że słodziki nie są obojętne dla zdrowia. Zamiast cukru i słodzików lepiej używać: słodów zbożowych, buraczanych (w sklepach ze zdrową żywnoscią) i miodu - ale też w niedużych ilościach. Bardzo dobrze sprawdza się też stewia i lukrecja. Są to wszystko produkty naturalne, nie uzyskiwane w drodze syntezy chemicznej.
Dziękuję za informację, ale jak jest z kalorycznoscią produktów takich jak stewia czy miód? Moja "przygoda" ze słodzikami zaczęła się w związku z dietą....nie chciałabym wracać z kilogramami na zimę :-)
Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 listopada 2010, 20:43 | ID: 333804
Nie polecam słodzików bo słyszałam, że szkodzą... a może miód zamiennie...
Avatar użytkownika joasjoas
joasjoasPoziom:
  • Zarejestrowany: 08.10.2010, 20:36
  • Posty: 230
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 listopada 2010, 20:44 | ID: 333806
A ksylitol / xylitol, o kórym wspomina Soho? czy te słodziki nauralne, też tracą właściwości słodzące w wysokiej temperaturze jak słodziki czy nadają sie do wypieków, gotowania?
Avatar użytkownika Soho
SohoPoziom:
  • Zarejestrowany: 07.05.2010, 07:04
  • Posty: 351
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
22 listopada 2010, 22:04 | ID: 333864
joasjoas napisał 2010-11-22 21:44:10
A ksylitol / xylitol, o kórym wspomina Soho? czy te słodziki nauralne, też tracą właściwości słodzące w wysokiej temperaturze jak słodziki czy nadają sie do wypieków, gotowania?
praktycznie można stosować go do wszystkich potraw, nie traci słodkości w wysokiej temperaturze - problem może być z ciastami drożdzowymi z uwagi na działanie antygrzybiczne ksylitolu.
Użytkownik usunięty
    7
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 listopada 2010, 07:16 | ID: 333970
    Niezmiennie radzę oduczyć się słodzenia {$lang_yes}. Wiem że to może być trudne, ale wykonalne - sama sie o tym przekonałam.
    Dum spiro, spero.
    Avatar użytkownika Ala777
    AnonimPoziom:
    • Zarejestrowany: 17.10.2010, 14:16
    • Posty: 3
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    26 listopada 2010, 19:39 | ID: 337665
    Jednak również polecam ksylitol, bo nie tylko słodzi, ale ma właściwości prozdrowotne. Dużo można o nich pisać. Proszę poczytać... Dużo informacji znalazłam na np.: http://www.ksylitol.com/
    Użytkownik usunięty
      9
      • Zgłoś naruszenie zasad
      26 listopada 2010, 19:45 | ID: 337670
      Anonim napisał 2010-11-26 20:39:44
      Jednak również polecam ksylitol, bo nie tylko słodzi, ale ma właściwości prozdrowotne. Dużo można o nich pisać. Proszę poczytać... Dużo informacji znalazłam na np.: http://www.ksylitol.com/
      o ksylitolu juz kiedys pisalismy i wcale nie jest taki cudowny jakby sie moglo wydawac.
      Avatar użytkownika Ala777
      AnonimPoziom:
      • Zarejestrowany: 17.10.2010, 14:16
      • Posty: 3
      10
      • Zgłoś naruszenie zasad
      30 listopada 2010, 10:41 | ID: 340591
      Tu nie chodzi o pisanie, a praktykowanie. Dziwnie powoływać się na "pisanie" jak się czegoś nie używa. Używam ksylitolu od dłuższego czasu i uparcie uważam, ze jest cudowny. :) Pozdrawiam.